Kličkova vláda sa skončila. Fury má titul a po zápase spieval

Tyson Fury je novým majstrom v superťažkej kategórii federácií WBA, IBF, IBO, WBO a The ring.
Tyson Fury je novým majstrom v superťažkej kategórii federácií WBA, IBF, IBO, WBO a The ring. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|29. nov 2015 o 01:22

Všetci mi vraveli, že som tučný, neohrabaný, pomalý a nik mi neveril. Ja som dokázal, že sa mýlili. Dnes je začiatok novej éry, vraví nový šampión v superťažkej váhe Tyson Fury.

DÜSSELDORF. Jedenásť rokov pod jeho ranami padali súperi v ringu. Z toho deväť rokov vládol ako šampión v superťažkej hmotnosnej kategórii. Volali ho Doktor oceľové kladivo. Vladimir Kličko však v sobotu v Düsseldorfe krvácal a dostával údery, proti ktorým sa nedokázal ubrániť.

Na body prehral s Britom Tysonom Furym a prišiel o svoje tituly.

„Bola to sila od Ježiša, ktorá rozhodla tento zápas,“ vravel Fury vo vytržení.

„Všetci mi vraveli, že som tučný, neohrabaný, pomalý a nik mi neveril. Ja som dokázal, že sa mýlili. Verila mi iba moja rodina a môj tím. Majstra sveta som potupil priamo v Nemecku, ako to ešte nik neurobil. Bol zo mňa frustrovaný,“ pokračoval 27-ročný Brit.

Oznámenie výsledku zápasu.

Majstra potupil, keď zvesil ruky

Dlhorukého Brita označili za víťaza všetci traja rozhodcovia. Proti Kličkovi bol pohyblivejší a v zápase pri ňom vyzeral sviežejšie.

Rozdal viac presných rán. Ukrajinec bol naopak veľmi opatrný a hoci muskulatúrou Furyho predčil, pohybom a reflexmi pôsobil staro.

aptopix_germany_boxing-6c00724ff4d94376b_r5903.jpeg

FOTO - TASR/AP

Zápas bol dlho nerozhodný. Kličko bol opatrný a netrúfal si dostať sa k Furymu bližšie. Pritom ten ho provokoval telom alebo tým, že často nechal obe ruky zvesené.

Chvíľu v siedmom kole obe dokonca schoval za chrbát, no ranu od súpera nedostal.

Ukrajinec mal pred ním rešpekt, pretože sa dokázal v ringu dobre pohybovať a dlhými rukami mu mohol kedykoľvek zasadiť tvrdý úder. Kličko ešte nestál proti súperovi, ktorý by mal také veľké rozpätie rúk - 216 cm.

Na víťaza pískali, on spieval

Fury mu v jedenástom kole zasadil dva poriadne údery. Kličko ostal poriade otresený. Celkovo dal nový šampión 86 presných rán, kým Kličko iba 52.

germany_boxing-7631314e4b9246268826143e3_r9939.jpeg

„Nemal som také vyhlásenia len tak. Vedel som, že ho môžem zdolať a dnes som videl v jeho očiach, že prehrá,“ vravel pre BBC Fury.

"Povedal som pred zápasom niekoľko hlúpych vecí. Si veľký šampión Vladimir a ďakujem, že som tu mohol byť," emotívne povedal ešte v ringu víťaz.

„Bol veľkým šampiónom, ale na každého raz príde a jeho dni sú zrátané. Dnes je začiatok novej éry. Budem najcharizmatickejším majstrom od čias Muhammada Aliho.“

Highlighty zápasu.

Fury má medzi profesionálmi dokonalú bilanciu - 25 zápasov, 25 víťazstiev. A po zdolaní Klička získal všetky jeho tituly - WBA, IBO, IBF, WBO a The ring.

Hoci po jeho oznámení za víťaza sa z hľadiska ozýval piskot, Brit si triumf užíval. Proti piskotu sa snažil zaspievať aj hit skupiny Aerosmith - Dont´t Wanna Miss A Thing. Splnil tak sľub, ktorý dal manželke Paris - tá v deň zápasu oznámila, že je tehotná.

Dojatý Fury a pieseň pre manželku.

Kličko: Nebol som lepší

Kličko má 39 rokov. Otlčený a zlomený po zápase poďakoval fanúšikom za podporu. Hoci priamo po zápase si nepripúšťal, že by mu rozhodcovia víťazstvo neprisúdili. Zdvihol ruky nad hlavu.

Po oznámení verdiktu, ostal bezducho stáť.

"Nebol som lepší," priznal Kličko. "Bol som dobre pripravený, ale nedokázal som sa vyrovnať s jeho rýchlosťou. Tá je uňho nevídaná na takto vysokého bojovníka. Nikdy by som neveril, že to dokáže, ale dokázal to. Ja som strácal rýchlosť a on bol naozaj rýchly. Nemohol som ale nájsť poriadnu vzdialenosť v úderoch.," vravel Ukrajinec.

germany-boxing091483_r3227.jpg

Pred Furym ho v ringu zdolal ešte v roku októbri 2004 Lamon Brewster. Odvtedy mal sériu 22 triumfov. V profesionálnom ringu má bilanciu 68 víťazstiev, 4 prehry.

Kličko ešte v ringu vyhlásil, že bude chcieť odvetný zápas a pokúsi sa získať majstrovské opasky späť.

Furyho knockouty.

Tyson Fury (V. Brit.) - Vladimir Kličko (Ukr.) 115:112, 115:112, 116:111

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Kličkova vláda sa skončila. Fury má titul a po zápase spieval