Utekala z Ukrajiny sledujúc letiace granáty. Mahučichová sa po zlate túži vrátiť domov

Jaroslava Mahučichová.
Jaroslava Mahučichová. (Autor: TASR/AP)
SITA|28. aug 2023 o 10:10

Na MS v Budapešti sa predstavilo 29 ukrajinských športovcov.

BUDAPEŠŤ. Ukrajina sa v posledný deň atletických majstrovstiev sveta v maďarskej Budapešti dočkala zlatej medaily.

Postarala sa o ňu hviezdna skokanka do výšky Jaroslava Mahučichová, mnohými považovaná za symbol ukrajinskej nádeje a vzdoru voči ruskými okupantom.

Rodáčka z Dnipra skočila 201 centimetrov a pre Ukrajinu získala na MS v atletike premiérové zlato od roku 2013, keď sa šampionát konal v Moskve.

„Konečne mám zlatú medailu. Práve teraz je to pre moju krajinu mimoriadne dôležité,“ povedala.

Keď minulý rok 24. februára vypukla vojna na Ukrajine, Mahučichová bola nútená odísť z rodného Dnipra. Keď pred cestou do bezpečia nastupovala do auta, videla prilietať delostrelecké granáty.

Spočiatku trénovala v Nemecku a neskôr sa presťahovala do Belgicka, kde žije jej mama, sestra a neter. Jej otec zostáva v Dnipre, stará mama zomrela vo februári na Ukrajine.

Doma bola od začiatku vojny iba raz - začiatkom tohto roka. Dúfa však, že pôjde znova, keď sa skončí sezóna.

Skokanka do výšky Jaroslava Mahučichová so zlatom na MS v atletike.
Skokanka do výšky Jaroslava Mahučichová so zlatom na MS v atletike. (Autor: TASR/AP)

Dnipro bolo na začiatku bojov relatívne bezpečné, no odvtedy sa stalo terčom mnohých ruských útokov, ktoré nerozlišujú medzi bezbrannými civilistami a vojenskými cieľmi.

„Psychicky je to naozaj náročné. Mám však veľkú podporu od môjho trénera, fanúšikov, priateľov,“ dodala Mahučichová.

V Budapešti sa predstavilo dovedna 29 ukrajinských športovcov. Okrem Mahučichovej však získala cenný kov iba Maryna Bechová-Romančuková, ktorá vybojovala striebro v trojskoku.

Na podujatí neštartovali reprezentanti Ruska a Bieloruska. Atletika ako jedno z mála športových odvetví zastáva pevný a rozhodný postoj voči krajinám, ktoré rozpútali vojnu.

Prezident Svetovej atletiky Sebastian Coe považuje tento postoj voči Rusom a Bielorusom za správny. „Ach, ako ma to dusí,“ poznamenal na margo toho, že ukrajinskí športovci počas ostatných 18 mesiacov blúdia po svete, hľadajú si miesta na tréning a bývanie.

„Neviem si predstaviť, aké by to bolo pre športovcov z Ukrajiny, ak by sa mali stretnúť so súpermi z týchto krajín,“ skonštatoval Coe.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Utekala z Ukrajiny sledujúc letiace granáty. Mahučichová sa po zlate túži vrátiť domov