Život športovca prirovnáva k väzeniu, teraz chce Khabib pomáhať priateľom

Khabib Nurmagomedov na tlačovej konferencii.
Khabib Nurmagomedov na tlačovej konferencii. (Autor: John Locher SITA/AP)
Daniel Stankovič|3. júl 2021 o 09:12 (aktualizované 3. júl 2021 o 09:31)

Po úspešnej kariére si užíva si dôchodok.

MACHAČKALA. Odísť z profesionálneho športu v najlepších rokoch sa nepodarí každému. Neporazený bývalý zápasník MMA Khabib Nurmagomedov si od októbra minulého roka užíva zaslúžený odpočinok.

Bývalý šampión ľahkej váhy UFC sa s odstupom mesiacov hodnotí svoj život po kariére ako šťastný, no jedným dychom priznáva, že mu zápasenie na vrcholovej úrovni chýba.

„Žijem život bežného človeka, nie vrcholového športovca. Myslím si, že život profesionálneho atléta je v niečom blízko tomu, ako žiť vo väzení. Každý deň je vo svojej podstate rovnaký, trénovať, oddychovať a zase dookola.

Všetko sa to naviac odohráva vo vysokom tempe, nie je čas na to spomaliť. Ak sa raz zastavíte, spomalíte, už nie ste šampión. Takže tak trochu sa cítim, akoby som bol prepustený z väzenia,“ opísal náročný život profesionála neporazený ex-bojovník.

Hoci sa na jeho rozhodnutí ukončiť kariéru nič nemení, Khabib neskrýva, že mu zápasenie chýba.

„Nuž, chýba mi skoro všetko, ak to tak môžem povedať. Existuje veľa momentov, kedy cítim, že mi zápasenie a pocit súťaženia chýba. Je to jednoducho preto, že som bol v tom celý môj život. Nebola však situácia, kedy by som ľutoval moje rozhodnutie,“ povedal.

Napriek tomu, že 32-ročný rodák z Dagestanu patrí medzi najlepších bojovníkov histórie zmiešaných bojových umení, úspech ho šťastnejším človekom neurobil.

Samozrejme, že v našom športe je to o tom, dosiahnuť najvyšší bod, čo znamená získať titul, byť ohodnotený ako najlepší bojovník. Keď som to však dosiahol, ak mám byť úprimný, necítil som satisfakciu.

Určite veľa ľudí je z toho unesených, ale ja som to tak necítil. Necítil som to, čo som očakával. Myslel som, že budem šťastnejší, ale nebolo to tak.

V súčasnosti je Khabib zameraný na pomoc priateľom, ktorým chce pomáhať rozvíjať ich vlastný potenciál a nasledovať životné ciele. 

Teraz mám okolo seba ľudí, s ktorými som od mojich začiatkov. Rád by som ich podporoval, aby mohli nasledovať svoje sny, dosahovať ciele a byť úspešní v tom, čo si zaumienia. Vedia, že sa na mňa môžu spoľahnúť, na tom som tu, aby som im pomohol,“ dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Život športovca prirovnáva k väzeniu, teraz chce Khabib pomáhať priateľom