Zo Slovákov skončil najvyššie Kazár, zlato získal Johannes Thingnes Bö

Johannes Thingnes Bö oslavuje zisk zlatej medaily.
Johannes Thingnes Bö oslavuje zisk zlatej medaily. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|15. feb 2018 o 00:00

Martin Fourcade útočil na ďalšie zlato, minul však posledné dva výstrely a skončil bez medaily.

ZOH 2018 - Pjongčang:

Vytrvalostné preteky mužov na 20 km:

1.Johannes Thingnes BöNórsko48:03,8 min2
2.Jakov FakSlovinsko+ 5,5 s0
3.Dominik LandertingerRakúsko+ 14,2 s0
4.Sebastian SamuelssonŠvédsko+ 29,1 s1
5.Martin FourcadeFrancúzsko+ 42,4 s2
6.Benjamin WegerŠvajčiarsko+ 48,6 s1
7.Michal KrčmářČR+ 1:15,5 min1
8.Fredrik LindströmŠvédsko+ 1:22,1 min1
9.Erik LesserNemecko+ 1:27,3 min1
10.Emil Hegle SvendsenNórsko+ 1:36,7 min2
34.Matej KazárSR+ 3:48,6 min2
84.Martin OtčenášSR+ 9:12,2 min5
85.Michal ŠimaSR+ 9:48,5 min6
86.Tomáš HasillaSR+ 10:51,4 min9

PJONGČANG. Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö zvíťazil vo štvrtkových vytrvalostných pretekoch mužov na 15 km na ZOH 2018 v Pjongčangu.

Napriek dvom trestným minútam triumfoval o 5,5 sekundy pred strelecky bezchybným Slovincom Jakovom Fakom.

Tretí s odstupom 14,2 sekundy bol Rakúšan Dominik Landertinger, ktorý takisto sklopil všetkých dvadsať terčíkov.

Vytrvalostné preteky mužov na 20 km: fotogaléria

15.2.2018

Kazár dúfa v preteky s hromadným štartom

Francúzsky líder Svetového pohára 2017/2018 Martin Fourcade dlho siahal po druhom zlate do svojej zbierky z areálu Alpensia k pondelňajšiemu zo stíhacích pretekov na 12,5 km, ale nezvládol posledné dve rany.

Napokon s mankom 42,4 sekundy obsadil piate miesto. Štvrtý s jedným zaváhaním bol Švéd Sebastian Samuelsson so stratou 29,1 sekundy.

Nemecký nečakaný hrdina nedeľňajších rýchlostných pretekov na 10 km Arnd Peiffer urobil tri chyby a s odstupom 2:25,8 minúty sa nezmestil do Top 20.

9

chýb na strelnici urobil vo vytrvalostných pretekoch Tomáš Hasilla.

Nikto zo slovenskej štvorice neskončil medzi najlepšou tridsiatkou, pričom jednoznačne najlepšie dopadol Matej Kazár. S dvomi chybami skončil na 34. mieste.

"Snažil som sa zastrieľať dobre, aj preto som bol na strelnici dlhší čas. Bilancia 0-1-1-0 je pekný výkon, no chcelo by to ešte jednu nulu," povedal Kazár pre RTVS.

"Boli to vypäté preteky. Na ležkách som cvakal, vietor sa menil. Po bežeckej stránke to pre mňa boli jedny z lepších pretekov."

"Som okolo 30. miesta, dúfam, že to bude stačiť na miestenku v pretekoch s hromadným štartom. Bude to tesné. Najlepšie sa mi v Pjongčangu bežalo počas šprintu, bolo z toho 22. miesto. Na trati sa už cítim celkom dobre. Verím, že príde nejaká nula, ak nie v mass-štarte, tak v štafetách," dodal Matej Kazár.

Traja Slováci na konci výsledkovej listiny

Vôbec sa nedarilo Martinovi Otčenášovi, Michalovi Šimovi a ani Tomášovi Hasillovi, ktorí skončili na posledných troch miestach výsledkovej listiny.

"Hneď na prvej ležke som síce vietor príliš necítil, ale všetky rany išli dolu a tri odfúknuté mi hneď pochovali preteky. Skúšal som na to bežecky zatlačiť a aj po jednej chybe v stoji sa to prípadnými nulami ešte dalo vytiahnuť vyššie, ale na druhej ležke prišli ďalšie tri trestné minúty," konštatoval Tomáš Hasilla.

Nebola to dobrá premiéra - ani na strelnici, ani po bežeckej stránke. Nešlo sa mi dobre. Bežalo sa mi ťažko, na strelnici to tiež nevyšlo, výsledok teda bol dosť zlý.


Michal Šima, slovenský biatlonista

"Na trati som sa cítil dobre, ale v tejto sezóne sa strelecky trápim."

Svoj prvý štart na olympiáde absolvoval Šima, ktorý nahradil Šimona Bartka. "Nebola to dobrá premiéra - ani na strelnici, ani po bežeckej stránke. Nešlo sa mi dobre. Bežalo sa mi ťažko, na strelnici to tiež nevyšlo, výsledok teda bol dosť zlý," priznal.

"Pokyny od trénera? Mal som si dávať pozor na vietor, ktorý fúka raz tak a raz onak. Dnes boli na strelnici celkom dobré podmienky, no aj tak to nevyšlo."

"Na strelnici sa v tejto sezóne trápim. Treba niečo zmeniť, aby to v budúcnosti bolo lepšie. Štartovať na ZOH je motivácia. Nabral som nejaké nové skúsenosti a niečo som si z toho snáď zobral," uzavrel Michal Šima.

Bö má premiérovú olympijskú medailu

Dvadsaťštyriročný Johannes Thingnes Bö (jeho starší brat Tarjei bol vo štvrtok trinásty, pozn. red.) sa raduje zo svojej premiérovej olympijskej medaily.

Po zaváhaní na poslednej streľbe som si teda povedal, že moja šanca na stupne je preč. Keď z toho napokon bolo zlato, rozplakal som sa - stalo sa mi to vari druhý raz za desať rokov.


Johannes Thingnes Bö

Zároveň sa zbavil akejsi kliatby druhých miest, vlani ich na majstrovstvách sveta v rakúskom Hochfilzene nazbieral štyri, z nich tri mimo štafiet.

Je trojnásobným majstrom sveta a v tomto súťažnom ročníku triumfoval v ôsmich pretekoch vo Svetovom pohári z pätnástich, ktoré už majú jednotlivci za sebou, vrátane individuálu 30. novembra vo švédskom Östersunde.

Do Pjongčangu pricestoval druhý muž priebežného celkového hodnotenia Svetového pohára s olympijským individuálnym maximom v podobe ôsmej priečky v pretekoch s hromadným štartom na 15 km v Soči 2014 (vo vytrvalostných pretekoch vtedy skončil na 11. mieste).

V Kórejskej republike sa mu do tohto dňa šokujúco nedarilo. Skončil 31. v šprinte a 21. pozícia v stíhačke mu zrejme zlepšila náladu len nepatrne.

Pred objektívmi fotografov pózujú traja najlepší z vytrvalostných pretekov - zľava strieborný Jakov Fak, zlatý Johannes Thingnes Bö a bronzový Dominik Landertinger.
Pred objektívmi fotografov pózujú traja najlepší z vytrvalostných pretekov - zľava strieborný Jakov Fak, zlatý Johannes Thingnes Bö a bronzový Dominik Landertinger. (Autor: TASR/AP)

Nečakané zlato aj slzy

"Som na seba veľmi hrdý. Olympijský triumf je vrcholom snaženia pre každého športovca a môžete síce patriť k favoritom a tým najlepším vo svojom odvetví, ale ešte to neznamená garanciu akejkoľvek medaily. Dnes som mal to šťastie, podoprel som to veľmi dobrým výkonom. Po chybe na prvej položke som si pomyslel, že už nemôžem urobiť žiadnu ďalšiu, ak chcem bojovať o medaily. Po zaváhaní na poslednej streľbe som si teda povedal, že moja šanca na stupne je preč. Keď z toho napokon bolo zlato, rozplakal som sa - stalo sa mi to vari druhý raz za desať rokov. Prvýkrát to bolo po zisku titulu majstra sveta," citoval Johannesa Thingnesa Böa Olympijský informačný servis (OIS).

"Som veľmi spokojný a šťastný, ešte potrebuje určitý čas sám so sebou na strávenie emócií. Musím si zachovať profesionalitu, až potom oslavovať. Mal som za sebou dvoje nevydarené preteky a bolo pre mňa veľmi, veľmi ťažké takto sa vrátiť. Moje strelecké štatistiky v tejto sezóne boli dobré. Až do príchodu na olympijské hry. Mám problémy pri umelom osvetlení. Preferujem preteky za dňa, k tomu sa tu pridával vietor, bolo náročné zachovať si koncentráciu a prihlásiť sa o slovo," skonštatoval Fak.

"Som ohromne šťastný. Neboli to jednoduché preteky. Nemám práve najlepšiu bežeckú formu. Teší ma teda, že som to vykompenzoval čistou streľbou, je z toho bronz. Prvé dve súperenia mi nevyšli. Pred dneškom som si dal základný cieľ v podobe umiestnenia v Top 10, splnil som ho priam perfektne. Mal som vynikajúce lyže a vydarený deň," uviedol Landertinger.

"Som sklamaný a smutný. Nedokážem pomenovať príčinu toho zlyhania na poslednej streľbe. Po stíhačke som sa však necítil dobre, chýbala mi energia a nedokázal som sa dostatočne koncentrovať," vyhlásil Fourcade.

Online Zimná olympiáda 2018 (ZOH, biatlon): Vytrvalostné preteky, muži (Kazár, Otčenáš)

Zimní olympijské hry - Biatlon
15.02.2018 o 12:20
Muži - Vytrvalostné preteky (20 km)
Johannes Thingnes Bø (Nórsko)
Ukončený
Prehľad
Štartová listina::
1. Fredrik Lindström (SWE)
2. Mario Dolder (SUI)
3. Lowell Bailey (USA)
4. Antonin Guigonnat (FRA)
5. Vladimir Iliev (BUL)
6. Timofej Lapšin (KOR)
7. Ondřej Moravec (CZE)
8. Kalev Ermits (EST)
9. Johannes Thingnes Bø (NOR)
10. Arťom Prima (UKR)
11. Emil Hegle Svendsen (NOR)
12. Martin Otčenáš (SVK)
13. Simon Desthieux (FRA)
14. Vladimir Čepelin (BLR)
15. Andrejs Rastorgujevs (LAT)
16. Erik Lesser (GER)
17. Miha Dovžan (SLO)
18. Arnd Peiffer (GER)
19. Simon Eder (AUT)
20. Tuomas Gronman (FIN)
21. Simon Schempp (GER)
22. Florent Claude (BEL)
23. Martin Fourcade (FRA)
24. Scott Gow (CAN)
25. Julian Eberhard (AUT)
26. Matvej Jelisejev (OAR)
27. Tarjei Bø (NOR)
28. Benjamin Weger (SUI)
29. Grzegorz Guzik (POL)
30. Christian Gow (CAN)
31. Tomas Kaukenas (LTU)
32. Lukas Hofer (ITA)
33. Raman Jaljotnau (BLR)
34. Vladislav Vitenko (KAZ)
35. Anton Babikov (OAR)
36. Tero Seppälä (FIN)
37. Roland Lessing (EST)
38. Dominik Landertinger (AUT)
39. Jeremy Finello (SUI)
40. Mikito Tačizaki (JPN)
41. Klemen Bauer (SLO)
42. Krasimir Anev (BUL)
43. Andrzej Nędza-Kubiniec (POL)
44. Maxim Braun (KAZ)
45. Sergej Semjonov (UKR)
46. Remus Faur (ROU)
47. Lars Helge Birkeland (NOR)
48. Cornel Puchianu (ROU)
49. Johannes Kühn (GER)
50. Oskars Muižnieks (LAT)
51. Sebastian Samuelsson (SWE)
52. Tim Burke (USA)
53. Matej Kazár (SVK)
54. Emilien Jacquelin (FRA)
55. Dominik Windisch (ITA)
56. Michal Šlesingr (CZE)
57. Jakov Fak (SLO)
58. Vytautas Strolia (LTU)
59. George Buta (ROU)
60. Vladimir Semakov (UKR)
61. Jesper Nelin (SWE)
62. Vasilij Podkorytov (KAZ)
63. Anton Sinapov (BUL)
64. Sergej Bočarnikov (BLR)
65. Michal Krčmář (CZE)
66. Olli Hiidensalo (FIN)
67. Rene Zahkna (EST)
68. Sean Doherty (USA)
69. Tomáš Hasilla (SVK)
70. Tobias Eberhard (AUT)
71. Thomas Bormolini (ITA)
72. Nathan Smith (CAN)
73. Mitja Drinovec (SLO)
74. Kauri Koiv (EST)
75. Michal Šíma (SVK)
76. Brendan Green (CAN)
77. Martin Ponsiluoma (SWE)
78. Michael Rösch (BEL)
79. Arťom Tyščenko (UKR)
80. Dimitar Gerdžikov (BUL)
81. Maxim Varabej (BLR)
82. Adam Václavík (CZE)
83. Gheorghe Pop (ROU)
84. Leif Nordgren (USA)
85. Giuseppe Montello (ITA)
86. Timur Chamitgatin (KAZ)
Prenos
Johannes Thingnes Bø v dnešných vytrvalostných pretekoch na dvadsať kilometrov ukončil svoje olympijské trápenie. Nórsky biatlonista opäť nebol presvedčivý pri streľbe, ale aj dve chyby mu stačili na zlatú medailu. Tesne za ním skončila dvojica stopercentných strelcov. Slovinec Jakov Fak získal striebro a Rakúšan Dominik Landertinger bronz.

Dlho bol jasným favoritom na prvenstvo Martin Fourcade, ale francúzsky líder Svetového pohára na záverečnej položke dvakrát zaváhal a spadol až na piatu pozíciu. Rovnako štvrtá streľba pokazila výsledok Švédovi Jesperovi Nelinovi, ktorý útočil prekvapivo na zlato.

Slovenskí pretekári dnes nedokázali nadviazať na vynikajúce výkony Anastasie Kuzminovej a Paulíny Fialkovej. Spomedzi mužov sa umiestnil najlepšie Matej Kazár, ktorý bol s dvoma chybami na konečnej 34. priečke. Martin Otčenáš, Michal Šíma a Tomáš Hasilla obsadili posledné tri pozície vo výsledkovej listine.
Konečné poradie vytrvalostných pretekov mužov:
1. Johannes Thingnes Bø (NOR) 48:03,8 min. (2)
2. Jakov Fak (SLO) + 5,5 s (0)
3. Dominik Landertinger (AUT) + 14,2 s (0)
4. Sebastian Samuelsson (SWE) + 29,1 s (1)
5. Martin Fourcade (FRA) + 42,4 s (2)
6. Benjamin Weger (SUI) + 48,6 s (1)
7. Michal Krčmář (CZE) + 1:15,5 min. (1)
8. Fredrik Lindström (SWE) + 1:22,1 min. (1)
9. Erik Lesser (GER) + 1:27,3 min. (1)
10. Emil Hegle Svendsen (NOR) + 1:36,7 min. (2)
-----
34. Matej Kazár (SVK) + 3:48,6 min. (2)
84. Martin Otčenáš (SVK) + 9:12,2 min. (5)
85. MIchal Šíma (SVK) + 9:48,5 min. (6)
86. Tomáš Hasilla (SVK) + 10:51,4 min. (9)
Vytrvalostné preteky mužov v rámci biatlonových súťaží na olympijských hrách v Pjongčangu sa práve skončili.
cieľ
Slovenskí biatlonisti nebudú spomínať v dobrom na dnešné vytrvalostné preteky, pretože Hasilla, Otčenáš a Šíma obsadia pozície úplne na chvoste výsledkovej listiny. Kazár sa vojde do štvrtej desiatky.
cieľ
Výborný výsledok si pripísal Čech Michal Krčmář. Strieborný medailista zo šprintu prišiel do cieľa na siedmej priečke.
4. str
Slovenskí biatlonisti majú za sebou všetky streľby. Najlepší bol dnes Matej Kazár s dvoma chybami, Martin Otčenáš nazbieral päť nepresných výstrelov, Michal Šíma šesť a Tomáš Hasilla deväť.
cieľ
importantPoznáme kompletné zloženie medailového pódia. Johannes Thingnes Bø sa teší zo zlata, Jakov Fak skončil na druhej pozícii iba o päť sekúnd. Bronz získa Dominik Landertinger.
19,5km
importantPäťsto metrov pred cieľom je to stále veľmi vyrovnané. Jakov Fak beží výborne a zvyšuje svoj náskok pred Landertingerom na päť sekúnd.
18,6km
importantJakov Fak dokázal vystupňovať svoje tempo a dostal sa o sekundu pred Dominika Landertingera. Na nórskeho lídra stráca šesť sekúnd.
cieľ
Vyzerá to tak, že o medailových pozíciách je rozhodnuté. Johannes Thingnes Bø sa stane víťazom vytrvalostných pretekov, druhé miesto pravdepodobne pripadne Dominikovi Landertingerovi a tretí by mal skončiť Jakov Fak.
4. str
importantJesper Nelin mohol byť olympijským víťazom, ale nezvládol tlak pri záverečnej streľbe. Švéd nazbieral tri chyby, ktoré ho odsúvajú mimo hry.
4. str
importantJakov Fak potvrdil povesť vynikajúceho strelca. Slovinec dnes nezaváhal ani raz, ale na Dominika Landertingera stráca štyri sekundy. Stále však môže získať medailu.
4. str
Matej Kazár má odstrieľané. Slovenský pretekár si dnes pripísal dve strelecké chyby a priebežne sa zaradil na 28. miesto.
4. str
Sebastian Samuelsson zvládol štvrtú streľbu a má reálnu šancu na medailu. Mladý Švéd je s jednou chybou na treťom mieste a má náskok pred Wegerom aj Fourcadom.
18,6km
Dominik Landertinger ide v záverečnom bežeckom okruhu na maximum, ale jeho beh nie je dostatočne rýchly. Rakúšan spadol na druhé miesto.
cieľ
Výborný výkon dnes podal Švajčiar Benjamin Weger, ktorý sa zaradil na priebežné tretie miesto v cieli. Čistá streľba by ho posunula do čela.
3. str
importantĎalšie prekvapivé meno chce získať medailu. Jesper Nelin má za sebou tretiu čistú streľbu a patrí mu druhé mieste so stratou šestnástich sekúnd na Fourcada.
4. str
importantDominik Landertinger bojuje o zlato. Rakúšan zvládol všetky štyri položky čisto a vedie o necelých deväť sekúnd. Johannes Thingnes Bø však bežal oveľa rýchlejšie.
cieľ
Martin Fourcade prišiel do cieľa na druhom mieste. Francúz by v prípade bezchybnej streľby vyhral, ale s dvoma nepresnoťami stratil na lídra viac ako štyridsať sekúnd.
3. str
Nenápadný Jakov Fak predvádza bezchybný výkon na strelnici. Slovinec trafil všetkých pätnásť terčov a patrí mu štvrté miesto.
3. str
Matej Kazár zostáva najlepším Slovákom na trati, no ani z jeho strany to nie je ideálny výkon. S dvoma chybami figuruje aktuálne na 38. mieste.
3. str
Sebastian Samuelsson takisto neprehovorí do súboja o zlato. Mladý Švéd prvýkrát zaváhal na strelnici a navyše stráca aj bežecky.
4. str
Tarjei Bø podobne ako Martin Fourcade dvakrát netrafil a vypadáva z medailovej hry. Nórsky biatlonista bol pritom doteraz bezchybný.
cieľ
importantJohannes Thingnes Bø prišiel do cieľa a môže pomýšľať aj na zlato. Nór urobil na strelnici dve chyby, no vynikajúcim behom zmazal svoju stratu a bude čakať na výsledky konkurentov.
4. str
importantMartin Fourcade nečakane zaváhal. Úvodných osemnásť výstrelov dnešných pretekov poslal do terča, ale posledné dva mu tesne uleteli. Francúz s dvoma chybami nezíska zlato.
2. str
Na prekvapenie siaha Švéd Jesper Nelin, ktorý je po druhej streľbe stále bezchybný a beží iba o tri sekundy horšie ako Martin Fourcade.
4. str
Martin Otčenáš sa dnes poriadne vytrápil. V rámci olympijských pretekov je to od neho najhorší výkon. Nedarí sa mu na streľbe ani v behu.
1. str
Tomáš Hasilla a Michal Šíma majú za sebou prvú streľbu. Hasilla trikrát minul a klesol na spodok výsledkovej listiny. Šima s jednou chybou takisto výrazne stráca.
2. str
Matej Kazár začal druhú streľbu vynikajúco. Úvodné štyri terče trafil, ale pri poslednom zaváhal a pripísal si jednu trestnú minútu. Slovák je priebežne na 27. pozícii.
2. str
importantMladý Sebastian Samuelsson potvrdzuje vynikajúcu streleckú aj bežeckú pohodu. Švéd je po druhej položke druhý, iba o deväť sekúnd za Fourcadom.
4. str
Ondřej Moravec urobil prvú chybu až pri svojom osemnástom výstrele, no chýba mu lepšia bežecká forma, takže nebude súperiť o medaily.
3. str
Tarjei Bø sa zaradil na druhé miesto po tretej streľbe. Zatiaľ neurobil ani jednu chybu a na Fourcada stráca pol minúty. Jeho brat Johannes Thingnes Bø minul na štvrtej položke jeden výstrel.
4. str
Fredrik Lindström stratil šancu na medailu. Švéd urobil jednu chybu a vzhľadom na slabší beh nemôže konkurovať najlepším.
3. str
importantMartin Fourcade zostáva bezchybný aj po tretej streľbe a stále je najväčším ašpirantom na zlato. Francúz potrebuje ešte jednu presnú položku.
3. str
Arnd Peiffer úplne vyhorel na tretej streľbe. Zlatý medailista zo šprintu dnes nebude bojovať o pódiové umiestnenie, pretože trikrát pokazil.
3. str
Martin Otčenáš dnes bežecky vôbec nestačí konkurentom. Slovák teraz odstrieľal čisto, no priebežne mu patrí posledné miesto.
1. str
Pozitívna správa z prvej streľby. Matej Kazár má za sebou čistú úvodnú položku, no so slabším behom figuruje až na 25. pozícii.
1. str
Strieborný medailista zo stíhačky Sebastian Samuelsson začal dnešné vytrvalostné preteky bezchybne. Mladý Švéd sa drží v popredí.
3. str
Johannes Thingnes Bø predviedol bezchybnú streľbu v ľahu. Nór je oveľa rýchlejší na trati ako Fredrik Lindström a napriek jednej trestnej minúte vedie o pätnásť sekúnd.
3. str
importantSo štartovým číslom jeden si ide vlastné preteky Fredrik Lindström. Nikým nerušený Švéd absolvoval tri bezchybné položky a dostáva sa do medailovej hry.
2. str
importantMartin Fourcade pokračuje vo svojom dominantnom výkone. Francúz zvládol čisto aj druhú streľbu a je na prvom mieste s náskokom desiatich sekúnd.
2. str
importantArnd Peiffer sa dostáva na prvé miesto po druhej streľbe. Nemec na rozdiel od svojho krajana Lessera nepokazil a vedie o dvadsať sekúnd pred Lindströmom.
2. str
Martin Otčenáš je po druhej streľbe aktuálne najhorším mužom. Urobil dovedna tri chyby a so stratou štyroch minút sa trápi.
2. str
Emil Hegle Svendsen a Simon Desthieux zaváhali až dvakrát na druhej streľbe. Obaja biatlonisti pravdepodobne vypadnú z boja o cenné kovy.
2. str
Johannes Thingnes Bø predviedol čistú streľbu v stoji. Nór je napriek jednej chybe z úvodnej položky iba o pätnásť sekúnd za bezchybným Lindströmom.
2. str
Na druhej streľbe boli už piati pretekári. Najlepší je zatiaľ Švéd Fredrik Lindström, ktorý si ako jediný udržal čistý štít.
1. str
importantMartin Fourcade prišiel na strelnicu s najrýchlejším časom a prvú položku zvládol bez jediného zaváhania. Francúz sa dostal na líderskú pozíciu, o jedinú sekundu pred krajana Desthieuxa.
1. str
Nemci začínajú na strelnici vynikajúco. Erik Lesser aj Arnd Peiffer trafili všetkých päť terčov a dostali sa na druhú a tretiu pozíciu.
1. str
importantMáme nového lídra po prvej streľbe. Simon Desthieux výborne beží a navyše čisto strieľa, takže pred druhým Svendsenom vedie o trinásť sekúnd.
1. str
Martin Otčenáš dnes bežecky zaostáva a navyše na prvej streľbe urobil jednu chybu. Slovenský reprezentant je predposledný.
1. str
importantJohannes Thingnes Bø nevyužil dobré podmienky na strelnici. Nórsky favorit si pripísal jednu trestnú minútu a priebežne figuruje na siedmej pozícii.
1. str
Z prvých piatich biatlonistov na streľbe boli až štyria bezchybní. Zatiaľ vedie solídne bežiaci Bulhar Vladimir Iliev.
1. str
Lowell Bailey si odpálil šancu na medailu hneď na prvej položke. Americký biatlonista dvakrát zaváhal, pričom jeho konkurenti boli bezchybní.
2,6 km
Johannes Thingnes Bø nasadil výborné bežecké tempo a na úvodných medzičasoch nemá konkurenta. Uvidíme, čo predvedie na streľbe.
štart
Na trati máme aj prvého Slováka. Martin Otčenáš predvádza na olympiáde solídne bežecké výkony, ale zatiaľ sa nevyhol chybám na streľbách v stoji.
0,6 km
Tesne za Američanom skončil pred rokom Čech Ondřej Moravec. Ten takisto vyťažil z čistej streľby, pretože nepatrí medzi elitných bežcov. Aj on sa radí do širšieho okruhu favoritov.
0,6 km
Lowell Bailey vlani prekvapivo vyhral vytrvalostné preteky na svetovom šampionáte. Američanovi vtedy priniesla zlato čistá streľba. Dnes by rád zopakoval tento úspech.
štart
S deviatkou vybehne na trať Johannes Thingnes Bø. Nórsky biatlonista prišiel do dejiska olympiády s veľkými ambíciami, ale zatiaľ sa trápi na streľbe a ani bežecky nie je presvedčivý.
štart
Najdlhšie mužské individuálne preteky odštartoval Švéd Fredrik Lindström. Jeho krajanka Hanna Öbergová dnes získala zlato medzi ženami.
Vytrvalostné preteky mužov v rámci olympijských biatlonových súťaží práve odštartovali.
Pred štyrmi rokmi v Soči sa spomedzi slovenských reprezentantov najviac darilo Matejovi Kazárovi, ktorý obsadil 19. miesto. Jeho maximom v aktuálnej sezóne bola 18. priečka z Ruhpoldingu práve vo vytrvalostných pretekoch.
Na rozdiel od ženských vytrvalostných pretekov, medzi mužmi budeme hľadať favoritov mimo slovenských farieb. Najväčšie šance sa dávajú obhajcovi zlata zo Soči Martinovi Fourcadovi.
Biatlonový areál Alpensia bude o chvíľu dejiskom vytrvalostných pretekov mužov na dvadsať kilometrov, v ktorých zasiahnu do boja štyria Slováci. Ako prvý pôde na trať Martin Otčenáš, neskôr k nemu pribudnú Matej Kazár, Tomáš Hasilla a Michal Šima.
Štartová listina:
1. Fredrik Lindström (SWE)
2. Mario Dolder (SUI)
3. Lowell Bailey (USA)
4. Antonin Guigonnat (FRA)
5. Vladimir Iliev (BUL)
6. Timofej Lapšin (KOR)
7. Ondřej Moravec (CZE)
8. Kalev Ermits (EST)
9. Johannes Thingnes Bø (NOR)
10. Arťom Prima (UKR)
11. Emil Hegle Svendsen (NOR)
12. Martin Otčenáš (SVK)
13. Simon Desthieux (FRA)
14. Vladimir Čepelin (BLR)
15. Andrejs Rastorgujevs (LAT)
16. Erik Lesser (GER)
17. Miha Dovžan (SLO)
18. Arnd Peiffer (GER)
19. Simon Eder (AUT)
20. Tuomas Gronman (FIN)
21. Simon Schempp (GER)
22. Florent Claude (BEL)
23. Martin Fourcade (FRA)
24. Scott Gow (CAN)
25. Julian Eberhard (AUT)
26. Matvej Jelisejev (OAR)
27. Tarjei Bø (NOR)
28. Benjamin Weger (SUI)
29. Grzegorz Guzik (POL)
30. Christian Gow (CAN)
31. Tomas Kaukenas (LTU)
32. Lukas Hofer (ITA)
33. Raman Jaljotnau (BLR)
34. Vladislav Vitenko (KAZ)
35. Anton Babikov (OAR)
36. Tero Seppälä (FIN)
37. Roland Lessing (EST)
38. Dominik Landertinger (AUT)
39. Jeremy Finello (SUI)
40. Mikito Tačizaki (JPN)
41. Klemen Bauer (SLO)
42. Krasimir Anev (BUL)
43. Andrzej Nędza-Kubiniec (POL)
44. Maxim Braun (KAZ)
45. Sergej Semjonov (UKR)
46. Remus Faur (ROU)
47. Lars Helge Birkeland (NOR)
48. Cornel Puchianu (ROU)
49. Johannes Kühn (GER)
50. Oskars Muižnieks (LAT)
51. Sebastian Samuelsson (SWE)
52. Tim Burke (USA)
53. Matej Kazár (SVK)
54. Emilien Jacquelin (FRA)
55. Dominik Windisch (ITA)
56. Michal Šlesingr (CZE)
57. Jakov Fak (SLO)
58. Vytautas Strolia (LTU)
59. George Buta (ROU)
60. Vladimir Semakov (UKR)
61. Jesper Nelin (SWE)
62. Vasilij Podkorytov (KAZ)
63. Anton Sinapov (BUL)
64. Sergej Bočarnikov (BLR)
65. Michal Krčmář (CZE)
66. Olli Hiidensalo (FIN)
67. Rene Zahkna (EST)
68. Sean Doherty (USA)
69. Tomáš Hasilla (SVK)
70. Tobias Eberhard (AUT)
71. Thomas Bormolini (ITA)
72. Nathan Smith (CAN)
73. Mitja Drinovec (SLO)
74. Kauri Koiv (EST)
75. Michal Šíma (SVK)
76. Brendan Green (CAN)
77. Martin Ponsiluoma (SWE)
78. Michael Rösch (BEL)
79. Arťom Tyščenko (UKR)
80. Dimitar Gerdžikov (BUL)
81. Maxim Varabej (BLR)
82. Adam Václavík (CZE)
83. Gheorghe Pop (ROU)
84. Leif Nordgren (USA)
85. Giuseppe Montello (ITA)
86. Timur Chamitgatin (KAZ)
Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu z olympijských hier v Pjongčangu. V areáli Alpensia dnes pokračujú biatlonové súťaže. Mužov čakajú od 12:20 nášho času vytrvalostné preteky na dvadsať kilometrov.

Biatlonisti a biatlonistky majú za sebou úvodné dve disciplíny. V šprinte a v stíhačke sme medzi mužmi spoznali šesť rôznych medailistov. Na najkratšej trati triumfoval Nemec Arnd Peiffer pred Čechom Michalom Krčmářom a Talianom Dominikom Windischom. O deň neskôr v stíhacích pretekoch bol najrýchlejší Francúz Martin Fourcade, ktorý za sebou nechal Švéda Sebastiana Samuelssona a Nemca Dominika Dolla.

Vytrvalostné preteky na dvadsať kilometrov môžu priniesť opäť nové tváre na stupňoch víťazov, pretože v nich rozhoduje predovšetkým presná streľba a podmienky v Pjongčangu na strelnici nie sú vôbec jednoduché.

Ak sa pozrieme na výsledky vytrvalostných pretekov Svetového pohára, favoriti sú opäť jasní. V Östersunde kraľoval Nór Johannes Thingnes Bø a v Ruhpoldingu Francúz Martin Fourcade. Prvý menovaný však na olympijských tratiach hľadá formu, pretože v šprinte obsadil 31. priečku a v stíhačke bol klasifikovaný na 21. pozícii. Okrem tejto dvojice sa darilo na dvadsaťkilometrovej trati v aktuálnej edícii SP aj Francúzovi Quentinovi Fillonovi Mailletovi, Talianovi Lukasovi Hoferovi, Čechovi Ondřejovi Moravcovi, Lotyšovi Andrejsovi Rastorgujevsovi a štvorpoložkové preteky tradične vyhovujú napr. Slovincovi Jakovovi Fakovi.

Biatlonistov čaká v rámci vytrvalostných pretekov päť bežeckých kôl s dĺžkou štyroch kilometrov. Dvakrát absolvujú streľbu v ľahu a dvakrát v stoji, pričom každý nepresný výstrel je potrestaný jednou minútou. Práve tento fakt robí túto disciplínu nevyspytateľnou a zaujímavou.

Vzhľadom na nevýrazné výsledky vo Svetovom pohári sú príjemným prekvapením výkony slovenských mužov. Matej Kazár obsadil v šprinte 22. miesto a v stíhačke bol na 31. priečke. Martin Otčenáš sa prezentuje výbornými bežeckými časmi, no nevydarené streľby v stoji ho odsunuli v šprinte na 52. miesto a v stíhačke na 27. pozíciu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zo Slovákov skončil najvyššie Kazár, zlato získal Johannes Thingnes Bö