Ako talizman so sebou nosí povraz obeseného muža. Chceli ho prepustiť z UFC, avšak dnes kraľuje divízii

(Zdroj: Zuffa/UFC)
Adrián Mečiar|7. mar 2021 o 19:30

Večne podceňovaný muž, ktorého už viac nemôžu prehliadať. To je Poliak Jan Blachowicz.

LAS VEGAS. Poliak Jan Blachowicz napísal na americkej pôde ďalšiu kapitolu svojho jedinečného príbehu. Večne podceňovaný bojovník opäť dokázal, že ho neradno podceňovať.

Dnes už na pravidelnej báze presviedča fanúšikov, čoho je schopný. V jednom bode ale hrozilo, že v UFC skončí skôr, ako prídu výraznejšie úspechy.

Na pokraji prepustenia

Síce prichádzal medzi svetovú elitu ako šampión prestížnej poľskej organizácie KSW, no úvod v UFC mu absolútne nevyšiel. V prvých šiestich vystúpeniach Jan Blachowicz ťahal za kratší koniec hneď štyrikrát.

Nebol žiadnym fackovacím panákom, všetky prehry prišli po verdiktoch bodových rozhodcov. Každopádne, prehra je prehra a s bilanciou 2-4 sa pokojne mohol rozlúčiť s UFC. A veru od toho ani nebol ďaleko.

Jeho partnerka, dnes už snúbenica, a zároveň manažérka Dorota Jurkowska po štvrtej prehre nemohla spať. Celú noc strávila sediac za počítačom, pričom si vymenila niekoľko mailov so zástupcami organizácie.

Vravela som si, ´Bože, oni ho vyhodia´. Bola to ťažká noc. Hovorila som im o tom, akou veľkou hviezdou je Jan v Poľsku. Vedela som, že chceli v tom roku usporiadať v Poľsku galavečer, a tak som ich presviedčala, že musí byť na tej karte. To bol môj posledný argument,“ prezradila Jurkowska v nedávnom rozhovore pre ESPN.

Jej snaha vyšla, Blachowicz dostal poslednú šancu práve na podujatí v poľskom Gdaňsku. Sám si bol dobre vedomý skutočnosti, že nemá na výber. Ak chce zotrvať v UFC, musí zvíťaziť.

Zmeny nie sú pre každého

Tesne pred domácim duelom s Devinom Clarkom učinil rozhodnutie, ktoré sa neskôr ukázalo ako kľúčové. Vrátil sa do tímu, čo z neho spravil zápasníka svetovej úrovne.

Keď podpísal zmluvu s UFC, počúvol rady, že potrebuje kvalitnejšiu prípravu. Zameral sa hlavne na wrestling, tak ako to od neho žiadali noví tréneri. Po čase si však začal uvedomovať, že mu táto zmena nesadla.

„Neviem, ako to presne popísať, ale mám dobrý štýl, dobrý wrestling,“ vysvetľoval Blachowicz. „Možno to nie je taký typický wrestling, no oni sa z toho presne pokúšali urobiť wrestling podľa ich predstáv. Pochopil som, že pre nich to možno funguje, ale pre mňa nie.“

Návrat do predošlého tímu a opätovné spojenie s koučom Robertom Joczom vo Varšave okamžite prinieslo svoje ovocie. Blachowicz má od toho momentu famózne skóre 9-1. 

Občas to tak býva. Zápasníkov čaká konfrontácia na vyššom leveli, a preto zmenia prostredie s vidinou lepších podmienok na prípravu. Žiaľ, s tým sa niekedy spája aj upustenie od systému, vďaka ktorému dovtedy vynikali. Niekomu to môže pomôcť, avšak Blachowicz v pravý čas prišiel na to, že jemu to jednoducho neprinieslo očakávané výsledky.

Večný outsider

Okrem bilancie ešte nájdeme na Blachowiczových posledných desiatich zápasoch minimálne jeden fascinujúci fakt. Až v deviatich prípadoch ho považovali za outsidera. 

V drvivej väčšine prípadov teda vstupoval do klietky ako muž, ktorý mohol len prekvapiť. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že mu táto pozícia vyhovuje. Nie je na neho vyvíjaný tlak, nemusí napĺňať veľké očakávania.

Ľudia mi možno konečne začnú veriť a rešpektovať ma.


Jan Blachowicz


Poľskému šampiónovi sú ale predzápasové kurzy a predpoklady v podstate ukradnuté. Nevšíma si ich, neprekáža mu, že ho ľudia podceňujú. Skôr ho poteší, pokiaľ sa niekomu podarí využiť kurzy vo svoj prospech.

Po víťazstve nad Lukeom Rockholdom za ním prišiel fanúšik, ktorý sa pochválil, že v stávkovej kancelárii vyhral 50-tisíc dolárov. 

 „Zakaždým som outsider a nakoniec zakaždým vyhrám. Je to v pohode, môžem byť outsider aj v každom zápase. Ak teraz zvíťazím, ľudia mi možno konečne začnú veriť a rešpektovať ma. Každopádne, príliš ma to netrápi,“ povedal Blachowicz pár týždňov pred súbojom na turnaji UFC 259.

Možno mal pravdu. Výhra nad bojovníkom Adesanyových kvalít by mala Blachowiczovi zabezpečiť zaslúžený rešpekt. 

A to mala byť jeho jedinou šancou výhra pred limitom, knokautom alebo submisiou. Blachowicz si však povedal, že porazí predpoklady aj v tomto smere. Adesanyu zdolal po výbornom taktickom výkone v postoji a rovnako na zemi. Všestranný výkon hodný šampióna.

Talizman, ktorý funguje

Z roku 2017, kedy ho chceli prepustiť, do roku 2021, v ktorého úvode potvrdil miesto medzi absolútnou svetovou špičkou.

Niekedy ide naozaj o maličkosti, čo sú schopné zohrať dôležitú úlohu v celkovej skladačke. Nutne nemusí ísť o tradičné faktory, ako záležitosti techniky či rýchlosti.

Možno si stačí nájsť talizman, ktorý bude predstavovať oporný bod pre správne psychické nastavenie. Jan Blachowicz svoj talizman našiel, nech už jeho príbeh vyznie akokoľvek bizarne.

Bežné venčenie psov v lese sa pred niekoľkými rokmi neskončilo tak obyčajne. Blachowicz si všimol v diaľke mužskú postavu. Najprv si myslel, že muž stojí na mieste. Keď prišiel bližšie, zistil, že sa muž obesil na konári stromu.

Bolo jasné, že tam visí už niekoľko hodín. Šokovaný Blachowicz sa aj tak tela bez známok života spýtal, či je v poriadku. To mu napadlo ako prvé, slušne sa opýtať. „Teraz mi to príde poriadne hlúpe,“ hovorí s odstupom.

Rýchlo mu došlo, že tu bude čakať na odpoveď márne. Zavolal na tiesňovú linku, aby prišli na miesto určené záchranné zložky. Policajta zaujímalo, či si odložil časť povrazu, na ktorom sa zosnulý obesil. Blachowicz spočiatku nechápal.

„Vraj sa to robí pre šťastie. Keď nájdete obeseného človeka, vezmete si so sebou jeho povraz. Vyhľadal som si to na internete a kedysi tomu ľudia naozaj verili. Tak sem odvtedy chodím pred každým zápasom a namiesto toho, aby som si povraz vzal, vždy sa ho dotknem pre šťastie. A na rovinu, odkedy to robím, mám úspešnosť na úrovni 90%,“ povedal.

Takto komentoval svoju rutinu ešte v septembri 2020, čiže pred titulovým duelom s Dominickom Reyesom. Neskôr sa poistil pre prípad, že by niekto tento povraz vzal z miesta, kde sa nachádza.

„Kúsok som z neho odrezal a dal som si vyrobiť takýto talizman. Vo vnútri, pod tým modro-červeným povrchom, nájdete časť povrazu toho obeseného chlapa,“ uviedol v minulotýždňovom vydaní predzápasovej série Embedded.


Jan Blachowicz


Jan Blachowicz sa narodil 24. februára 1983 v Tešíne. V 9 rokoch začal trénovať džudo, neskôr pridal aj thajský box.

V MMA najskôr zbieral skúsenosti na domácej pôde, kde sa stal šampiónom prestížnej poľskej organizácie KSW.

Následne Blachowicz podpísal kontrakt s UFC. Tam sa mu spočiatku vôbec nedarilo, no po rozprávkovom obrate kariéry získal opasok poloťažkej váhy.

V decembri 2020 sa stal otcom syna, ktorého porodila jeho dlhoročná partnerka, dnes už snúbenica, a zároveň manažérka Dorota Jurkowska.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Ako talizman so sebou nosí povraz obeseného muža. Chceli ho prepustiť z UFC, avšak dnes kraľuje divízii