Ján Volko sa stal majstrom Európy do 23 rokov v behu na 200 metrov

Ján Volko.
Ján Volko. (Autor: TASR)
Sportnet|15. júl 2017 o 20:53

Slovenský šprintér prekonal národný rekord, rekord šampionátu a zabehol limit na seniorské majstrovstvá sveta.

BRATISLAVA. Slovenský šprintér Ján Volko na majstrovstvách Európy atlétov do 23 rokov pripojil k piatkovému striebru v behu na 100 metrov suverénnym spôsobom zlatú medailu na dvojnásobnej trati.

V poľskej Bydgoszczi finišoval vo finále behu na 200 metrov v novom slovenskom rekorde, rekorde šampionátu, s limitom na seniorské MS v Londýne v čase 20,33 sekundy a stal sa jednou z najväčších osobností šampionátu v najkratších disciplínach.

Druhý skončil Francúz Gautier Dautremer v osobnom rekorde 20,66 sekundy a tretí Nemec Roger Gurski 20,70 sekundy.

Slovenský rekord vylepšil už v semifinále

Volko postúpil do finále z druhého miesta, keď ho v semifinále zdolal jedine Nór Jonathan Quarcoo, bronzový zo stovky. Slovenský rekordér zakľakol v šiestej dráhe, Quarcoo v siedmej, no pozor si musel dávať aj na Nemca Gurského s osobným rekordom 20,42 sekundy.

Volkov národný rekord v semifinále 20,54 sekundy ho favorizoval na medailu a trúfať si mohol na zlato, aj keď 20,39 sekundy Quarcoa zo semifinále vzbudzovalo rešpekt.

Od štvrtka počas troch dní musel zvládnuť už šiesty štart, čo sa mohlo odraziť aj na únave. Volko však bežal skvelo, s reakčným časom 0,158 sekundy výborne vybehol z blokov a konkurencii nedal šancu s obdivuhodným ďalším zlepšením národného rekordu o 0,21 sekundy.

Volkovi pri rekordnom behu pomohol regulárny vietor do chrbta 1,6 m/s. Predchádzajúci rekord šampionátov Brita Chrisa Lamberta, zhodou okolností v Bydgoszczi 2003, zlepšil o 0,01 sekundy.

Volko: Limit na MS beriem ako odmenu

"Tak to som naozaj nečakal, že to bude až také rýchle," reagoval po pretekoch Volko v prvom interview v cieli na webe Európskej atletiky.

"Nebolo to jednoduché, už šiesty štart na šampionáte ma dosť unavil, všetko som však dohnal bojovnosťou a snahou bežať čo najrýchlejšie. Toto finále považujem za životné, boli to najvydarenejšie preteky celej mojej kariéry," dodal.

Veľmi sme si priali, aby Volko získal cenné kovy, tým sa netajíme. Zlato a striebro je však určite viac ako sme sa odvážili predpovedať.


Peter Korčok, šéf Slovenského atletického zväzu

Pre agentúru SITA neskôr uviedol: "Čakal som, že môžem byť trochu rýchlejší ako v semifinále, keď to bolo 20,54 sekundy. Keď som dobehol do cieľa, časomer na malej tabuli sa nezastavil, takže som v prvej chvíli nevedel, aký je výsledný čas."

"Až neskôr na veľkej tabuli s výsledkami zasvietilo 20,33 sekundy. Nepredpokladal som, že už tak skoro budem atakovať čas až takmer k 20,30 sekudny. Myslím si však, že vzhľadom na finále na ME to prišlo v správny moment," uviedol ďalej pre SITA.

"Ešte som nevidel svoj finálový beh, ale mám pocit, že už pri výbehu zo zákruty som bol na čele a v cieľovej rovinke som ešte čosi pridal. Trochu som sa aj bál, lebo závery niekedy bývajú zradné, už sa mi to raz stalo, že ma prešprintovali v cieľovej rovinke."

"Som šťastný a myslím si, že všetci okolo mňa tiež. Splnený limit na MS do Londýna beriem ako odmenu. To už je iná sféra, inak nastavená latka. Pôjdem si to tam maximálne užiť. Teším sa," doplnil.

Volkova trénerka: Ešte nedosiahol svoje hranice

"Bola som pred finále optimistka, tipovala som, že môže zabehnúť 20,47 sekundy, ale toto je výrazne nadplán. Jankovmu behu sa nedá nič vyčítať. Pred finále som mu povedala, aby sa sústredil na štart, lebo ten bude dôležitý," reagovala jeho trénerka Naďa Bendová pre SITA.

"Rovnako bude dôležité ako vybehne zo zákruty a tiež to, aby mu nespadli kolená na posledných dvadsiatich metroch. Mal by teda bežať až za cieľ. Poznám jeho kondičné schopnosti, ktoré sú úžasné. Ešte stále nedosiahol svoje hranice," tvrdí Bendová.

Ján Volko so svojou trénerkou Naďou Bendovou.
Ján Volko so svojou trénerkou Naďou Bendovou. (Autor: SITA)

"Pred štartom som mu zdôrazňovala, že mu verím a že je na tom lepšie ako ostatní. Tipovala som dobre. Oslavy budú, ale Janko tieto veci veľmi neobľubuje. Chvíľku sa zdrží, decentne si pripije a potom si pôjde oddýchnuť. Dlhá noc však čaká na ľudí, ktorí sú tu s nami a majú ho radi," dodala.

"Osobne si myslím, že je to jeden z najlepších výkonov celého európskeho šampionátu do 23 rokov. Dokazuje to aj fakt, že ide o rekord ME do 23 rokov," reagoval na Volka šéf Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.

"Sme hrdí na to, že máme takého atléta, Slováka, ktorý dokázal v šprintoch fantasticky reprezentovať a získať zlato a striebro. Naposledy predtým slovenský atlét získal medailu na ME do 23 rokov pred 10 rokmi a zlatú dokonca pred šestnástimi," prízvukoval.

"Volka vnímam ako obrovský talent na 200 metrov, hoci teraz sám tvrdil, že na stovke sa cítil lepšie. Veľmi sme si priali, aby získal cenné kovy, tým sa netajíme. Zlato a striebro je však určite viac ako sme sa odvážili predpovedať," Korčok.

Ide od úspechu k úspechu

Slovenská atletika vo vekovej kategórii do 23 rokov má po zlatej dvojstovke Jána Volka na svojom historickom konte už sedem medailí (3-2-2). Zaslúžili sa o ne piati atléti, hlavne guliar Mikuláš Konopka (Göteborg 1999, Amsterdam 2001).

Okrem neho medaily vybojovali v Amsterdame 2001 bronzový kladivár Miloslav Konopka, v Bydgoszczi 2003 strieborná v behu na 800 metrov Lucia Klocová, v Debrecíne 2007 bronzový kladivár Marcel Lomnický a teraz v Bydgoszci strieborný na stovke a zlatý na dvojstovke 20-ročný Volko.

Zverenec Nadi Bendovej a Róberta Kresťanka v BK HNTN Bratislava v tomto roku kráča od úspechu k úspechu.

V halovej sezóne na ME v Belehrade sa radoval v marci z nečakaného striebra a teraz v Bydgoszczi vynikol dvakrát medailovo, so striebrom a zlatom aj na mládežníckom vrchole.

Majstrovstvá Európy atlétov do 23 rokov

200 m - finále mužov (+1,6 m/s):

1.Ján Volko*SR20,33 s
2.Gautier DautremerFrancúzsko20,66 s
3.Roger GurskiNemecko20,70 s

* - slovenský rekord a rekord ME do 23 rokov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Ján Volko sa stal majstrom Európy do 23 rokov v behu na 200 metrov