Lipták verí v uzdravenie Kužmovej: Prehrávame, no ešte neskladáme zbrane

Nespokojná Viktória Kužmová s kapitánom slovenského výberu Matejom Liptákom.
Nespokojná Viktória Kužmová s kapitánom slovenského výberu Matejom Liptákom. (Autor: TASR)
TASR|9. feb 2019 o 21:12

Kapitán slovenského tímu musel riešiť zmeny v zostave.

RIGA. Slovenské tenistky prehrávajú po úvodnom dni stretnutia 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie s domácim Lotyšskom 0:2.

O druhý bod pre pobaltský tím sa na harde v Rige zaslúžila lotyšská jednotka Anastasija Sevastovová, ktorá si poradila s Annou Karolínou Schmiedlovou 6:4, 6:0. Od stavu 4:4 nestratila ani gem.

Sevastovová menila rytmus hry

Slovenská dvojka ani vo štvrtom vzájomnom zápase nenašla recept na vlaňajšiu semifinalistka US Open. Schmiedlová v prvom sete trikrát stratila podanie, čo sa ukázalo ako rozhodujúce.

Sevastovová hrala svoj typický pestrý variabilný tenis, účinne využívala stopbaly. Za stavu 4:3 síce prišla o servis, no v ďalšom geme Schmiedlovú opäť brejkla a prvý set zakončila čistou hrou.

V dôležitých momentoch som spravila zbytočné chyby. Bol to dobrý zápas, prvý set bol vyrovnaný, boli tam dlhé výmeny. Škoda, že mi nevyšla koncovka setu.


Anna Karolína Schmiedlová

Na začiatku druhého dejstva viedla Schmiedlová pri svojom podaní 40:0, no Sevastovová následne získala päť fiftínov za sebou a ujala sa vedenia 1:0. Po dvoch víťazných bekhendoch Lotyška potvrdila brejk, definitívne zlomila odpor Schmiedlovej a napokon jej uštedrila "kanára". Pri vlastnom servise premenila svetová dvanástka hneď prvý mečbal.

Schmiedlovú mrzeli nevyužité šance v prvom sete.

,,V dôležitých momentoch som spravila zbytočné chyby. Bol to dobrý zápas, prvý set bol vyrovnaný, boli tam dlhé výmeny. Škoda, že mi nevyšla koncovka setu. V druhom dejstve Sevastovová potvrdila, že je výborná tenistka. Je to nepríjemná súperka, často mení rytmus hry a využíva stopbaly," uviedla Slovenka.

Lipták sa nevzdáva

Kapitán slovenského tímu musel pred začiatkom súboja v Rige riešiť nepríjemnú situáciu. Viktória Kužmová pre pľuzgier na ruke nemohla nastúpiť proti Jelene Ostapenkovej a nahradila ju Rebecca Šramková.

,,Pre zdravotné problémy nemohli do Rigy odcestovať Dominika Cibulková s Magdalénou Rybárikovou a teraz sme museli riešiť ďalší veľký problém. Rebecca neodohrala zlý zápas, v rozhodujúcich momentoch jej však chýbali väčšie skúsenosti z takýchto zápasov.

Prvý set bol vyrovnaný a mohla ho vyhrať, veď viedla 5:2. Na začiatku tretieho dejstva nevyužila brejkbaly a potom stratila koncentráciu, Aj Kaja hrala v prvom sete dobre, no nevyužila šance a doplatila na chyby. Hlavný rozdiel bol v tom, že Ostapenková so Sevastovovou hrali konštantne, bez výkyvov.

Keď viedli, začali hrať oveľa lepšie, boli uvoľnenejšie, Prehrávame 0:2, no ešte neskladáme zbrane. Uvidíme, ako na tom bude Viki Kužmová, ktorá je naša líderka. Dúfam, že pľuzgier sa jej zahojí a bude môcť nastúpiť v súboji tímových jednotiek proti Sevastovovej," povedal Lipták na tlačovej konferencii.

Duel 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie:

Lotyšsko - SLOVENSKO 2:0 po prvom dni

Jelena Ostapenková - Rebecca Šramková 7:5, 6:7 (5), 6:1

Anastasija Sevastovová - Anna Karolína Schmiedlová 6:4, 6:0

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Lipták verí v uzdravenie Kužmovej: Prehrávame, no ešte neskladáme zbrane