22.05.2023 | Skupina B
22.05.2023 | Sk. B
4 - 6
(0:1, 1:1, 1:0, 2:4, 0:0)

Kanaďania hľadali príčiny prehry. Vedia, že proti Čechom ide o veľa

Kanadský hokejista Milan Lucic v zápase proti Nórsku na MS 2023.
Kanadský hokejista Milan Lucic v zápase proti Nórsku na MS 2023. (Autor: TASR/AP)
TASR|23. máj 2023 o 10:55

Nóri zdolali kolísku hokeja na MS po 23 rokoch.

RIGA. Hokejisti Nórska sa postarali v pondelok na MS o senzáciu, keď zdolali obhajcov striebra Kanaďanov 3:2 po nájazdovom rozstrele.

Favorizovaný zámorský tím utrpel v Rige druhú prehru za sebou, keď predtým nestačil v riadnom hracom čase na lídra B-skupiny Švajčiarsko (2:3).

"Nóri hrali výborne v defenzíve. Vedeli sme o tom už pred zápasom. Nehrali sme dostatočne rýchlo, aby sme dokázali preniknúť cez stred ich obrany.

A proti takému tímu musíte útočiť cez stred, ak si chcete vytvoriť šance," povedal podľa AP tréner kanadskej reprezentácie Andre Tourigny.

Nóri šokovali Kanadu, písali v médiách

Kanade patrila po pondelkových zápasoch B-skupiny až tretia priečka v tabuľke, o bod za Českom. Tourigny si uvedomuje, že jeho tím nehrá na šampionáte ideálne, no verí, že aj tieto neúspechy v konečnom dôsledku zocelia mužstvo.

"Nepriazne osudu sú súčasťou turnaja. Ak ich nedokážete prekonať, nemôžete vyhrať. Momentálne prechádzame menej úspešnou fázou, ale to by nám pomohlo pomôcť budovať charakter," povedal.

Hoci v zámorí sú v centre pozornosti vrcholiace boje v NHL, prekvapenie na úkor kanadskej reprezentácie neušlo pozornosti tamojších médií.

"Nóri šokovali Kanadu," hlásil Sportsnet. "Nóri prekvapili Kanaďanov a zvíťazili v nájazdoch," napísal portál cbc.ca.

"Potrebujeme hrať lepšie," uvedomuje si Lawson Crouse, ktorý za stavu 1:2 vyrovnal 12 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času.

"Všetky tímy hrajú výborne v obrane. Musíme nájsť spôsob, ako si proti nim vytvárať vyložené šance. Turnaj ide rýchlo, musíme sa rýchlo poučiť z chýb, aby sme sa ich v ďalšom zápase vyvarovali," dodal útočník Arizony.

Podobne uvažoval aj jeho spoluhráč z útoku Scott Laughton:

"Musíme byť lepší. Všetky tímy hrajú veľmi dobre v defenzíve, musíme hľadať spôsob, ako sa dostať do väčšieho počtu šancí. Je to krátky turnaj, poučíme sa z toho, čo sme urobili zle. Pripravíme sa na Česko, pretože ide o veľa."

VIDEO: Oficiálny zostrih zápasu Kanada - Nórsko na MS v hokeji 2023

Obrovské víťazstvo pre Nórsko

Pre Nórov to bol iba druhý triumf nad "kolískou hokeja" na svetovom šampionáte, prvý zaznamenali pred 23 rokmi na MS v Petrohrade.

O svojom víťazstve rozhodli v samostatných nájazdoch, keď sa presadili až štyria z piatich nórskych exekútorov. Autorom víťazného nájazdu bol Mathias Trettenes, záverečný premenil Thomas Olsen.

"Je to pre nás obrovský úspech," vyslovil sa pre web IIHF kapitán severanov Ken-Andre Olimb. "Je to veľká skúsenosť pre našich mladých chlapcov, ktorí začínajú v reprezentácii. Ukázali, na akej úrovni sú schopní hrať a budú sa zlepšovať. Je to skvelé pre naše sebavedomie, pretože zdolať veľké tímy sa nám nedarí často."

"Cítime sa neskutočne. Nikdy som si nepredstavoval, že by sme na majstrovstvách mohli zdolať Kanadu. Je to pre nás obrovské víťazstvo," dodal obranca Johannes Johannesen.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Kanaďania hľadali príčiny prehry. Vedia, že proti Čechom ide o veľa