Vedenie NBA odložilo všetky duely, kluby z Los Angeles žiadajú ukončenie sezóny

Basketbalisti Milwaukee Bucks bojkotovali zápas play off NBA.
Basketbalisti Milwaukee Bucks bojkotovali zápas play off NBA. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|27. aug 2020 o 00:03

Bucks odmietli nastúpiť na zápas.

ORLANDO. Viaceré zámorské profesionálne športové súťaže odložili svoje zápasy, ktoré boli naplánované v noci na štvrtok SELČ.

Rozhodli sa tak po tom, ako basketbalisti Milwaukee Bucks bojkotovali svoj duel v NBA na protest proti streľbe na Jacoba Blakea.

Hill: Nebaví nás zabíjanie

Vedenie NBA následne odložilo nočné stretnutia Milwaukee Bucks - Orlando Magic, Houston Rockets - Oklahoma City Thunder a Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers.

Zo solidarity ich nasledovali aj futbalová MLS, bejzbalová MLB a ženská basketbalová WNBA, ktoré rovnako odložili zápasy naplánované v noci na štvrtok SELČ.

"NBA a Hráčska asociácia oznamujú, že vzhľadom na rozhodnutie Milwaukee Bucks nenastúpiť na zápas proti Orlandu sú dnešné zápasy odložené," uvádza sa v stanovisku basketbalovej profiligy, ktorá bude hľadať nové termíny duelov.

Hráči Milwaukee nenastúpili na piaty duel štvrťfinále Východnej konferencie play off a vyjadrili tak svoj protest po tom, čo policajti postrelili 29-ročného Afroameričana Jacoba Blakea v americkom meste Kenosha.

"Už nás nebaví to zabíjanie a nespravodlivosť," reagoval na policajné násilie rozohrávač tímu George Hill.

Basketbalové kluby z Los Angeles Lakers i Clippers dokonca vyzvali na ukončenie tejto sezóny NBA. Chcú tým protestovať proti policajnej brutalite.

Zástupcovia Lakers a Clippers hlasovali za predčasné ukončenie ročníka na mimoriadnom stretnutí všetkých zostávajúcich účastníkov vyraďovačky v Orlande.

Zatiaľ nie je jasné, aký postup NBA zvolí, podľa agentúry AFP je však v ohrození aj štvrtkový program.

NHL sa hrala

Hráči Bucks nenastúpili na palubovku pred zápasom, ktorý mal odštartovať o 22.00 SELČ. Predstavitelia NBA tak išli zistiť čo sa deje do ich šatne a dozvedeli sa správu o bojkote.

Následne počas rozcvičky opustili ihrisko aj hráči Magic a neskôr i rozhodcovia.

"Chválim hráčov Milwaukee, že sa postavili za to, v čo veria. Tréneri ako Doc Rivers, vedenie NBA a WNBA nám idú príkladom. Všetky naše inštitúcie stoja za našimi hodnotami,“ napísal na sociálnej sieti bývalý americký prezident Barack Obama.

Vzápätí reagovala odkladom nočných stretnutí aj futbalová MLS. Futbalisti zo zápasov Atlanta United - Inter Miami, FC Dallas - Colorado, Portland - San Jose, Real Salt Lake - LAFC a LA Galaxy - Seattle sa rozhodli zo solidarity nehrať.

Stihol sa uskutočnil iba duel Orlando City - Nashville SC (3:1).

Podobne reagovali aj predstavitelia ženskej WNBA, ktoré takisto odložili svoje stretnutia. Naopak, v hokejovej NHL sa odohrali všetky tri zápasy.

Mesto Milwaukee sa rovnako ako Kenosha nachádza v štáte Wisconsin. Pri protestoch po incidente zahynuli dvaja ľudia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Vedenie NBA odložilo všetky duely, kluby z Los Angeles žiadajú ukončenie sezóny