Kráľovnou Oberstdorfu nestarnúca Johaugová, slovenský minitím zázrak nespravil

Therese Johaugová.
Therese Johaugová. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. mar 2021 o 14:14

Slováci mali ďaleko od najlepších.

OBERSTDORF. Štyri zlaté medaily zo štyroch štartov. Fenomenálna nórska bežkyňa Therese Johaugová bola najvýraznejšou osobnosťou MS v severskom lyžovaní v Oberstdorfe.

Kráľovná šampionátu deklasovala v bielej stope konkurenciu nevídaným spôsobom a prepísala historické tabuľky.

"Bol to fantastický šampionát. Je úžasný zážitok prísť sem a štyrikrát stáť na najvyššom stupni," hodnotila 32-ročná Johaugová svoje galapredstavenie v nemeckom stredisku.

Hviezda. Ale nestarnúca?

"Čas nezastavím, mám už svoje roky a ktovie koľko ešte šancí budem mať na vrcholných podujatiach. Možno ešte na budúci rok zimná olympiáda, ale potom...," veľavravne naznačila pre nórske médiá blížiaci sa koniec skvelej kariéry.

Johaugová v Oberstdorfe triumfovala postupne v skiatlone, na desiatke voľne, v štafete a na záver aj v klasickej tridsiatke s hromadným štartom.

Ziskom štrnásteho zlata sa v tabuľke najúspešnejších účastníkov MS všetkých čias dostala s bilanciou 14-2-3 z piateho na tretie miesto, pred ňou sú už iba krajanka Marit Björgenová (18-5-3) a Ruska Jelena Vjalbeová (14-3-0).

Cenných kovov mohla mať v kariére aj viac, ale štart na MS 2017 v Lahti i na ZOH 2018 v Pjongčangu jej znemožnil dopingový dištanc.

Nórka sa obhajovala, že anabolický steroid klostebol sa jej do tela dostal nevedomky cez krém na pery, no napriek tomu si musela odpykať 18-mesačný trest.

Formu napriek nezvyčajnej súťažnej pauze načasovala excelentne a aj mnohých odborníkov šokoval spôsob, akým konkurenciu deklasovala.

Na tridsiatke triumfovala s najvyšším náskokom v histórii - krajanku Heidi Wengovú zdolala o viac ako dve a pol minúty, na desiatke bol jej odstup od súperiek (54,2 sekundy) zasa najvyšší na MS za uplynulých 53 rokov.

"Tieto rozdiely iba svedčia o tom, v akej fantastickej forme sem prišla a aká veľká športovkyňa to je. Nemá konkurenciu," citoval denník VG kouča nórskych bežkýň Oleho Mortena Iversena.

Therese Johaugová.
Therese Johaugová. (Autor: TASR/AP)

Kläbo odmietol byť mužskou hviezdou

K Johaugovej sa mohol na piedestáli topšportovcov z Oberstdorfu pridať aj jej krajan Johannes Hösflot Kläbo. V nedeľu sa v záverečnej disciplíne šampionátu už tešil zo svojho štvrtého zlata, no po verdikte jury napokon o triumf na klasickej päťdesiatke prišiel.

Pykal za podľa arbitrov nepovolený kontakt s Rusom Alexandrom Boľšunovom v závere pretekov. Boľšunov pri incidente zlomil palicu a v ostrom finiši tak už nemal žiadnu šancu proti dvojici Nórov.

Titul pripadol Emilovi Iversenovi, Boľšunov bral po diskvalifikácii Kläba striebro.

"Je to najťažší deň v mojej kariére," netajil sklamanie 24-ročný Kläbo. "Teraz je všetko čierne, ale ja sa vrátim. Potrebujem iba trochu času."

"Budem radšej opatrný v tom, čo teraz poviem, ale som veľmi sklamaný z toho, ako FIS zvládla situáciu a z ich konečného rozhodnutia," dodal.

Boľšunov bol pri nájazde do finišu mierne vpredu a Kläbo sa s ním pri pokuse obehnúť ho z vonkajšej strany dostal do kontaktu, preto podľa rozhodcov konal nepovolene.

Kläbo však tvrdí, že práve Rus sa ho snažil vytlačiť mimo trate a preto nórska výprava ešte pripravuje rozsiahle odvolanie sa voči konečným výsledkom aj s príslušnou dokumentáciou.

Lehotu má podľa denníka VG do utorka popoludnia, potom by sa protestom mala zaoberať trojčlenná odvolacia komisia FIS.

Nóri ovládli šampionát, Slováci neohúrili

Nóri v behu na lyžiach na MS jednoznačne dominovali. Vyhrali deväť z 12 disciplín.

Iba Boľšunov v skiatlone a Švédka Jonna Sundlingová v šprinte a spolu s Majou Dahlqvistovou v tímšprinte ich obrali o kompletnú zbierku najcennejších kovov.

Bežci tak výrazne prispeli k rekordnej nórskej zbierke zo šampionátov klasikov - v Oberstdorfe si pripísali celkovo 31 medailí (13-11-7). Druhé Rakúsko (4-1-2) a tretie Švédsko (2-2-3) ich mali sedem a domáce Nemecko šesť (2-2-2).

Nórsko vyhralo hodnotenie krajín na MS dvanástykrát za sebou, pripomenula agentúra APA.

Slovenská minivýprava s tromi bežcami výsledkovo nezaujala, najlepšie skončili Alena Procházková s Barborou Klementovou v tímšprinte na 14. mieste.

V individuálnych pretekoch dosiahla maximum Procházková na 40. priečke v kvalifikácii šprintu, vo svojej najsilnejšej disciplíne však 36-ročná účastníčka desiatich šampionátov nesplnila smelú ambíciu dostať sa do elitnej tridsiatky.

To sa jej v tejto sezóne nepodarilo ani raz. Na postup jej chýbalo 3,29 sekundy. Na desiatke obsadila 53. pozíciu.

Ján Koristek bol v skiatlone 58. a na pätnástke voľne 64. s výraznými stratami na najlepších.

"Spokojní určite nemôžeme byť, najmä na desiatke a pätnástke sme zaostali za očakávaniami a ambíciami, ktoré sme tajne mali. Pozitívnym svetielkom bol aspoň tímový šprint, v ktorom dievčatá podali hodnotný výkon a aj umiestnenie tomu zodpovedalo," hodnotil vystúpenie Slovákov pre TASR vedúci výpravy Michal Malák.

Najbližšie sa MS uskutočnia v roku 2023 v slovinskej Planici, ešte predtým čakajú elitu na budúci rok ZOH v Pekingu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Kráľovnou Oberstdorfu nestarnúca Johaugová, slovenský minitím zázrak nespravil