Kližan ide v Janove do finále, smeruje do Top 100

SITA|10. sep 2011 o 21:08

Martin Kližan zvíťazil v dramatickom semifinále dvojhry na turnaji v talianskom Janove nad Fredericom Gilom 6:7 (3), 6:4, 6:3.

JANOV. Slovenský tenista Martin Kližan nasadený ako šiesty zvíťazil v sobotňajšom veľmi dramatickom stretnutí semifinále dvojhry na turnaji v talianskom Janove nad Portugalčanom Fredericom Gilom, osmičkou tohto podujatia, v ich treťom vzájomnom súboji za 183 minút 6:7 (3), 6:4, 6:3.

Kližan pritom prehrával už zdanlivo nezvratne 6:7 (3) a 1:4 s dvojitým brejkom, odvtedy si však pripísal 8 gemov v rade. Za stavu 3:1 v rozhodujúcom sete síce znova stratil servis, ale vzápätí na returne unikol na 4:2 a cez dva brejkbaly súpera sa posunul na 5:2. Na príjme v ôsmej hre nevyužil dva mečbaly, napokon však za to nepykal. Proti 26-ročnému momentálne 106. hráčovi renkingu ATP Gilovi vyrukoval s psychologickou výhodou v podobe bilancie 2:0 práve z antuky, ba dokonca bez straty setu.

Kližan po postup tvrdil, že o jeho triumfe nad Gilom rozhodla mentálna sila. "V piatok večer mi bolo zle, na vracanie a to sa ukázalo aj na začiatku dnešného zápasu. Celý deň som sa necítil dobre. Prvý set som prehral v tajbrtejku a v druhom som prehrával už 1:4, pričom súper mal double brejk, ale zvládol som to. Hlavne vďaka mentálnej sile som to famóznym výkonom otočil na 6:4 a v rozhodujúcom dejstve som dominoval fyzicky i psychicky," povedal pre TASR Kližan.

V nedeľňajšom finále si zverenec Karola Kučeru Kližan zmeria sily s 24-ročným Argentínčanom Leonardom Mayerom (139., vlani v júni bol na 51. pozícii), ktorý v Janove ešte nestratil ani set. Pôjde o prvý vzájomný duel.

Už teraz má Kližan istotu šeku na 7200 eur a 65 bodov do svetového rebríčka, v ktorom figuruje na 103. priečke. Šampión si odnesie 110 bodov a 12 250 eur.

Dvadsaťdvaročný Bratislavčan v rámci počítačového poradia k 12. septembru príde o 35 bodov za vlaňajšie US Open v New Yorku, ale tento týždeň už je vo výraznom pluse a s maximálnou pravdepodobnosťou úspešne zaútočil na svoj premiérový prienik do Top 100. Ťažko to však stanoviť s úplnou istotou vzhľadom na posuny nadštandardného počtu hráčov výrazne nahor či nadol po newyorských grandslamových US Open.

Šampiónovi z juniorskej dvojhry na Roland Garros 2006 Kližanovi sa počas tohto leta na challengeroch darí: bol vo finále v San Maríne a v semifinále v Cordenonse a Manerbiu. Predovšetkým zásluhou týchto úspechov sa tlačí na premiérový "výberový" šampionát ATP Challenger Tour Finals, ktorý sa uskutoční 14. - 20. novembra na tvrdom povrchu v hale v brazílskom Sao Paule.

Víťaz vlaňajšieho novembrového bratislavského halového "hardového" challengeru Ritro Slovak Open Kližan má zatiaľ vo finále na turnajoch s takouto hodnotou bilanciu 1:2. V spomenutom San Maríne prehrával s vysoko favorizovaným Talianom Potitom Staracem 1:6, 0:3, keď odstúpil pre zranenie ľavej nohy. Za kratší koniec ťahal aj v apríli v Ríme proti Holanďanovi Thomasovi Schoorelovi.

Temperamentný ľavák Kližan bude 16. - 18. septembra lídrom slovenského tímu v bratislavskom stretnutí s Ukrajincami v rozhodujúcom 2. kole play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára na antuke pod odtiahnutou strechou Sibamac arény NTC.

Dvojhra - semifinále ATP Challenger Tour Genova AON Open:

Martin Kližan (SR-6) - Frederico Gil (Portug.-8) 6:7 (3), 6:4, 6:3 za 183 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan ide v Janove do finále, smeruje do Top 100