Jedno oko na ľade, druhé na striedačke. Sú to chlapi pre všetko

Kustódi hokejovej reprezentácie Ľuboš Ondrejka (vľavo) a Rastislav Ladecký.
Kustódi hokejovej reprezentácie Ľuboš Ondrejka (vľavo) a Rastislav Ladecký. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|12. máj 2017 o 21:15

Na štadión chodia ako prví a odchádzajú poslední. Kustódi, ktorí sa starajú o pohodlie slovenských hokejistov.

KOLÍN NAD RÝNOM. Jeden z nich brúsi na striedačke korčule, druhý nasadzuje Marcelovi Haščákovi chránič pod výstroj, ktorý mu vypadol počas zápasu. O chvíľu už povzbudzujú hráčov.

V porovnaní s hokejistami a trénermi sú skôr v úzadí. Práca kustódov je však pre fungovanie hokejového tímu nesmierne dôležitá.

Na štadión chodia ako prví a odchádzajú poslední. „Sú tam neustále. Niekedy im musíme priniesť aj obed,“ hovorí manažér národného tímu Roman Ulehla.

Rastislav Ladecký a Ľuboš Ondrejka sú muži, ktorí sa starajú o čo najväčší komfort pre slovenských hokejistov na majstrovstvách sveta.

Predchodcovia nastavili latku vysoko

„Hokej som hral od detstva. Po kariére som sa vrátil do Púchova, kde štartoval projekt slovenskej dvadsiatky. Mal som masérske skúsenosti a keďže som chcel ostať pri hokeji, ponuku som prijal. Pri dvadsiatke som bol desať rokov,“ prezrádza Ladecký.

„K tejto práci som sa dostal cez otca, ktorý hrával hokej v Liptovskom Mikuláši a neskôr tam robil maséra. Po vojne som nemal robotu, a tak som sa pridal k nemu. Neskôr som sa dostal k slovenskej dvadsiatke,“ dodáva Ondrejka.

Pozrite sa, ako vyzeral tréning slovenských hokejistov: fotogaléria

12.5.2017

Zopár týždňov pred majstrovstvami sveta sa obaja presunuli k seniorskej reprezentácii, kde nahradili skúsených kustódov Samuela Petráša a Michala Malinu.

„Museli sme to zvážiť. Aj som im volal a pýtal sa ich, či naozaj končia. Pri reprezentácii boli hádam 25 rokov a mali všetky muchy vychytané. Je to pre nás zaväzujúce, lebo latku nastavili vysoko. Azda budeme raz ich adekvátnou náhradou,“ praje si 38-ročný Ladecký.

Z oboch kustódov cítiť pokoru. To, že nie sú na výslní ako hokejisti, im neprekáža.

Hráčom prichystajú aj horalky

Na náročnú robotu sú zvyknutí. „Do kabíny chodíme dve až tri hodiny pred tréningom. Hráčom pripravujeme všetky veci - uteráky, výživové doplnky, iontové nápoje. Aby mali všetko prichystané a sústredili sa len na hokej,“ opisuje Ladecký.

„Hráči si maximálne opáskujú hokejky, oblečú sa a idú na ľad,“ dodáva Ondrejka, ktorý je od svojho kolegu o dva roky starší.

Na snímke slovenský tím počas oficálneho fotografovania na 81. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji.
Na snímke slovenský tím počas oficálneho fotografovania na 81. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. (Autor: TASR)

Na starosti majú aj brúsenie korčúľ. To závisí od typu ľadu, hráča, jeho hmotnosti i výšky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Jedno oko na ľade, druhé na striedačke. Sú to chlapi pre všetko