Namiesto olympiády definitívne ukončil kariéru. Sagan sa rozlúčil na stupňoch víťazov

Peter Sagan počas pretekov Okolo Slovenska 2024.
Peter Sagan počas pretekov Okolo Slovenska 2024. (Autor: Ján Melicher)
Miroslav Kováčik|21. júl 2024 o 17:35

Cez víkend si Peter Sagan vybojoval dve druhé miesta.

KOŠICE. Necelý mesiac po tom, čo Peter Sagan absolvoval svoje posledné preteky v rámci cestnej cyklistiky, definitívne ukončil svoju športovú kariéru.

Stalo sa tak na národnom šampionáte v horskej cyklistike.

Ako sám povedal, toto podujatie išiel viac-menej pre zábavu, no napriek tomu dosiahol v Jahodnej pri Košiciach dve umiestnenia na stupňoch víťazov.

Najskôr v pretekoch na krátkej trati obsadil druhé miesto a v nedeľňajšom súboji v cross-country na olympijskej trati toto umiestnenie zopakoval. V oboch prípadoch ho zdolal len Matej Ulík.

"Pretekať s trojnásobným majstrom sveta sa nestáva každý deň. Asi v druhom kole som získal mierny náskok a snažil som sa ísť, čo to šlo, aby som ho zvyšoval, čo sa mi aj podarilo," hovoril po short tracku. 

V nedeľu triumfoval ešte suverénnejšie. Už v prvom zo šiestich kôl si Ulík vypracoval náskok, v polovici trate viedol o takmer dve minúty a najslávnejšieho slovenského cyklistu napokon zdolal o 4:12 min.

Ten prišiel do cieľa typicky na zadnom kolese.

Plány narušili zdravotné problémy

Peter Sagan už vlani avizoval, že sa na konci kariéry chce vrátiť k horskej cyklistike, v ktorej sa v roku 2008 stal juniorským majstrom sveta.

Pamätný je moment, ako pred cieľom zosadol z bicykla a obzrel sa za seba. Pravú ruku si priložil k čelu, aby zvýraznil, že sleduje, kde sú ostatní pretekári. 

Tentokrát si stanovil cieľ predstaviť sa na olympijských hrách v Paríži. Ak by všetko išlo dobre a podarilo by sa mu kvalifikovať, v tomto čase by sa už chystal na odlet do francúzskej metropoly.

Namiesto toho však definitívne končí.  

V tejto sezóne strávil na horskom bicykli len sedem súťažných dní. Pôvodne chcel absolvovať aj podujatia Svetového pohára, ale proti boli zdravotné problémy, pre ktoré musel podstúpiť operáciu srdca.

Sagan mal problémy so srdcovým tepom. Ten vykazoval vysoké hodnoty už koncom februára. Po tom, čo mu pod kožu voperovali senzor na monitorovanie tepu sa zdalo, že sa jeho stav zlepšil, no problémy sa vrátili.

Aj preto musel profesor Antonio Dello Russo v nemocnici v Ancone vykonať za prítomnosti doktora Roberta Corsettiho transkatétrovú abláciu.

"Tento rok som sa chcel sústrediť na horské bicykle, ale po veciach, ktoré sa udiali začiatkom sezóny, som sa aj so Specializedom rozhodol, že sa viac budem venovať ľuďom a podujatiam okolo cyklistiky. 

Stále mám čo robiť a na podujatiach sa budem zúčastňovať, aj keď nie už výsledkovo," povedal Sagan pred poslednými pretekmi v kariére. 

Až 121 profesionálnych víťazstiev

Ak by Sagan počas kariéry zostal pri horskej cyklistike, zrejme by vyhral nejedno podujatie Svetového pohára. Rozhodol sa však pre preteky na ceste.

Za niečo vyše 13 sezón v profesionálnom pelotóne dosiahol 121 víťazstiev, z toho dvanásť na Tour de France. V zbierke jeho úspechov sa vynímajú tri tituly majstra sveta či triumfy na Okolo Flámska a Paríž-Roubaix.

"Nikdy som si nepredstavoval, že budem mať takú dlhú a úspešnú kariéru," napísal na Instagram po tohtoročných pretekoch Okolo Slovenska.

Práve preteky, ktoré vyhral v roku 2021, boli pre Sagana bodkou za cestnou cyklistikou. Odjazdil ich vo farbách slovenského tímu Pierre Baguette, ale do súbojov o popredné priečky sa nezapojil.

"Je to mix emócií - smútku, nostalgie, ale aj hrdosti a radosti. Je to horkosladký pocit rozlúčiť sa s touto kapitolou mojej profesionálnej kariéry.

Nemohol som si však na to priať dokonalejšie miesto ako tu, v mojej rodnej krajine a na mojich domácich pretekoch," dodal. 

Kariéra, o ktorej mnohí môžu len snívať

Informáciu o tom, že Peter Sagan ukončí športovú kariéru prezentoval aj tím Pierre Baguette, za ktorý odjazdil preteky Okolo Maďarska a Slovenska.

Možno povedať, že Sagan mal svoju rozlúčku rozdelenú na tri časti. Najskôr po minuloročnej Tour de France sa rozlúčil s veľkou cyklistikou, na Okolo Slovenska s cestnou a v Košiciach celkovo s kariérou.

"Fenomén a idol, ktorý spôsobil revolúciu vo svete cyklistiky. Ďakujem Peter, bolo mi cťou, že som mohol pretekať v tvojej ére," uviedol Talian Davide Cimolai vlani po Tour de France, pričom nebol jediným gratulantom.

Slovami chvály nešetril ani víťaz Tour z roku 2018 Geraint Thomas: "Gratulujem ku kariére, o ktorej väčšina z nás môže len snívať. Som si istý, že si inšpiroval túto novú generáciu, ktorá dokáže takmer všetko."

Peter Sagan a Geraint Thomas (vpravo) počas Tour de France 2018.
Peter Sagan a Geraint Thomas (vpravo) počas Tour de France 2018. (Autor: Geraint Thomas/ instagram)

Pred necelým mesiacom v rozhovore pre Sportnet vyjadril obdiv k svojmu veľkému súperovi aj dvojnásobný majster sveta Julian Alaphilippe.

"Peter je jazdec, ktorého som obdivoval. V prvých rokoch mojej kariéry bol pre mňa veľkým súperom. Je skvelé, čo urobil pre svetovú cyklistiku.

A to nielen z pohľadu výsledkov. Mal osobitný štýl a priniesol nový vietor. Želám mu všetko dobré," uviedol jazdec tímu Soudal Quick-Step.

Prvé profesionálne víťazstvo dosiahol dnes 34-ročný Peter Sagan 10. marca 2010 v tretej etape pretekov Paríž - Nice, to posledné si vybojoval na národnom šampionáte pred dvoma rokmi.

Okrem iného je rekordér v počte víťazných etáp na pretekoch Okolo Švajčiarska (18), získal sedem zelených dresov na Tour, 36-krát štartoval na monumentálnej klasike a 18-krát sa predstavil na Grand Tour. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Namiesto olympiády definitívne ukončil kariéru. Sagan sa rozlúčil na stupňoch víťazov