KHL sa už vidí v Poprade, obchádza slovenský zväz

Člen inšpekčnej skupiny Dmitrij Kurbatov si štadión v Poprade už pozrel, ale nad príchodom KHL na Slovensko sú ešte otázniky.
Člen inšpekčnej skupiny Dmitrij Kurbatov si štadión v Poprade už pozrel, ale nad príchodom KHL na Slovensko sú ešte otázniky. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|19. júl 2010 o 22:00

Podľa šéfa KHL už nič nestojí v ceste, aby sa liga dostala na slovenský ľad. Slovenskí funkcionári sa obávajú, že HC Lev bude vysávačom peňazí v našom chudobnom marketingovom priestore.

BRATISLAVA. Hoci Kontinentálna hokejová liga minulý týždeň formálne prijala HC Lev Hradec Králové so sídlom v Poprade ako 24. klub do nadchádzajúcej sezóny, nad účinkovaním prvého klubu zo strednej Európy je stále veľa otáznikov.

„V posledných dňoch som dva razy hovoril so šéfom Medzinárodnej hokejovej federácie René Faselom," tvrdil vo včerajšom rozhovore pre ruský denník Sport-Express prezident KHL Alexander Medvedev. „Informoval ma o tom, že slovenský zväz podporuje vystúpenie HC Lev v KHL. Takže žiadne prekážky zo strany IIHF nie sú. Nevznikne problém s vydaním transferových kariet pre hráčov."

Vystúpeniu klubu v KHL na popradskom ľade musí dať zelenú aj Slovenský zväz ľadového hokeja. „Od Ruskej hokejovej federácie, ktorá KHL zastrešuje v rámci legislatívy IIHF, sme žiadnu žiadosť ani predbežnú informáciu nedostali," čudoval sa viceprezident Ján Filc. „Takže nemáme s čím súhlasiť či nesúhlasiť. Spôsob, akým sa HC Lev chce dostať do KHL, je veľmi čudný."

Medvedev ďakoval SZĽH

Podľa Medvedeva prichádza HC Lev s rozpočtom 7 - 10 miliónov eur. Na pomery KHL to nie sú žiadne ohromujúce čísla, skôr sú na spodnej hranici možností. Najsilnejšie kluby majú aj štyri razy väčšie rozpočty.

Sponzormi klubu majú byť české spoločnosti a po udelení licencie pre KHL by mal ich počet narásť. Niektoré z nich robia svoj biznis aj v Rusku. Medvedev zopakoval príbeh HC Lev Kradec Králové, ktorý sa už na jar usiloval vstúpiť do KHL, no v poslednej chvíli nedostal súhlas Českého zväzu ľadového hokeja.

„Išli sme preto inou cestou," vysvetľoval v rozhovore najsilnejší muž KHL. „Našli sme pochopenie na Slovenskom zväze ľadového hokeja a chcem sa za to poďakovať ľuďom, čo tak urobili."

Extraliga sa prebudila

Ján Filc pri Medvedevových neveriaco pokrútil hlavou, poslednú vetu cítil ako tlak na deväťčlenný výkonný výbor SZĽH.

„Je zvláštne, že otázka vstupu HC Lev s popradským zázemím sa rieši na všetkých stranách, a pritom sa obchádza slovenský zväz," poznamenal.

Niektorí slovenskí funkcionári sa obávajú, že nový klub zo silnej KHL na slovenskom teritóriu bude len vysávačom peňazí na chudobnom marketingovom priestore.

Spoločnosť Pro Hokej, ktorá riadi slovenskú extraligu, zvolala na štvrtok do Bratislavy rokovanie zástupcov klubov.

„Vo Fínsku, vo Švédsku aj v Česku zaradenie klubu do KHL odmietli. Verím, že tento projekt neprejde ani na Slovensku," zvýšeným hlasom hovoril riaditeľ Pro Hokeja Vladimír Paštinský. „Sponzori viažu svoje zmluvy na televízne prenosy a kto bude vysielať hokej z extraligy aj z KHL? Bol by to krok proti slovenskému hokeju. Jediný klub, čo na príchode KHL na Slovensko získa, bude Poprad."

Neistota fanúšikov

Mnohí fanúšikovia, hráči i odborná verejnosť sa už tešili na 11. septembra a začiatok Kontinentálnej hokejovej ligy, ale po chaose okolo zaradenia nováčika do ligy zneisteli.

„Príchod najlepšej európskej ligy na slovenský ľad by bol pre náš hokej veľkým krokom vpred," nedal sa pomýliť bývalý majster Československa v drese Slovana a dnes tréner František Hejčík. „Na Slovensko príde kvalita, ďalší hráči nájdu uplatnenie v silných kluboch, mládež bude mať na očiach svoje hokejové vzory. V prvej vlne sa KHL dostane do Popradu a v ďalšej možno aj do Bratislavy a Košíc."

Slovenský ľad bude v prestížnej lige najužší

Trénermi nového mužstva v KHL by mali byť Česi Hořava s Rulíkom, fínsky brankár Hovi do tímu nepríde, ale voľný slovenský gólman Križan by sa pozvánke potešil.

BRATISLAVA. „Nehnevajte sa, nič konkrétne vám nepoviem," ospravedlnil sa na začiatok športový riaditeľ HC Lev Otakar Janecký, keď včera po stý raz zdvihol telefón a počul otázku o menách trénerov i hráčov v mužstve nováčika KHL. Bývalý čs. reprezentant a dlhoročný útočník Pardubíc má na zloženie tímu iba týždeň. Podľa predbežnej dohody mal však pripravených 30 hráčov. Teraz už môže skladať mozaiku mužstva.

V českej tlači už zverejnili mená pravdepodobných trénerov. Hlavným by mal byť Miloslav Hořava, jeho asistentom krajan Radim Rulík.

Medzi hráčmi sa objavili mená českých hokejistov Jana Platila, Zbyňka Irgla, Jaroslava Bednářa, Petra Vampolu, Pavla Brendla, Marka Kvapila i fínskeho brankára Sasu Hoviho.

„Neviem, kde ste prišli na mňa, ale ja mám ešte dva roky platnú zmluvu v Brne," povedal pre SME niekdajší brankár Slovana Hovi. „Možno keď sa mi skončí platný kontrakt, rád by som si v KHL zachytal."

Pozvánku do mužstva HC Lev by prijal voľný brankár Karol Križan, ktorý naposledy chytal v extraligovom Martine, ale zatiaľ ho nikto neoslovil.

Medzi voľnými hráčmi na Slovensku je aj obranca Richard Lintner (na snímke TASR). „Príchod KHL do Popradu je skvelá správa pre slovenský hokej, naši hokejisti sa budú môcť predstaviť pred svojimi fanúšikmi," nadšene reagoval reprezentačný kapitán. „Mňa ešte nikto nekontaktoval a ani som nerozmýšľal, či by som sa pridal k levom. Zostávam verný svojej tradícii z posledných rokov, že najprv sa v extralige rozohrám s Trenčanmi a potom zamierim do KHL. Ktovie, možno to bude aj HC Lev."

S Popradom príde do KHL aj najužšie klzisko s kanadskými rozmermi 56 x 26 metrov. „Mali by na to myslieť aj funkcionári klubu a vyberať fyzicky zdatných hráčov," upozornil tréner Dinama Riga Július Šupler. „Na malom klzisku a s podporou divákov bude domáce mužstvo pre každého súpera ťažkým protivníkom."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»KHL sa už vidí v Poprade, obchádza slovenský zväz