Kanadské médiá: Vyhrali sme vďaka presilovkám

Kanaďania nastavili Slovákom zrkadlo.
Kanaďania nastavili Slovákom zrkadlo. (Autor: Reuters)
SITA|29. apr 2009 o 09:50

So Slovákmi sme dosiahli presilovkové víťazstvo, zhodli sa kanadské médiá v komentároch na utorkový duel A-skupiny na svetovom šampionáte vo švajčiarskom Klotene.

KLOTEN. "Javorové listy" zvíťazili nad "dvojkrížom" 7:3 a až päť gólov sa zrodilo v početnej prevahe o jedného alebo dvoch mužov. Inak však Kanaďania upozorňujú, že Slováci boli jednému z najväčších favoritov pomerne vyrovnaným súperom, teda keď sa hralo v rovnovážnom stave. Na strely na bránku vyhrali Slováci 37:24. Na rozdiel od svojho súpera využili však len dve presilovky, aj to až v závere už rozhodnutého stretnutia.

Pre Kanaďanov bol zápas oveľa pútavejší

"Potrebovali sme takýto zápas. Bol pre nás oveľa pútavejší ako tie predchádzajúce. Na ľade sa stále niečo dialo. Bolo tam viac emócií aj hernej kvality," uviedol pre Canadian Press útočník Jason Spezza. Center Ottawy má po dvoch úspešných zásahoch proti Slovensku na konte už štyri góly, najviac zo všetkých hráčov na MS 2009.

"Súper nás preveril, po emocionálnej stránke, aj fyzicky. Pomohol nám ďalej sa zlepšovať," pridal názor obranca Shea Weber, so šiestimi bodmi ofenzívny líder medzi obrancami na šampionáte (3+3). Podobný názor vyslovil aj tréner kanadského tímu Lindy Ruff. "Bol to zápas typu: ideme do toho naplno. A to sme presne potrebovali - tvrdý boj, poctivé korčuľovanie."

Tréner Ruff vyzdvihol Martina St. Luisa

Kouč, ktorý vie byť v prípade nespokojnosti údajne veľmi nepríjemný na svojich zverencov, tentoraz žiaril spokojnosťou. Vyzdvihol najmä štyri gólové asistencie v podaní Martina St. Louisa. "Je to veľmi kreatívny hráč a tím z toho potom profituje," podotkol Ruff.

Valábik sa biť v závere nechcel

Stretnutiu hokejových majstrovstiev sveta medzi Kanadou a Slovenskom nechýbal aj napriek pomerne jasnému výsledku 7:3 potrebný náboj, v závere sa vyskytla aj šarvátka. Do najvyššieho muža slovenského výberu Borisa Valábika sa pustila dvojica Martin St. Louis, Shane Doan. Po pár úderoch päsťami rozhodcovia všetkých kohútov od seba oddelili, hráči si medzi sebou ešte vymenili pár ostrých slov. Valábik vďaka svojej tvrdšej hre mal menšie konflikty s Kanaďanmi už od prvých minút. "Drobný St. Louis ma po odpískaní pichol. Asi si chcel liečiť nejaký komplex. Nechcem to však nejako riešiť, ja som sa ani biť nechcel, mojou snahou bolo dať gól a pomôcť tímu. Doan ma potom napadol zozadu. Nechcem sa k tomu už vracať. Ja chcem hrať teraz predovšetkým hokej," tvrdil po zápase Valábik, ktorý vraj kanadského kapitána po šarvátke podľa vlastných slov pozýval na čaj. Následne tvrdo udrel o mantinel hokejkou.

Slováci si síce základnú povinnosť v Klotene splnili a postúpili po ročnej prestávke do kvalifikačnej fázy šampionátu, v nej ich však ešte čaká veľa práce na vytúžený postup do štvrťfinále. V prvom rade musia zdolať silných Čechov alebo Fínov. Slováci sa v zápase s Kanaďanmi presvedčili, že aj so silnými súpermi vedia hrať hokej. Doplatili však na zbytočné vylúčenia a útočné fauly, javorové listy využili päť presilových hier. Vydarená zo slovenskej strany bola najmä tretia tretina. "Ak budeme hrať v ďalších zápasoch ako v tretej tretine s Kanadou, potom môžeme uspieť. Nevieme nájsť rytmus z prípravy, v ktorej chlapci hrali veľmi dobre. Ukázali sme však, že hokej hrať vieme. Po ťažkej prehre s Bielorusmi sme sa nedali tak dokopy, aby sme odohrali s Kanaďanmi vyrovnane celý zápas. Ťažko sa to hodnotí, po vojne je každý generálom. Máme dostatočne kvalitné mužstvo, aby sme mohli hrať s každým rovnocenné partie," tvrdil Valábik. Dvadsaťtriročného hráča Atlanty a jeho spoluhráčov čakajú teraz dva dni voľna, v piatok 1. mája nastúpia proti jednému z dvojice Fínsko - Česko. Mužstvo by sa počas oddychu malo opäť naštartovať, doplniť fyzické sily. Teraz už nemá čo stratiť. "Od hokeja si oddýchneme, možno si dáme opäť bowling, alebo si niekde sadneme. Sme si vedomí, že naše výkony sa musia zmeniť. Určite dáme do toho všetko, veď to môžu byť posledné zápasy sezóny. S Kanadou sme zistili, na čo máme. Mali sme v zápase dobré momenty, potrebujeme vylepšiť ešte oslabenia," dodal Valábik.

SITA

Mladý stredný útočník Steven Stamkos si pripísal proti Slovákom dva body za gól a asistenciu. Možná budúca hviezda NHL skonštatovala: "Bolo tam viac vzruchu, ako v našich úvodných dvoch dueloch proti Bielorusku a Maďarsku. Takéto víťazstvo v zápase, keď aj súper hral dobre, nás môže iba posilniť."

Kanada prešla skupinou ako nôž maslom

Kanada prešla tromi súbojmi základnej skupiny v Klotene ako nôž maslom. S deviatimi bodmi a celkovým skóre 22:4 má tím trénerského nováčika na MS Lindyho Ruffa oprávnene vysoké ambície aj do ďalšej fázy šampionátu. Kapitán Shane Doan však upozorňuje, že nie všetko je v kanadskej hre stopercentné. "Proti Slovákom sme nevyhrali poslednú tretinu. A aj to je jedna z vecí, o ktorej sme predtým hovorili v kabíne. Do každého zápasu ísť s tým, že chceme vyhrať aj každú tretinu," zamyslel sa stály člen kanadských výberov na svetových šampionátoch.

Surový nestráca nádej na štvrťfinále

Tomáš Surový strelil v utorok večer proti Kanade svoj premiérový gól na tohtoročnom svetovom šampionáte v hokeji. Hokejista so skúsenosťami zo zámoria veľa priestoru na ľade zatiaľ na turnaji nedostáva, keďže nastupuje vo štvrtej päťke. Proti Kanaďanom sa presadil v 27. min, keď z pravého kruhu napálil puk po vyhranom buly Ölveckého. Surový svojím gólom znižoval na 1:3 a vykresal ešte nádej pre Slovensko, ktoré napokon prehralo 3:7. "Bola to šťastná strela po buly. Škoda, že sme sa nechytili a Kanaďania nám dali rýchlo štvrtý gól. Mali sme však veľa vylúčených, Kanaďania nás vyškolili v presilovkách. Súperom ich rangu nemôžeme darovať toľko presiloviek," uviedol po zápase Tomáš Surový. Strelený gól mu môže pomôcť po psychickej stránke. V súčasnosti je jeho miesto vo štvrtej päťke. Pravidelne chodí na ľad najmä na oslabenia, v hre piatich proti piatim sa do diania zapája menej.

"Akceptujem svoju pozíciu v tíme a robím všetko pre mužstvo. Snažím sa splniť všetky trénerove pokyny. Gól mi môže určite iba pomôcť. Človek chce odviesť svoju prácu vždy naplno," povedal Surový. Slováci si do kvalifikačnej F-skupiny zobrali so sebou iba jeden bod a o štvrťfinále ešte budú musieť tuho bojovať. Z nasledujúcich troch stretnutí musia aspoň dve vyhrať. Banskobystričan verí, že sa im to podarí. "Nie sme v dobrej situácii, ak vyhráme s jedným silným a potom i s tretím tímom z druhej skupiny, splníme si povinnosť a postúpime. Musíme však naozaj zabrať naplno a zdolať Čechov alebo Fínov. Nebude to jednoduché, všetko je iba na nás," dodal Tomáš Surový.

SITA

Okrem množstva pozitív zaznamenali Kanaďania v utorok večer aj jedno mínus. Už v úvode stretnutia musel nedobrovoľne z ľadu útočník James Neal, ktorého nešťastne zasiahol hokejkou do tváre Ladislav Nagy. Výsledkom bola tržná rana v blízkosti oka a prevoz do nemocnice, kde museli hráčovi Dallasu postihnuté miesto zašívať. "Nie je to nič príjemné, ale bude v poriadku," prehodil krátko Ruff.

Zápas s Kanadou mal dve rozličné podoby, tvrdil J. Filc

Slovenská hokejová reprezentácia sa ani vo svojom treťom zápase v základnej A-skupine na 73. majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku najmä v úvodných dvoch tretinách neprebrala z akejsi letargie. Po štyridsiatich minútach prehrával tím kormidelníka Jána Filca s Kanadou 1:6 a všetko nasvedčovalo tomu, že Slováci z ľadu v Klotene odídu s jednou z najvyšších prehier na MS v histórii. Napokon sa tak nestalo, keď zlepšeným výkonom v treťom dejstve a po góloch Marcela Hossu a Dominika Graňáka prehral slovenský tím "iba" 3:7.

"Tento zápas mal dve rozličné podoby. Jednu negatívnu, ktorou je počet nezmyselných faulov na útočnej polovici hracej plochy. To bolo pravdepodobne dôsledkom veľkej snahy alebo menšej technickej zdatnosti v osobných súbojoch. Na to sme doplatili tým, že sme súperovi dali vietor do plachiet. Kanadská presilovka je ťažko brániteľná, navyše aj v oslabení sme sa dopustili nekoordinovaných záležitostí, ktoré je ťažké natrénovať,“ zhodnotil po zápase hlavný tréner Ján Filc, ktorý však v hre svojich zverencov našiel aj pozitíva. "Na druhej strane sme hrali dobre v hre piatich proti piatim. V tých momentoch to bola rovnocenná partia. Svedčí o tom aj počet striel na bránky. Vypracovali sme si pomerne veľa gólových príležitostí, mali sme viacero brejkov. Párkrát puk poskakoval na súperovej bránkovej čiare a nepadlo to tam. Samozrejme, nemožno čakať, že proti Kanade budeme hrať s výsledkom 6:7 alebo 7:7. Výsledok mohol byť úplne iný, to by sme sa však museli dopustiť menšieho počtu chýb. Niektoré góly sme si dali prakticky sami. Napriek pokazenému začiatku sme mohli dostať o niekoľko gólov menej, dať ich niekoľko navyše a už by to bolo inak. Nepozerám sa na tento zápas negatívne aj napriek pokazenému začiatku,“ poznamenal Filc

Krátko po zápase si stihol hlavný kormidelník povedať s hráčmi pár slov o poslednom zápase v skupine, ktorý rozhodol o tom, že Slovensko postúpilo do kvalifikačnej fázy až z 3. miesta v A-skupine. "Tento zápas musí byť pre nás zlomovým bodom. Musíme sa z neho poučiť, musíme sa vyhnúť zbytočným faulom a zdokonaliť súčinnosti v obrannom zoskupení v oslabení. Vnútorná snaha prekonať súpera, ktorá bola v druhej polovici čitateľná, nám okrem zlepšeného výkonu môže priniesť v ďalších dueloch aj zlepšený výsledok,“ skonštatoval 56-ročný kormidelník.

Slováci vo všetkých troch dueloch základnej A-skupiny síce bojovali, ale nepresnou a neefektívnou koncovkou sa pripravil o lepšie výsledky. Niekoľkokrát sa slovenskí hokejisti rútili na súperovho gólmana, no v rozhodujúcom momente im puky odskakovali od hokejok, prípadne brankári proti nim vytiahli svoje umenie. "Streľba je problém. Chýba nám možno krôčik, možno desatinka sekundy, niekedy možno šťastie. Ako príklad uvediem skutočnosť, že sa hráčovi zlomí hokejka v momente, keď môže dať puk do prázdnej bránky. To sa nám v presilovke proti Kanade stalo dvakrát. Je to možno aj otázka sebavedomia,“ povedal tréner Filc, ktorý pred súbojmi v kvalifikačnej fáze neskladá zbrane a svojim zverencom dôveruje: "Z tretej tretiny sa dá posúdiť, že hokejová kvalita na našej strane je. Potrebujeme však stále na tom pracovať, zvýšiť si sebadôveru a robiť menej chýb, vyvarovať sa zbytočných faulov a vylúčení, pretože sa nedá sa hrať celý zápas s takými kvalitnými súpermi v početnom oslabení.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Kanadské médiá: Vyhrali sme vďaka presilovkám