Karlsson môže získať tretiu Norris Trophy v kariére

Erik Karlsson už z minulosti vie, ako chutí víťazstvo v prestížnej ankete.
Erik Karlsson už z minulosti vie, ako chutí víťazstvo v prestížnej ankete. (Autor: TASR/AP)
SITA|30. apr 2016 o 11:03

Držiteľ James Norris Memorial Trophy pre najlepšieho obrancu NHL vzíde z trojice Burns, Doughty a Karlsson.

NEW YORK. Z tria Erik Karlsson (Ottawa Senators), Brent Burns (San Jose Sharks) a Drew Doughty (Los Angeles Kings) vzíde držiteľ James Norris Memorial Trophy pre najlepšieho obrancu NHL v sezóne 2015/2016.

Víťaz bude známy 22. júna na slávnosti v Las Vegas. Vlani prestížnu trofej získal Erik Karlsson, rovnako ako v roku 2012.

Favoritom je opäť Karlsson, ktorý sa s 82 bodmi z rovnakého počtu zápasov (16 gólov a 66 asistencií) stal najproduktívnejším obrancom základnej časti a celkovo ho predstihli iba štyria útočníci.

Hodnoteniu obrancov dominoval štvrtýkrát za ostatných päť sezón. Charizmatický Švéd má iba 25 rokov, ale už stihol stanoviť aj nový klubový rekord Ottawy v počte bodov aj asistencií medzi "zadákmi" v jednom súťažnom ročníku.

Jeho 82 bodov v práve vrcholiacej sezóne je najviac v podaní obrancu od sezóny 1995/96, keď legendy Brian Leetch (NY Rangers) a Ray Bourque (Boston) nazbierali 85, resp, 82 bodov.

Tridsaťjedenročný Burns je prvýkrát finalistom Norrisovej trofeje asi aj preto, že 27 gólmi a 48 asistenciami prekonal klubové maximá San Jose medzi obrancami.

Rekordným číslom je aj jeho 353 striel na bránku počas tohto súťažného ročníka. Obranca s charakteristickou bradou odohral v ňom všetkých 82 zápasov s priemerom 25:51 min strávených na ľade.

Brent Burns (88).
Brent Burns (88). (Autor: SITA/AP)

Dvadsaťšesťročný Doughty sa blysol 51 bodmi (14+37), čo je pre neho najviac od sezóny 2009/2010. V tíme Los Angeles si vážia najmä jeho vyťaženosť, keďže na ľade strávil priemerne 28:01 min. Je to tretie najvyššie číslo v celej súťaži.

Výrazne tiež prispel k tomu, že Kings dlhodobo patria medzi päť najlepšie brániacich mužstiev v NHL (priemer 2,34 inkasovaného gólu na zápas).

Doughty zatiaľ nezískal Norrisovu trofej, ale vo finále je už tretíkrát. V sezóne 2009/2010 skončil na treťom mieste a vlani druhý.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Karlsson môže získať tretiu Norris Trophy v kariére