V závere sa už nepískajú len zákroky na prokurátora, vraví bývalý rozhodca

Na Slovensku chýba väčšia rozhodcovská základňa.
Na Slovensku chýba väčšia rozhodcovská základňa. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|25. mar 2021 o 16:00

Nad výkonmi rozhodcov vidí otázniky.

KOŠICE, TRENČÍN. Tvrdé zákroky aj bitky sú očakávanou súčasťou vyraďovacích hokejových bojov. Rozhodcovia by však mali dbať na to, aby aj v emóciami nabitých zápasoch nedochádzalo k vážnym zraneniam hráčov.

Lenže v úvodnom stretnutí predkola play off Tipos extraligy medzi Trenčínom a Banskou Bystricou sa presne to stalo.

Arbitri pritom udelili dokopy len štyri dvojminútové tresty. Jeden na strane domácich a tri na strane hostí.

Viacero tvrdých zákrokov, medzi inými aj narazenia na mantinel či útoky na hlavu a krk, ostalo nepotrestaných.

„Nemalo by sa stávať, obzvlášť ak sú na ľade dvaja hlavní rozhodcovia, že ani jeden nezareaguje na hraničnú situáciu,“ hovorí pre Sportnet bývalý dlhoročný rozhodca Peter Ország, ktorý v súčasnosti pôsobí aj ako inštruktor rozhodcov.

Stretnutiami sa má zaoberať Komisia rozhodcov

Ku konkrétnym zákrokom v stretnutí medzi Trenčínom a Banskou Bystricou sa Ország vyjadrovať nechcel.

Zápas nedohral útočník Banskobystričanov Marek Sloboda, ktorý po tvrdom zákroku súpera utrpel zlomeninu v oblasti tváre a čaká ho operácia.

Niekoľkokrát skončil na ľade po tvrdých zákrokoch aj útočník Patrik Lamper.

„Videl som len asi desaťminútový záznam zo zápasu. Preto by nebolo fér, aby som hodnotil konkrétne veci. Avšak z toho, čo som mal možnosť vidieť, tam boli zákroky, ktoré priniesli otázniky nad postupom rozhodcov,“ priznáva Ország.

Aj v zápase medzi Košicami a Novými Zámkami videl situácie, ktoré mali podľa neho rozhodcovia posúdiť inak.

„Myslím si, že oboma stretnutiami sa bude zaoberať Komisia rozhodcov. Ak by som bol v pozícii inštruktora na jednom z týchto duelov, určite by som s rozhodcami viaceré situácie konzultoval a zaujal k ním konkrétne stanovisko,“ naznačil Ország.

Trend zo základnej časti má byť zachovaný

Podľa Országa by sa trend rozhodovania, ktorý bol nastolený v základnej časti, nemal na play off meniť.

„Rozhodne by mala byť zachovaná kontinuita. Hráči by si mali byť vedomí, čo je ešte dovolené a aké zákroky sú už za hranicou pravidiel,“ vysvetľuje.

Inštruktor rozhodcov Peter Ország.
Inštruktor rozhodcov Peter Ország. (Autor: TASR)

Najmä v minulosti sa často stávalo, že pár minút pred koncom zápasu sa rozhodcovia neodhodlali udeliť trest a dať jednému z tímov výhodu presilovej hry.

„Kedysi bol úzus, že pred koncom zápasu sa pískali už len zákroky, ktoré boli takpovediac na prokurátora. To sú pozostatky ešte z minulého storočia,“ vraví Ország.

Bývalý skúsený rozhodca tvrdí, že v každom stretnutí je dôležité predovšetkým posúdenie prvého sporného zákroku. Od toho sa následne odvíja celý zápas.

„Obzvlášť prísne by mali byť posudzované nebezpečné zákroky na hlavu a krk, napadnutie zozadu a vrazenie na mantinel. Sú to zákroky, ktoré môžu ohroziť zdravie hráčov,“ zdôrazňuje.

Rozhodcom nemôže byť jedno, ako sú vnímaní

Zo svojej pozície inštruktora absolvuje po zápasoch dôkladné analýzy s rozhodcami, ktorí boli na dané stretnutie delegovaní.

„Rozoberáme konkrétne situácie, ktoré sa udiali na ľade. Zameriavame sa na sporné a kritické momenty. O závažných pochybeniach informujeme Komisiu rozhodcov, ktorá rozhoduje o trestoch a prípadných pozastaveniach činnosti.“

Úroveň rozhodovania v najvyššej súťaži bola už počas dlhodobej časti podrobená tvrdej kritike zo strany hráčov, trénerov i funkcionárov klubov.

„Situácia je naozaj zlá. Ani rozhodcom nemôže byť jedno, ako sa o nich píše a hodnotí ich práca,“ tvrdí Ország.

Podľa neho je na Slovensku ale aj v iných štátoch Európy problémom nedostatočná rozhodcovská základňa.

„Každý sa odvoláva na finančnú situáciu, v ktorej v porovnaní s inými štátmi ťaháme za kratší koniec. V prvom rade však musí byť medzi rozhodcami konkurencia. Keď deti nechcú hrať hokej, ťažko si predstaviť, že by chceli robiť rozhodcov,“ naznačuje.

Zlepšenie negatívneho trendu by mohla priniesť profesionalizácia rozhodcov na Slovensku.

„Veľkú úlohu hrá vzdelávanie a v neposlednom rade aj výber ľudí, ktorí sa budú tejto činnosti profesionálne venovať. Treba povedať, že ani členovia Komisie rozhodcov nie sú profesionáli. Robia to vo voľnom čase popri zamestnaní,“ dodáva Ország.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»V závere sa už nepískajú len zákroky na prokurátora, vraví bývalý rozhodca