Kližan útočí na tenisový zväz. Buďte radi, že ma máte, odkazuje

Martin Kližan opäť nezostal svojej prostorekosti nič dlžný.
Martin Kližan opäť nezostal svojej prostorekosti nič dlžný. (Autor: TASR)
SITA|13. dec 2016 o 12:00

Slovenský tenista reaguje na kauzu, keď dostal pokutu a podmienečne ho vylúčili z reprezentácie za porušenie zmluvy so zväzom.

BRATISLAVA. Dlhodobo najlepší slovenský tenista Martin Kližan si stojí za tým, že na septembrový súboj play off o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára 2017 do Austrálie necestoval zo zdravotných dôvodov.

Zjavne nesúhlasí so závermi predstaviteľov Slovenského tenisového zväzu, ktorí viackrát medializovanú kauzu o porušení zmluvy so STZ a dvadsaťtísicovej, resp. desaťtisícovej pokute v eurách pre Kližana, resp. Lacka a ich podmienečnom vylúčení z reprezentácie Slovenska na jeden rok uzavreli ospravedlnením oboch hráčov kapitánovi Miloslavovi Mečířovi a dohodou na spôsobe vyriešenia pokuty.

Na vysvetlenie - Kližan aj Lacko zo zdravotných dôvodov v septembri v Austrálii absentovali, pričom v nasledujúcom týždni už hrali na turnajoch ATP, čo bolo pre predstaviteľov STZ dôvodom k ich potrestaniu.

Kližan v tomto prípade argumentuje dlhodobo háklivým zranením na pravom chodidle.

"Zdravie mám len jedno, aj preto som sa v roku 2016 odhlásil z množstva turnajov a rozhodol sa necestovať do Austrálie na Davisov pohár. Navštívil som veľa lekárov a tí sa zhodli na jednoznačnej odpovedi, že riziko obnovenia zranenia za takýchto podmienok (zmena povrchu + zápasy na päť setov) je obrovské a všetci mi odporučili nezúčastniť sa na zápase Davis Cupu," napísal Martin Kližan na svojej oficiálnej facebookovej prezentácii.

Kližan: Je to maximálne smiešne

Aktuálne 35. hráč rebríčka ATP vo dvojhre, ktorého trénuje Martin Hromec, svoje myšlienky rozviedol aj do ďalších riadkov. "Ohľadom turnaja po Davisovom pohári, na ktorý som nastúpil a prehral hneď za štyridsať minút, prosím, naštudujte si pravidlá ATP o odhláškach z turnajov. A keď ich budete vedieť, tak sa ma na to už nebudete musieť pýtať: 'Prečo si to musel hrať?'"

Konkrétne išlo o turnaj vo francúzskom Metz. Kližan tam obhajoval semifinále z minulého roka a domácemu držiteľovi voľnej karty Julienovi Benneteauovi v prvom kole podľahol za 57 minút hladko 2:6, 1:6.

Kližanovi sa nepáči, že generálny sekretár STZ Igor Moška a dlhoročný kapitán daviscupového tímu Miloslav Mečíř v súvislosti s reprezentovaním Slovenska v Davisovom pohári argumentujú zmluvou, ktorá bola podpísaná na základe hráčovho prijatia do Národného tenisového centra. Vedeniu slovenského tenisu preto adresoval prostredníctvom facebooku aj silnejšie slová:

"Je to maximálne smiešne, nakoľko som v NTC skončil pred siedmimi rokmi. Splatil som vám za moje pôsobenie v NTC stotisíc eur a ako dvadsaťročný som odišiel. Mojimi výkonmi v Davis Cupe som vám zarobil niekoľkonásobne viac, ako ste vy do mňa investovali. Už desať rokov hrám za Slovensko v Davisovom pohári a chýba mi šesť stretnutí, aby som dostal Cenu za oddanosť voči krajine od ITF. Tú má len veľmi málo tenistov," pokračuje dvadsaťsedemročný Kližan.

Ak si myslíte, že prijmem nadmerné riziko zranenia v reprezentačnom tričku a zahodím najlepšie roky kariéry, na ktoré som pracoval dvadsaťštyri rokov, len preto, aby ste vy a vaše 'vedenie' boli šťastní, na to veľmi rýchlo zabudnite.


Martin Kližan, slovenský tenista o Igorovi Moškovi a Miloslavovi Mečířovi

"Vždy som bol hrdý Slovák, vždy som rád reprezentoval našu krásnu krajinu a vždy rád budem. Ak si však myslíte, že prijmem nadmerné riziko zranenia v reprezentačnom tričku a obetujem najlepšie roky kariéry, na ktoré som pracoval dvadsaťštyri rokov, stratil som detstvo, kamarátov a jediné, čo som poznal, bol tenisový kurt a rodičia mali pre môj tenis neustále problémy v práci, a že to zahodím za hlavu len aby ste vy a vaše 'vedenie' boli šťastní, na to veľmi rýchlo zabudnite."

"Iné problémy zabíjajú slovenský tenis, nie to, že Kližan nastúpil v Davis Cupe 'iba' na štrnásť stretnutí z pätnásť. Buďte radi, že ma máte, inak by bolo Slovensko v 6. neandrtálsko-svetovej zóne," dodal.

Na vyhlásení Tenistu roka chýbal

Dvadsaťsedemročný Martin Kližan, člen TK Slávia STU Bratislava, sa stal v ankete Slovenského tenisového zväzu na sklonku tejto sezóny Tenistom roka 2016. V tomto bilančnom hodnotení triumfoval po piaty raz aj preto, že na hlavnej profesionálnej úrovni získal tituly vo dvojhre v holandskom Rotterdame a nemeckom Hamburgu, zhodne so štatútom ATP World Tour 500.

Vo štvorhre sa rovnakým spôsobom presadil v chorvátskom Umagu.

Kližan ako jediný z ocenených chýbal na galavečere spojenom s odovzdávaním cien najlepším.

Jeden z titulov minulý rok vybojoval Kližan v Rotterdame.

Slovenský tenista tiež ovládol turnaj v Hamburgu.

Agentúra SITA na žiadosť o stanovisko k názorom Martina Kližana dostala od Slovenského tenisového zväzu emailom túto stručnú reakciu:

"Slovenský tenisový zväz sa rozhodol, že nebude komentovať vyjadrenia Martina Kližana."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Kližan útočí na tenisový zväz. Buďte radi, že ma máte, odkazuje