Kližan mal proti Tomicovi mečbaly, ale v Marseille končí

(Autor: SITA/AP)
SITA|18. feb 2013 o 21:54

V treťom sete Slovák viedol 4:1 na gemy, v tajbrejku mal náskok 5:1 a neskôr aj dva jednotlivé mečbaly.

MARSEILLE. Slovenský tenista Martin Kližan nasadený ako ôsmy prehral v pondelňajšom stretnutí 1. kola dvojhry na turnaji ATP vo francúzskom Marseille (dotácia 598 535 eur, tvrdý povrch) s 20-ročným Austrálčanom s balkánskym pôvodom Bernardom Tomicom, 46. v renkingu, v ich premiérovom vzájomnom súboji za 106 minút tesne a veľmi frustrujúco 6:4, 3:6, 6:7 (7).

V treťom sete pritom viedol 4:1 na gemy, v tajbrejku mal náskok 5:1 a neskôr aj dva jednotlivé mečbaly, prvý z nich pri svojom podaní.

Slovák po väčšinu zápasu viedol

Dvadsaťtriročný Bratislavčan Kližan perfektne zvládol úvod duelu s porovnateľne impulzívnym stuttgartským rodákom Tomicom, v januári šampiónom v Sydney.

Bez straty fiftínu dosiahol brejk na 1:0 a napokon v rámci tejto série nazbieral 9 loptičiek. Na servise v ôsmom geme si poradil s nepríjemným skóre 0:30.

Odvtedy až do konca setu nemal ako podávajúci vážnejšie problémy - 6:4.

Vstup do druhého dejstva však oveľa lepšie vyšiel súperovi. Tomic rýchlo viedol 3:0 a potom si pri vlastnom servise počínal neochvejne - 6:3.

V expresne plynúcom súboji, v ktorom obaja striehli na sporadické šance na returne, zdanlivo naznačil zverenec Karola Kučeru rozhodnutie brejkom na 3:1 v tretej časti.

Pri potvrdzovaní na 4:1 pustil Tomica zo svojho náskoku 30:0 na 30:30, nie však ďalej. Ako podávajúci neodolal až v siedmom geme - z 30:40 sa prepracoval ku gembalu, ale Austrálčan neskôr zužitkoval druhú možnosť vrátiť sa do diania - 3:4 a vzápätí hladko 4:4.

Slovák na servise v deviatej hre predviedol obrat z 15:30 a presvedčivejšie išiel na 6:5, tajbrejku však neunikol.

V tajbrejku nestačilo ani vedenie 5:1

Viťaz septembrového rovnako hodnotného turnaja v Petrohrade Kližan dosiahol v rozuzlení minibrejk na 2:1.

Vzápätí síce "len" splnil úlohu bodovať pri vlastnom podaní - 4:1 však vyznievalo ešte povzbudivejšie. Navyše, Slovák sa presadil na returne na 5:1.

Tomic však odmietol kapitulovať a vyrovnal na 5:5. Táto "záchranná" séria akoby ho na chvíľu obrala o koncentráciu. Následne totiž čelil mečbalu na príjme.

Odvrátil túto ultimatívnu hrozbu, potom ešte jednu pri svojom servise a pridal ďalšie dve loptičky.

Úradujúci Nováčik roka na hlavnom profesionálnom okruhu Kližan sa v pondelok objavil na 28. pozícii vo svetovom rebríčku, čím si zlepšil o jeden post svoj osobný rekord z vlaňajšieho októbra. Z Marseille odíde bez bodu a s prémiou 5410 eur.

Turnaj ATP v Marseille - 1. kolo:

Bernard Tomic (Aus.) - Martin Kližan (SR-8) 4:6, 6:3, 7:6 (7) za 106 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan mal proti Tomicovi mečbaly, ale v Marseille končí