Aj Messi mal schránkovú firmu v Paname, Španieli ho už vyšetrujú

Lionel Messi.
Lionel Messi. (Autor: TASR/AP)
SITA|5. apr 2016 o 09:33

Obvinenia o daňovom podvode či nebodaj praní špinavých peňazí sú vykonštruované a falošné, bráni sa futbalista.

MADRID. Najlepší futbalista planéty Lionel Messi môže mať problémy so zákonom. Španielsky daňový úrad vyšetruje obvinenia, že Argentínčan v službách FC Barcelona sa chcel vyhnúť svojim povinnostiam založením účtov v Paname.

Messiho meno je na dlhom zozname osôb na tzv. Panama papers, čo je súbor dokumentov uniknutých z panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca. Tá sprostredkovala zakladanie účtov a spoločností v daňovom raji. Vo viacerých prípadoch išlo aj o legalizáciu nezákonne nadobudnutých príjmov.

Hrozia mu dva roky

Podľa španielskeho denníka El Confidencial Messiho panamská firma vznikla len deň po tom, ako španielsky daňový úrad vzniesol proti futbalistovi obvinenia z nezrovnalostí v rokoch 2007 - 2009. Súdne pojednávanie v tejto kauze sa začne v máji, horná sadzba pri dokázaní viny sú dva roky odňatia slobody.

Periodikum zverejnilo aj dokumenty, na ktorých sú podpisy Lionela Messiho a jeho otca Jorgeho. Ten spojenie s kauzou odmietol a pohrozil žalobou na médiá. Firmu vraj síce založili, ale nevykazovala žiadnu činnosť.

Klub stojí za Messim

"Lionel Messi nevykonal nič z toho, čo mu pripisujú tieto príbehy. Obvinenia o daňovom podvode či nebodaj praní špinavých peňazí sú vykonštruované a falošné. Spoločnosť v Paname nikdy nedisponovala žiadnym kapitálom či aktívnymi účtami. Pochádza zo starej firemnej štruktúry vytvorenej bývalými poradcami Messiho rodiny," uvádza sa vo vyhlásení.

Katalánsky klub svojho lídra a jeho rodinu naďalej podporuje. "FC Barcelona poskytne všetky dostupné prostriedky, právne, finančné či administratívne, aby pomohla očistiť meno Lionela Messiho," zareagoval lub.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Aj Messi mal schránkovú firmu v Paname, Španieli ho už vyšetrujú