Doteraz nedostali od ministerstva nič. Zložitá paralympiáda, vraví Riapoš

Ján Riapoš.
Ján Riapoš. (Autor: TASR)
TASR|15. mar 2022 o 13:30

Neboli to úplne priaznivé okolnosti, povedal.

BRATISLAVA. Slovenská výprava sa vrátila zo zimných paralympijských hier v Pekingu opäť s bohatou medailovou zbierkou.

Postarali sa o ňu paralyžiari Henrieta Farkašová, Alexandra Rexová a Miroslav Haraus, ktorí doniesli tri zlaté a tri bronzové kovy. Slováci tak už štvrté zimné hry za sebou dokázali vybojovať aspoň tri zlaté medaily.

Obhájiť jedenásť z Pjongčangu 2018 sa im síce nepodarilo, no zastavili sa na čísle šesť a aj v Pekingu sa udržali medzi desiatkou najlepších krajín na hrách.

"Bola to veľmi zložitá zimná paralympiáda. Trinásta v poradí a možno aj tá trinástka niečo predurčovala. Ku koronavírusu, ktorý aj športový svet trápi už druhý rok, sa pridal vojnový konflikt na Ukrajine.

Aj to výrazne ovplyvnilo aj slovenskú výpravu s ohľadom samotnej logistiky a účasti. Po prvý raz v histórii došlo navyše k vylúčeniu ruských a bieloruských paralympijských športovcov.

Neboli to úplne priaznivé okolnosti. O to viac si cením výkon každého športovca ako aj členov realizačného tímov vrátane vedenia výpravy," zhodnotil pekinské hry Ján Riapoš.

Tesne za medailami

Predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) je presvedčený, že napriek okolnostiam všetci športovci odviedli maximum: "V mnohých prípadoch nám športová šťastena nepriala. Tých štvrtých miest bolo viac ako dosť.

Šesť medailí a konečné desiate miesto v bilancii krajín však adekvátne odzrkadľuje stav, v akom sa dnes zimný paralympijský šport na Slovensku nachádza. Dodnes SPV nemá na účte ani euro zo strany ministerstva školstva.

Museli sme vyvinúť maximálne úsilie, aby sa naši športovci pripravili na dané podujatie. O to viac si cením podporu našich partnerov."

Najúspešnejšou zo slovenskej výpravy bola opäť zrakovo znevýhodnená Henrieta Farkašová, ktorá vyhrala zjazd i superkombinácii. Zo ZPH tak má už jedenásť zlatých medailí. "Som šťastná, že si z Pekingu odvážam dve zlaté. Rovnako z faktu, že som sa po všetkých trápeniach mohla vrátiť na lyže," uviedla.

O ďalšie zlato v super-G i bronz v slalome sa postarala len šestnásťročná Alexandra Rexová. Dva bronzové kovy pridal Miroslav Haraus. "Som rád, že mi to na medaily vydalo, teraz musím v kariére pokračovať," povedal.

Tesne za stupňami víťazov zostal Jakub Krako, päťnásobný paralympijský šampión skončil v superkombinácii štvrtý, v zjazde piaty, dvakrát preteky nedokončil.

Tesne za medailami skončili aj curleri na vozíku, ktorí prehrali súboj o bronz s Kanadou. "Ak by mi pred dvoma mesiacmi niekto povedal, že budeme hrať semifinále, neveril by som. Po tých šiestich týždňoch tréningov som očakával, že vyhráme jeden, dva zápasy. My sme ich napokon vyhrali sedem," uviedol pre SPV tréner František Pitoňák.

Parahokejisti prvýkrát medzi elitou

V Pekingu sa premiérovo predstavili slovenskí parahokejisti. Získali len jeden bod a strelili jediný gól, Taliansku pri prehre po samostatných nájazdoch 1:2 a obsadili siedme miesto.

"Prvýkrát sme boli medzi najlepšími tímami na svete. Vyskúšali sme si, ako to funguje na veľkých podujatiach. Musíme to brať pozitívne," povedal generálny manažér Miroslav Dráb.

"Naši sú oproti ostatným stále len na amatérskej úrovni. Pevne verím, že všetci tí, ktorí sú ochotní pokračovať, majú silné odhodlanie. Pokúsime sa nájsť nové podmienky a impulzy, ktoré pomôžu skvalitniť prípravu našich športovcov.

Napokon, sme hokejovou krajinou a bolo by zlým rozhodnutím, keby sme po 16 rokoch - odkedy sa tomuto projektu na Slovensku venujeme - nepokračovali v práci," dodal Riapoš.

Slovenské medaily zo ZPH v Pekingu 2022

zlato:

  • Henrieta Farkašová - zjazd, superkombinácia
  • Alexandra Rexová - super-G

bronz

  • Miroslav Haraus - obrovský slalom, slalom
  • Alexandra Rexová - slalom

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Doteraz nedostali od ministerstva nič. Zložitá paralympiáda, vraví Riapoš