Messi má odvádzať na daniach viac ako polovicu z platu. A čo Slováci?

Meno Lionela Messiho sa dokonca objavilo aj v kauze Panama Papers.
Meno Lionela Messiho sa dokonca objavilo aj v kauze Panama Papers. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|20. apr 2016 o 20:31

Podľa zmlúv zarábajú milióny. Futbalové esá však trápia dane. Aj preto často čelia obvineniam, že ich neplatia. Meno Lionela Messiho sa dokonca objavilo v kauze Panama Papers.

Ako obchádzajú dane svetové hviezdy? Ako to majú s daňami futbalisti u nás?

BRATISLAVA. Treba pochopiť, že hráči si medzi sebou porovnávajú príjem v čistom, a to, čo im tu platíme, je zaťažené najvyššími daňami v Európe. Toto vynáša naše výdavky do extrémnych súm, vyhlásil vlani viceprezident FC Barcelona Javier Faust.

V Španielsku záleží výška daní na regióne, v ktorom klub sídli, priemerné zdanenie je pre špičkového futbalistu okolo štyridsať percent. V Madride je to 52 percent, v Barcelone dokonca 56.

„Futbalový život je krátky. Nemôže nútiť hráčov, aby u nás zostali za polovičné peniaze. Ale aj keď to bude ťažké, tak sa budeme Messiho, Neymara aj Suáreza snažiť udržať,“ dodal Faust.

Možno aj preto sú práve futbalisti Barcelony v poslednom období najviac spájaní s daňovými škandálmi. 

Stopér Barcelony Javier Mascherano zaplatil podľa španielskych médií pokutu 1,5 milióna eur za to, že nepriznal kompletné príjmy z reklám. V daňových problémoch sa často ocitol aj Neymar.

Zažalovali Messiho seniora

Lionel Messi je medzi klientmi firmy Mossack Fonseca v afére Panama Papers. Obvineniam z krátenia daní vo výške štyroch miliónov čelil aj v minulosti. Vlani ho úrady oslobodili.

Vyšetrovatelia neskôr tvrdili, že päťnásobne najlepší futbalista sveta o údajných machináciách nevedel. Zažalovali však jeho otca Jorgeho Horacia Messiho.

Daňoví poradcovia sú pre športovcov extrémne dôležití.

„Hráči na úrovni Messiho sú iná trieda. Všetci do jedného majú špecializovanú firmu, ktorá im dáva rady a vie ošetriť účtovné a daňové záležitosti. A tiež otázky dôchodkového systému, imidžové práva, športovo-marketingové veci. Nehovoriac o veľkých transferoch,“ vysvetľuje športový právnik a futbalový agent Jozef Tokoš.

Hráči si zakladajú firmy

Messi má povesť jednoduchého chlapca, ktorý myslí iba na futbal. „Aj keď sa dohodne s renomovanou spoločnosťou, zodpovednosť stále aj tak zostáva na hráčovi. Každý by si mal zvážiť, s kým sa dá do kontaktu a s kým uzavrie vzťah. Rady v daňových veciach sú nevyhnutné, o to je dôležitejšie, aby si vyberali správnych ľudí,“ dodal Tokoš.

Keďže svetové esá by inak museli platiť štátu z príjmu milióny, snažia sa zákony obchádzať.

Desiatky futbalistov anglickej Premier League sa vraj vyhýbajú plateniu dane z príjmu, keď používajú

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Messi má odvádzať na daniach viac ako polovicu z platu. A čo Slováci?