V prvom rade som černoška. Osaková najprv odstúpila, potom rozhodnutie zmenila

Naomi Osaková.
Naomi Osaková. (Autor: TASR/AP)
TASR|27. aug 2020 o 08:35

Protesty podporili aj WTA a ATP.

NEW YORK. Japonská tenistka Naomi Osaková vo štvrtok zvrátila svoje rozhodnutie odstúpiť zo semifinále turnaja WTA Western & Southern Open v New Yorku.

Desiata hráčka svetového rebríčka sa pôvodne rozhodla odstúpiť na protest proti rasizmu a policajnému násiliu. Reagovala tak na nedeľný incident vo Wisconsine, keď policajti postrelili Afroameričana Jacoba Blakea. Ako informovala agentúra AFP, na zápas proti Belgičanke Elise Mertensovej napokon nastúpi v piatok.

"Ako viete, včera som sa z turnaja odhlásila na podporu rasovej nespravodlivosti a pokračujúceho policajného násilia. Po mojom oznámení a zdĺhavých konzultáciách s WTA a USTA som sa však na ich žiadosť rozhodla, že v piatok budem hrať. Ponúkli mi, že odložia všetky zápasy do piatku a to podľa môjho názoru prinesie väčšiu pozornosť hnutiu. Chcem poďakovať WTA a turnaju za podporu," uviedla Osaková.

V stredajšom vyhlásení Japonka uviedla: "Som športovkyňa, ale v prvom rade černoška. A ako žena s tmavou pleťou cítim, že sú dôležitejšie veci, na ktoré treba upriamiť pozornosť, ako je tenis. Neočakávam, že sa stane niečo zásadné iba preto, lebo som odstúpila, ale považujem to za správne, keď v majoritne bielom športe nedokážeme naštartovať diskusiu."

Krátko po jej vyhlásení organizátori podujatí WTA i ATP v New Yorku odložili zvyšný program do piatku.

Nedeľná streľba na Jacoba Blakea oživila protesty v USA proti policajnej brutalite a rasizmu. Tie sa začali po smrti Georgea Floyda, ktorý skonal po tom, ako mu niekoľko minút kľačal na krku policajt v Minnesote.

"Úprimne, z genocídy, ktorú páchajú policajti na čiernom obyvateľstve, je mi zle. Už som unavená z týchto pravidelných správ," dodala.

ATP New York - štvrťfinále

Elise Mertensová (Belg.-14) - Jessica Pegulová (USA) 6:1, 6:3

Naomi Osaková (Jap.-4) - Anett Kontaveitová (12-Est.) 4:6, 6:2, 7:5

Viktoria Azarenková (Biel.) - Ons Jabeurová (Tun.) 7:6 (9), 6:2

Johanna Kontová (V.Brit.-3) - Maria Sakkariová (Gr.-13) 6:4, 6:3

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»V prvom rade som černoška. Osaková najprv odstúpila, potom rozhodnutie zmenila