Hámora čaká dosiaľ nezdolaná stena. Jeho cieľom je Biela lavína

Slovenský horolezec Peter Hámor počas rozhovoru s novinármi.
Slovenský horolezec Peter Hámor počas rozhovoru s novinármi. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|13. mar 2023 o 13:50

Pokúsi sa o prvovýstup na sedemtisícovku Kabru South.

BRATISLAVA. Keď sa vlani vrátil Peter Hámor z Himalájí naznačil, že časť jeho horolezeckého života sa touto výpravou ukončila.

V posledných rokoch liezol spoločne s rumunským horolezcom Horiom Colibasanum. Ich cieľom boli náročné prvovýstupy na osemtisícovky. 

Colibasanu pred rokom vystúpil na tretiu najvyššiu horu sveta Kančendžongu (8596 m). Popradčan Hámor sa otočil približne dvesto výškových metrov pod vrcholom, pretože mal menšie omrzliny na tvári.

Po návrate oznámil, že jeho cesty s Colibasanum sa rozchádzajú.

„Pre mňa je oveľa príťažlivejšie venovať sa výstupom, kde je šanca na dosiahnutie vrcholu síce oveľa menšia ako na „normálkach“, no zo športového hľadiska a z horolezeckého pohľadu sú určite zaujímavejšie.

Rád by som dokončil náš prvovýstup severozápadným hrebeňom na Dhaulágirí a tak bude moja ďalšia expedícia s najväčšou pravdepodobnosťou smerovať práve na túto nebezpečnú, no neuveriteľne krásnu horu,“ uviedol vtedy Hámor. 

Neúspešne to skúšali len Srbi

Teraz oznámil svoje tohtoročné plány. A nie je to Dahulágirí, ba ani osemtisícovka ako to bolo v posledných rokoch zvykom.

Napriek tomu je to ambiciózny a náročný prvovýstup. Hámor sa pokúsi vyliezť na vrchol Kabru South (7318 m), ktorý je na hraniciach Nepálu a Indie. 

Táto sedemtisícovka je neďaleko masívu Kančendžongy. Na vrchol sa podarilo doteraz dostať jedinej výprave. V roku 1994 to dokázali indickí horolezci pod vedením H. S. Chauhana. Na vrchol vystúpili severným hrebeňom. 

Hámor sa pokúsi o prvovýstup západnou stenou. Do tejto ohromnej skalno – ľadovej bariéry sa doposiaľ odvážili vstúpiť iba srbskí horolezci v roku 2004, vystúpiť na vrchol sa im však nepodarilo. 

Približne vo výške šesťtisíc metrov spadol líder výpravy Dragan Jacimovič do niekoľkometrovej trhliny. Podarilo sa ho zachrániť. Skupina však svoj pokus prerušila až následne pre sériu lavin.

Kabru znamená biela lavína a v tomto masíve nie sú ničím výnimočným. Podľa záznamov je to jediný pokus o zdolanie tejto steny. 

S Hámorom aj Taliani

Teraz sa na to chystá Hámor. 

„Himalájske výškové horolezectvo ani náhodou nie je len o výstupoch zabezpečenými normálkami na sedem populárnych osemtisícoviek, či niekoľko nižších vrcholov.

Aj po viac ako sedemdesiatich rokoch je v nepálskych Himalájach stále ešte dosť miest, o ktorých vieme iba veľmi málo, alebo vôbec nič,“ uviedol držiteľ Koruny Himalájí na svojej webovej stránke.

Slovenský horolezec Peter Hámor.
Slovenský horolezec Peter Hámor. (Autor: TASR)

"A práve poznávanie a objavovanie v kombinácii s hľadaním a posúvaním svojich limitov v spoločnosti dobrých priateľov je v horolezectve to najdôležitejšie a najkrajšie, preto tento rok vyrážam do oblasti ležiacej ďaleko na východe Nepálu s milými a príjemnými ľuďmi."

Jeho spolulezcami by mali byť Taliani Nives Meroiová a Romano Benet. Obaja vystúpili na viacero osemtisícoviek.

Hámor plánuje výstup podľa svojich pravidiel – bez pomoci šerpov, bez umelého kyslíka a ľahkým alpským štýlom. 

Peter Hámor je najúspešnejší slovenský horolezec. Je držiteľom Koruny Himalájí aj Koruny zeme.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Hámora čaká dosiaľ nezdolaná stena. Jeho cieľom je Biela lavína