Pred rokom chcela ukončiť kariéru. Teraz Ivona Fialková hodnotí životnú sezónu

Ivona Fialková.
Ivona Fialková. (Autor: TASR)
SITA|19. mar 2020 o 10:42

Pomenovala úspechy aj nedostatky.

BRATISLAVA. Vlani v medzisezónnom období uvažovala Ivona Fialková nad ukončením profesionálnej kariéry. Dôvodmi boli výsledkové prešľapovanie na jednom mieste aj dlhodobé problémy s chrbtom.

Mladšia zo sestier Fialkových sa napokon nechala prehovoriť na pokračovanie v súťažnom kolotoči a dočkala sa životných úspechov. Sezónu 2019/2020 hodnotí ako vydarenú, ale stále si je vedomá svojich slabín.

"Prešlo pár dní od predčasného konca sezóny. Bolo za ňou veľa práce a rozhodla som sa ju odstupom času reálne zhodnotiť," prihovorila sa z domácej karantény Ivona Fialková fanúšikom prostredníctvom oficiálneho facebookového účtu.

Najväčšie úspechy dosiahla na šampionáte

Rodáčka z Brezna nazbierala vo Svetovom pohári 128 bodov, čo je jej kariérne maximum. V celkovom hodnotení to stačilo na 44. miesto, z jednotlivých disciplín sa jej najviac darilo v rýchlostných pretekoch, kde so 77 bodmi figurovala na 36. pozícii.

Ivone vyšiel predovšetkým vrchol sezóny v podobe majstrovstiev sveta. V talianskej Anterselve finišovala najskôr deviata v šprinte a následne bola šiesta v stíhacích pretekoch.

"Najväčšiu radosť mám pochopiteľne z MS, pretože moja príprava smerovala k tomuto šampionátu a bol to vrchol roka. Šieste a deviate miesto je mojím kariérnym maximom a dôvodom, prečo hodnotím sezónu ako vydarenú," opisovala Fialková.

Vo Svetovom pohári podávala Ivona Fialková kolísavé výkony. Bodové zisky často striedala s umiestneniami v piatej či šiestej desiatke výsledkového poradia a práve na tomto by chcela v budúcnosti popracovať.

Verí, že sa stihne do novembra pripraviť

"Mrzí ma moja nevyrovnanosť, či už výsledková, bežecká alebo strelecká. Musím podávať konzistentnejšie výkony, aby som sa usadila medzi svetovou špičkou. Pozitívne je, že moje zdravotné problémy už neovplyvňovali prípravu do takej miery, ako to bolo v minulej sezóne.

Človek sa celý život učí a tento ročník bol rozhodne jedným z tých, ktoré ma posunú vpred," pokračovala.

Záver sezóny poznačila celosvetová pandémia koronavírusu. Finále Svetového pohára v Osle pre šírenie ochorenia COVID-19 úplne zrušili, podujatie v Kontiolahti slovenská výprava predčasne opustila po rýchlostných pretekoch mužov a žien.

"Momentálne nie je ľahká situácia pre nikoho z nás a šport je druhoradý. Verím, že sa mi podarí vrátiť do tréningového procesu včas na to, aby som bola v novembri opäť pripravená," dodala Ivona Fialková.

Koronavírus SARS-CoV-2

Najnovšie poznatky a informácie o ochorení Covid-19 a novom koronavíruse SARS-CoV-2, ktorý mal prvotné ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Pred rokom chcela ukončiť kariéru. Teraz Ivona Fialková hodnotí životnú sezónu