Klaebo a Nilssonová zvíťazili v šprinte voľnou technikou, Procházková skončila v kvalifikácii

Johannes Hoesflot Klaebo (v popredí).
Johannes Hoesflot Klaebo (v popredí). (Autor: Gian Ehrenzeller SITA/AP)
SITA|15. dec 2018 o 16:39

Mužsky šprint v Davose bol bez slovenskej účasti.

DAVOS. Víťazmi sobotňajšieho šprintu voľnou technikou v rámci Svetového pohára v behu na lyžiach vo švajčiarskom Davose sa stali Nór Johannes Hösflot Klaebo a Švédka Stina Nilssonová.

Dvadsaťdvaročný víťaz celkovej klasifikácie minulej sezóny ovládol vôbec prvé preteky v aktuálnej edícii SP. Mladý rodák z Trondheimu bol najrýchlejší už v dopoludňajšej kvalifikácii a suverénnym spôsobom sa prezentoval aj v následných eliminačných súbojoch.

"Je to skvelé, mal som v úvode sezóny nejaké problémy, ale konečne sa mi podarilo zvíťaziť. Publikum popri trati bolo vynikajúce a preteky v tomto prostredí som si veľmi užil," vyjadril sa Klaebo po príchode do cieľa.

Druhú priečku obsadil Talian Federico Pellegrino, ktoré doplnil na stupňoch víťazov Francúz Baptiste Gros. Mužsky šprint v Davose bol bez slovenskej účasti.

V ženskej kategórii ovládla kvalifikáciu Američanka Sophie Caldwellová a vo výbornej forme sa ukazovala aj vo vyraďovacích bojoch.

Vo finálovej jazde však nestačila na Nilssonovú, ktorá o svojom triumfe rozhodla v záverečnej tretine trati a v posledných metroch nemusela odrážať bezprostredné útoky súperiek.

Na tretej priečke skončila ďalšia Švédka Maja Dalhqvistová. "Mám rada Davos, počasie vyšlo výborne. Rovnako perfektné boli trate a navyše mi vyhovujú preteky vo vyššej nadmorskej výške," zhodnotila Nilssonová v prvom rozhovore pre televízne kamery.

Body zo šprintu si tradične rozdelila tridsiatka žien, medzi ktorými chýbala Slovenka Alena Procházková. Skúsená 34-ročná reprezentantka obsadila v kvalifikácii až 66. pozíciu.

Muži - šprint voľnou technikou na 1,5 km - Davos (Švaj.) - sobota:

1.Johannes Hösflot KlaeboNórsko2:20,44 min
2.Federico PellegrinoTaliansko+0,39 s
3.Baptiste GrosFrancúzsko+1,40 s
4.Lucas ChanavatFrancúzsko+1,45
5.Eirik BrandsdalNórsko+6,46
6.Gleb RetivychRusko+10,83

Ženy - šprint voľnou technikou na 1,5 km - Davos (Švaj.) - sobota:

1.Stina NilssonováŠvédsko2:41,34 min
2.Sophie CaldwellováUSA+0,72 s
3.Maja DalhqvistováŠvédsko+2,60
4.Natalia NeprijajevováRusko+3,98
5.Katja VišnarováSlovinsko+4,34
6.Krista ParmakoskiováFínsko+11,16

V kvalifikácii: 66. Alena Procházková (Slovensko) nepostúpila do vyraďovacej časti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Klaebo a Nilssonová zvíťazili v šprinte voľnou technikou, Procházková skončila v kvalifikácii