Kližan sa v Janove prebojoval do semifinále

SITA|9. sep 2011 o 23:27

Martin Kližan zvíťazil v piatkovom stretnutí štvrťfinále dvojhry na turnaji v talianskom Janove nad domácim Gianlucom Nasom 7:6 (1), 6:3.

JANOV. Slovenský tenista Martin Kližan nasadený ako šiesty zvíťazil v piatkovom stretnutí štvrťfinále dvojhry na turnaji ATP Challenger Tour Genova AON Open v talianskom Janove (dotácia 85 000 eur, antuka vonku) nad domácim Gianlucom Nasom, 259. v renkingu, za 132 minút 7:6 (1), 6:3.

V úvodnej časti viedol 2:0, ale aj prehrával 2:5. V druhom dejstve okamžite odskočil na 2:0, lenže v tretej hre inkasoval rebrejk a po ňom vyrovnanie na 2:2. Napokon sa však ešte raz presadil na returne. Bilanciu proti Nasovi upravil na 3:1. V apríli na antuke v Belehrade zdolal tohto Taliana dvakrát 6:4.

V sobotňajšom semifinále si zverenec Karola Kučeru Kližan zmeria sily s 26-ročným Portugalčanom Fredericom Gilom nasadeným ako ôsmym. Proti momentálne 106. hráčovi hodnotenia ATP vyrukuje s psychologickou výhodou v podobe bilancie 2:0 práve z antuky, ba dokonca bez straty setu.

"Bude to ťažký zápas. Dohral som až teraz večer, som trošku unavený. Gil mal viac času na oddych. Dúfam, že sa dobre zregenerujem a vyjde mi snaha dostať sa do finále," uviedol Martin Kližan a dodal: "Držím palce Lukášovi Lackovi, aby sa v St. Rémy takisto dostal do finále."

Už teraz má Kližan istotu šeku na 4260 eur a 40 bodov do svetového rebríčka, v ktorom figuruje na 103. pozícii. Dvadsaťdvaročný Bratislavčan v rámci renkingu k 12. septembru príde o 35 bodov za vlaňajšie US Open v New Yorku, ale tento týždeň už je "v pluse", takže znova začína reálne útočiť na svoj premiérový prienik do Top 100.

Finále v Janove by znamenalo 65 bodov (a takmer nepochybne aj vytúženú prvú stovku renkingu, čo však ťažko stanoviť vzhľadom na posuny po US Open), titul má hodnotu 110 bodov.

Kližanovi sa počas tohto leta na challengeroch darí: bol vo finále v San Maríne a v semifinále v Cordenonse a Manerbiu. Aj zásluhou týchto úspechov sa tlačí na premiérový "výberový" šampionát ATP Challenger Tour Finals, ktorý sa uskutoční 14. - 20. novembra na tvrdom povrchu v hale v brazílskom Sao Paule. V ostatnej verzii poradia figuroval na poslednej postupovej siedmej priečke, teraz si znova vylepšil bodový zisk.

Kližan bude 16. - 18. septembra lídrom slovenského tímu v bratislavskom stretnutí s Ukrajincami v rozhodujúcom 2. kole play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára na antuke pod odtiahnutou strechou Sibamac arény NTC.

Dvojhra - štvrťfinále:

Martin Kližan (SR-6) - Gianluca Naso (Tal.) 7:6 (1), 6:3 za 132 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan sa v Janove prebojoval do semifinále