Hokejistov čaká po zápasoch s Českom Nórsko

Slovenskí hokejisti pokračujú v príprave na blížiace sa majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku.
Slovenskí hokejisti pokračujú v príprave na blížiace sa majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku. (Autor: TASR)
SITA|8. apr 2009 o 10:45

Na slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká po dvoch prípravných dueloch s Českom dvojzápas proti súperovi z iného súdka - Nórsku.

PIEŠŤANY. V ňom môže tréner Ján Filc rátať už aj s brankárom Jánom Lašákom ako i útočníkom Jozefom Stümpelom, ktorý sa po ceste do zámoria už zapojil so zvyškom národného tímu do tréningového procesu v Piešťanoch.

S Nórmi sa slovenský výber stretol naposledy na ostatnom svetovom šampionáte v kanadskom Halifaxe, Slováci v základnej skupine zvíťazili 5:1. Aj celková bilancia vzájomných duelov hovorí v prospech zverencov Jána Filca. Z doterajších štrnástich zápasov dosiahlo Slovensko 11 víťazstiev, raz vyhrali severania a dvakrát sa zrodila remíza. Slovenská hokejová reprezentácia s Nórskom nestratila body už od apríla 1996.

Slováci chcú pokračovať v pozitívnom trende

Posledný duel proti Nórom na MS 2008 v Kanade absolvovali aj Ján Lašák a Marcel Hossa, obaja by v zostave proti tomuto výberu nemali vo štvrtok a piatok na striedačke chýbať. Lašák je jeden z najostrieľanejších z aktuálneho kádra slovenskej reprezentácie, mladší z bratov Hossovcov jedným z hlavných ťahúňov v ofenzíve a aj na jeho presné zásahy sa tím SR bude spoliehať. "Myslím si, že zápasy s Nórskom budú iné ako tie s Českom. Z našej strany, čím dlhšie sme spolu, tým viac budeme zohratejší a výkony budú iné. Prípravné zápasy sú na to, aby sme si v nich niečo vyskúšali. Samozrejme, že budeme chcieť súboje s Nórskom vyhrať a pokračovať ďalej v pozitívnom trende," poznamenal Marcel Hossa, ktorý si v sezóne 2008/2009 obliekal dres lotyšského Dinama Riga pod taktovkou bývalého trénera národného tímu Júliusa Šuplera.

Počas minulého týždňa sa k A-tímu SR pridal aj Ján Lašák, azda najobľúbenejší brankár v mysliach slovenských fanúšikov. Ten v piatok, teda v deň druhého duelu proti Nórsku, oslávi tridsiate narodeniny. "Proti Nórom si určite budeme chcieť vyskúšať nejaké varianty. Tento tím síce nepatrí medzi najkvalitnejšie, ale vidíme teraz, aké sú divoké prípravné zápasy. Musíme sa zodpovedne pripraviť, odohrať duel najlepšie ako vieme. Presilovky aj oslabenia, to sú veci, na ktoré sa treba sústrediť. Obdobne ako v zápase s Českom sa každý sústredil najmä na to, aby sa zdokonalil. Tak to musí byť aj teraz," skonštatoval J. Lašák a dodal: "Povedzme si pravdu, výsledky sú síce dôležité a letia do sveta, ale to finále príde až koncom apríla a začiatkom mája na majstrovstvách sveta."

Tridsiatnik Lašák nemohol a nechcel povedať Filcovi nie

Takmer inventárom slovenskej hokejovej reprezentácie na svetových šampionátoch je od roku 2000 brankár Ján Lašák. Držiteľ kompletnej medailovej zbierky z MS bol pri všetkom podstatnom, čo sa na majstrovstvách sveta či ZOH za posledných deväť rokov udialo v súvislosti so slovenským národným tímom. Tréner Ján Filc si ho aj v tomto roku vybral do mužstva, dlhoročný gólman Pardubíc dlho nerozmýšľal a pozvanie prijal.

"Ťažké na tom bolo len to, že som nemal na výber. Tréner mi zavolal, že mám prísť. Čo som mal povedať? Že neprídem? Mal som dobrý záver sezóny a na tom chcem stavať. Jednoducho som tu. Povedzme si pravdu: trénerovi Filcovi som nemohol odmietnuť," prezradil po príchode na sústredenie slovenského tímu do Piešťan odchovanec zvolenského hokeja.

Ján Lašák oslávi v piatok 10. apríla tridsiatku, v rovnaký deň nastúpia Slováci na prípravný zápas v Trenčíne proti Nórsku. "Tridsiatka na krku, takže je čas zabrať a zobrať to na svoje plecia. Neviem, či ešte niekto v tomto mužstve má na svojom konte deväť účastí na MS. Keďže Višňa (Ľubomír Višňovský - pozn. SITA) do Švajčiarska nejde, tak asi nikto," poznamenal Lašák.

Gólman reprezentačného tímu neplánuje v deň svojich okrúhlych narodenín nijakú špeciálnu oslavu. "V kabíne nebude nič, ale na sobotu je pripravená grilovačka a malá oslava pre priateľov," prezradil.

V januári uplynulo desať rokov od prvého veľkého úspechu slovenského hokeja, keď v roku 1999 získala reprezentácia do 20 rokov bronz na MS tejto vekovej kategórie a v tíme vtedajšieho kormidelníka Jána Filca nechýbal ani Ján Lašák.

"Odvtedy som sa už zmenil, ale stále som pobláznený a pojašený, ale určite som trochu dospel. Aj toho rozumu dúfam pribudlo," žartoval Lašák, ale vzápätí už s vážnejšou tvárou dodal: "Jedenásť rokov medzi devätnástkou a tridsiatkou rokov je podstatný rozdiel, človek sa vyvíja."

Brankár Ján Lašák sa minulý týždeň pripravoval s národným tímom iba dva dni a v oboch dueloch proti Česku po dohode s trénerom Filcom s mužstvom nebol. Teraz je však proti Nórsku pripravený nastúpiť. "Nálada v kabíne je super, vidieť, že chalani chcú reprezentovať. Chodia na tréningoch naplno do každého puku, do každého súboja a to je dobre," zdôraznil.

V súťažnom zápase chytal naposledy 15. marca v rozhodujúcom siedmom zápase štvrťfinále play-off českej extraligy proti Plzni, v ktorom Pardubice doma prehrali 3:4 po predĺžení. Trúfa si skúsený gólman po takmer jednomesačnom výpadku postaviť sa po dvoch-troch tréningoch do bránky v súbojoch proti Nórom? "Ak ma tam tréner šupne, tak tam pôjdem a budem chytať. Hotovo!" - odvetil s úsmevom Lašák.

SITA
Nachádzate sa tu:
Domov