Youtuber Paul sa vracia do ringu. Pukač: Pokojne môže vyhrať

Bývalý šampión UFC Tyron Woodley (vľavo) a youtuber Jake Paul (vpravo).
Bývalý šampión UFC Tyron Woodley (vľavo) a youtuber Jake Paul (vpravo). (Zdroj: Instagram/jakepaul)
Adrián Mečiar|29. aug 2021 o 16:30

Nie je to žiadne béčko, upozorňuje slovenský zápasník.

CLEVELAND. Odkrojil si príliš veľké sústo, alebo naopak presne vie, čo robí?

Odpoveď na túto otázku sa dozvieme už v pondelok ráno. Youtuber Jake Paul nastúpi do svojho štvrtého profi boxerského zápasu.

Po dueloch s iným youtuberom, bývalým basketbalistom a naposledy zápasníkom Benom Askrenom teraz vyzve ďalšieho MMA bojovníka. Paul bude boxovať s niekdajším šampiónom UFC Tyronom Woodleym.

Ani Woodley nie je profesionálny boxer, no bez pochýb ide o najvážnejší test v Paulovej doterajšej kariére. Problémom je, že má už 39 rokov a nezvíťazil od roku 2018. Pôsobenie v UFC zakončil sériou štyroch prehier, i keď všetko so súpermi z top 10.

Pokojne môže vyhrať aj nad Tyronom Woodleym.


Robert Pukač

Paul má podľa všetkého reálnu šancu zvíťaziť. Predzápasové kurzy ho stavajú do roly jasného favorita.

Ani slovenský zápasník Robert Pukač, s ktorým sme preberali tento súboj, internetovú celebritu nepodceňuje.

„Nemôžem povedať, že mi je sympatický, ale vidieť, že trénuje, nie je to len tak. A pokojne môže vyhrať aj nad Tyronom Woodleym,“ myslí si Pukač.

Má vlastne Woodley výhodu?

Woodley bol pôvodne wrestler. Zápasil na univerzite v Missouri a po úspešnej kariére na celoštátnej úrovni prešiel k zmiešaným bojovým umeniam.

Pochopiteľne, jeho najsilnejšou stránkou v MMA vždy bolo zápasenie. Mohol sa oprieť o kvalitný základ, ku ktorému neskôr pridal výborné brazílske džiu-džitsu a solídny postoj.


Možno nebol najlepší boxer, no vďaka svojej výbušnosti a sile mohol v klietke knokautovať aj tých najlepších boxerov. Avšak bude mu to platné v boxe?

„Je to úplne iná disciplína. Aj keď v MMA má nejaké knokauty, on nikdy nebol nejaký extra boxer, ktorý by si to pripravil.

Skôr čerpal z tej dynamiky a živočíšnej sily, pomohli mu aj malé rukavice, vďaka čomu knokautoval dosť ľudí,“ vraví Pukač.

Skúsený slovenský bojovník, ktorý zápasí v rámci Oktagon MMA, upozorňuje na skutočnosť, že Paul je v úplne inej pozícii. Nebavíme sa pritom len o športovej stránke.

Ako sa hovorí, za peniaze si môžete kúpiť hocičo. Aj kvalitnú prípravu. „Jake Paul trénuje iba box a keďže má chuť či peniaze, tak trénuje so špičkou, lebo si to zaplatí. Zaplatí si špičkových trénerov, špičkových sparingov.“

Žiadne béčko

Málo ľudí si uvedomuje, že youtuber Jake Paul nie je v bojových športoch žiadny nováčik. Na strednej škole zápasil spoločne s bratom Loganom.

Logan bol úspešnejším z bratskej dvojice, keď sa dokázal kvalifikovať do štátneho šampionátu. V boxe sa karta obrátila a Jake po čase zatienil staršieho brata.

„Počul som o ňom, že zápasil na strednej škole v štáte, kde bola veľká konkurencia a hoci sa tam nepresadil, nie je to žiadne béčko, športuje celý život,“ hovorí Pukač a opäť pripomína faktor financií.

„Keď má človek tie peniaze, vie si zaplatiť dobrú prípravu. Preto by som ho vôbec nepodceňoval.

Netrúfam si povedať, kto vyhrá, ale vôbec to podľa mňa nebude také jednoznačné v prospech Tyrona Woodleyho. Jake Paul tam tiež bude robiť dobré boxerské veci,“ predpokladá.

Urážka pravých športovcov?

Súboj Woodleyho a Paula môžeme chápať aj ako stret generácii. Oboch delí 15 rokov a v predzápasových rozhovoroch to bolo neraz badateľné.

Woodley akoby zastupoval starú školu a mladšiemu súperovi pripomínal, že je v jeho očiach iba dieťaťom. Paul viackrát hovoril o svojej kariére, po čom ho Woodley zahriakol.

„To, čo si doteraz spravil, nenazývaj kariérou. Je to urážka skutočných športovcov,“ povedal Woodley.

Podobne to cítia mnohí ďalší športovci. Youtubera vnímajú ako osobu, ktorá ničí reputáciu bojových športov. Zlý vzor pre mladú generáciu, ktorá namiesto pravých hodnôt bojových umení, vníma drzé správanie bez rešpektu.

Na druhú stranu, Paul prináša športu pozornosť a odlišné publikum. Z fanúšikov videí na platformách ako Youtube sa môžu stať fanúšikovia boxu či MMA.

„Aj jeden, aj druhý názor má niečo do seba,“ priznáva Pukač. „Jasné, nie sú to profesionálni športovci, ale sú to športovci na úrovni. Celkovo, tento šport je veľmi špecifický, napríklad ani u nás v klube kopu chalanov nerobia len MMA, robia popri tom súkromky, rôzne roboty a zápasia na vrcholovej úrovni.

Tak isto, ak je niekto youtuber, stále môže trénovať box na vrcholovej úrovni. Kto chce niekto robiť MMA, nech robí MMA, nech je v tom dobrý, presadí sa a pozornosť bude na ňom, nie na Jakeovi Paulovi. Nie sú to boxeri a tak k tomu treba aj pristupovať. Nie sú to profesionálni športovci, ale skôr šou.“

Tým, ktorí cítia krivdu, Pukač radí, aby sa zbytočne nerozrušovali. „Netreba mať z toho nervy. Ľudia, ktorí z toho majú nervy a hovoria, že to kazí bojové športy, asi sami nie sú úspešní a pozornosť nie je na nich.

Tiež to nie je moje cieľovka. Pozriem si to, no nejako extra ma to nezaujíma. Nerobím z toho drámu, že nám berú pozornosť, to je blbosť,“ hovorí.

Čísla hovoria jasnou rečou

Zápas Paula a Woodleyho nespadol z neba. Woodley vyzýval youtubera dlhšie, napokon dostal šancu jeho dlhoročný tímový kolega Ben Askren.

Paul knokautoval Askrena a hneď po zápase sa začal rysovať duel s Woodleym. Obaja sa stretli v zákulisí, kde si Woodley vypočul spŕšku posmeškov.


Máme 21. storočie, každý si nájde, čo má rád, čo mu chutí, a to si pozrie.


Robert Pukač

Podľa predpokladov súboj, najmä v USA, pritiahol obrovskú pozornosť. Zápas sa vysiela cez platený prenos PPV, ktorý si zakúpia státisíce divákov.

A to je v konečnom dôsledku kľúčové. „Keď sa tam opäť urobí také PPV ako s Askrenom, očividne to tých ľudí zaujíma.

Netreba na to nadávať, pokiaľ to zaujíma také veľké množstvo ľudí. Máme 21. storočie, každý si nájde, čo má rád, čo mu chutí, a to si pozrie.

Zápas Jake Paul vs. Tyron Woodley prebehne v pondelok ráno SELČ. Hlavná karta sa začína ráno o 2:00.

Súboj Paula a Woodley sa začne v závislosti od toho, ako dlho budú trvať ostatné zápasy hlavnej karty. Odhad je približne o 5:00-6:00.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Youtuber Paul sa vracia do ringu. Pukač: Pokojne môže vyhrať