Juraj Sagan: Bez Petra na štarte budem mať väčšiu šancu na výsledok

Peter Sagan a Juraj Sagan.
Peter Sagan a Juraj Sagan. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|18. nov 2021 o 11:07

Juraj Sagan podpísal ročný kontrakt s TotalEnergies.

Pôvodne mu z TotalEnergies odkázali, že nemajú preňho miesto. JURAJ SAGAN sa zmieril s tým, že jeho cesty s bratom Petrom sa rozídu. O dva mesiace mu poslali zmluvu. Saganovci budú jazdiť znova spolu. V profesionálnej cyklistike jazdia bratia v jednom tíme od roku 2010 a bude to platiť minimálne ďalší rok.

„Keď sa mi ozval manažér, že má pre mňa zmluvu, veľmi ma to potešilo. Chcem ešte ďalej jazdiť,“ vraví starší z bratov Saganovcov. Rád by v cyklistike ostal nie jednu sezónu ale dve – tri.

Čo sa v rozhovore dočítate

  • Prečo TotalEnergies ponúkli Jurajovi Saganovi zmluvu?
  • Budú Saganovci budúci rok súťažiť aj na horských bicykloch?
  • Je toto posledný kontrakt Juraja Sagana?
  • S ktorými tímami rokoval?
  • Prečo nevyužil ponuku Dukly Banská Bystrica?
  • Ako vníma prestup do Total Energies jeho brat Peter?
  • Má strach pri tréningu na slovenských cestách?

Od roku 2017 ste s bratom Petrom jazdili v nemeckom tíme Bora-Hansgrohe. Po tento sezóne v tíme končíte. Ako budete spomínať na päť rokov v Bore?

Bolo to pekných päť rokov. Máme pekné spomienky, pekné víťazstvá. 

Keď ste prestupovali do Bory, v čase rokovaní to bol ešte prokontinentálny tím a nepatril medzi najsilnejšie. Teraz patrí v cyklistike medzi absolútnu špičku. Ako sa Bora za ten čas zmenila?

Treba povedať, že už keď sme rokovali s nimi o zmluve, vedeli sme, že žiadali o licenciu WorldTour. Určite to nebol ani vtedy malý tím. Ako druhodivízny tím štartovali na Tour de France a chceli ďalej rásť. Mali guráž, že zobrali Peťa a chceli sa zlepšiť.

Keď sme do tímu prestúpili, prvé roky sme cítili, že naberajú nové skúsenosti. Počúvali aj naše názory, keďže sme prišli z vyššej cyklistiky. Bolo cítiť, že tím stále naberá na sile. Od začiatku mali veľké ciele a veľa z nich sa podarilo naplniť. Postupne to však prišlo do štádia, že chceli robiť zmeny. Na základe toho sme s nimi už nepredĺžili zmluvu. 

Aká bola atmosféra v tíme? 

Veľmi dobrá. Najmä prvé tri roky boli úplne super. Potom sme postupne začali cítiť, že tím sa postupne uberá iným smerom. Majú záujem omladiť zostavu. Ale je to prirodzený vývoj. Nemožno im to zazlievať.

Podobne to funguje aj v bežnom živote. Musíme im poďakovať za päť rokov, kedy sme mohli v tomto tíme jazdiť. Máme na toto obdobie pekné spomienky

Bora je tím s nemeckou licenciou, nemeckými sponzormi a časom začali dávať príležitosti najmä nemeckým pretekároch. Vnímali ste to tak aj vy?

Bolo cítiť, že to bol nemecký tím ale s medzinárodným zastúpením. Oficiálnym jazykom bola angličtina. Keď v tíme získali mladé hviezdy, tak im dali priestor Pripravili im aj adekvátny program.

Nepovedal by som, že by pretláčali nemeckých pretekárov a že mali záujem na ich víťazstvách. Tak to nebolo.

Od leta ste vedeli, že v Bore skončíte. Váš brat získal kontrakt v tíme TotalEnergies. Vy ste v septembri vraveli, že vám francúzsky tím zmluvu neponúkol a musíte si hľadať iný tím. Pred pár dňami ste ale podpísali kontrakt s TotalEnergies na jeden rok. Čo sa zmenilo? 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Juraj Sagan: Bez Petra na štarte budem mať väčšiu šancu na výsledok