16.02.2022 | Štvrťfinále
16.02.2022 | Štvrť.
5 - 1
(2:0, 1:1, 2:0)

Dva góly dali do prázdnej brány. Fíni porazili Švajčiarov a sú v semifinále

Hokejisti Fínska.
Hokejisti Fínska. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. feb 2022 o 11:56 (aktualizované 16. feb 2022 o 16:58)

Fínsko dnes zdolalo Švajčiarsko a je v semifinále ZOH Peking 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Fínsko - Švajčiarsko: Výsledok a štatistiky zápasu na olympiáde

Fínsko - Švajčiarsko 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)

Góly: 9. Aaltonen (Friman, Nättinen), 11. Lehtonen (Hietanen, Manninen), 24. Anttila (Björninen), 56. Pakarinen (Filppula, Pesonen), 57. Hartikainen - 38. Ambühl (Corvi, Haas).

Rozhodovali: Ansons (Lot.), Gouin (Kan.) - Hynek (ČR), Oliver (USA), vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky 0:1, oslabenia: 0:0, 948 divákov.

Fínsko: Säteri - Hietanen, Lehtonen, Vatanen, Lindbohm, Kemiläinen, Friman, Pokka, Ohtamaa - Hartikainen, Manninen, Markus Granlund - Pakarinen, Filppula, Pesonen - Komarov, Nättinen, Aaltonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen

Švajčiarsko: Berra (24. Genoni) - Diaz, Müller, Weber, Loeffel, Fora, Frick, Alatalo - Hofmann, Haas, Ambühl - Thürkauf, Corvi, Andrighetto - Herzog, Malgin, Mottet - Moser, Bertschy, Hollenstein - Simion

PEKING. Tretími semifinalistami olympijského turnaja v Pekingu sa stali Fíni, ktorí si poradili vo štvrťfinále so Švajčiarmi 5:1.

Základ triumfu položili už v prvej tretine, ktorú vyhrali 2:0, v závere za stavu 3:1 pridali dva góly do prázdnej bránky.

"Suomi" sa v boji o finále stretnú v piatok so Slovákmi, ktorí v úvodnom štvrťfinálovom súboji vyradili USA 3:2 po samostatných nájazdoch. V prvom vzájomnom dueli v základnej skupine zdolali tím Craiga Ramsayho 6:2.

Priebeh zápasu Fínsko - Švajčiarsko na ZOH 2022

I. tretina:

Fíni mali od úvodu herne navrch. V 7. min veterán Anttila ešte prestrelil z dobrej pozície, ale o dve minúty neskôr už poslal favorita do vedenia Aaltonen, ktorý zblízka dorazil do siete Frimanovu strelu.

Švajčiari kontrovali šancou Herzoga, z ľavého kruhu však vystrelil priamo do Säteriho.

V 11. min viedli "Suomi" už o dva góly, Lehtonen vypálil od modrej čiary a puk sa od brániaceho Alatala a masky brankára Berru poodrážal až do siete.

II. tretina:

V druhej časti sa obraz hry veľmi nezmenil, naďalej ju režírovali severania. V 24. min zachytil zlú rozohrávku súpera Björninen, naservíroval puk pred bránku Anttilovi, ktorý namieril presne - 3:0.

Vyhnal tým z bránky Berru, ktorého nahradil Genoni. Ten hneď po naskočení do hry čelil fínskemu prečísleniu, Pakarinenovi v rozhodujúcej chvíli odskočil puk z hokejky.

Švajčiari nič nevzdávali, do hry ich dostal presilovkový gól skúseného Ambühla po výbornej práci Corviho. Helvéti ožili, Hollenstein v závere iba tesne minul fínsku bránku.

III. tretina:

Švajčiari vstúpili do tretej tretiny mohutným náporom. Blízko ku kontaktnému gólu bol Malgin, ktorý trafil ľavú žŕdku.

Fíni sa stiahli dozadu a spoliehali sa už iba na brejky, z jedného mal možnosť zvýšiť náskok Nättinen, no pohorel na Genonim.

V 54. min švajčiarsky brankár udržal svoj tím v hre, keď vychytal aj Anttilu, ktorý unikol v oslabení. Helvéti sa rozhodli už 5 min pred koncom počas presilovky odvolať brankára, ale power play im nevyšla.

Naopak Pakarinen a Hartikainen gólmi do prázdnej bránky spečatili výsledok na konečných 5:1 a definitívne rozhodol o postupe "Suomi" do semifinále.

Hlasy po zápase:

/zdroj: IIHF/

Jukka Jalonen, tréner Fínska: "Mali sme dobrý štart do stretnutia. Dali sme rýchle dva góly a je vždy oveľa jednoduchšie hrať, keď vediete. Nikdy neviete, ako sa zápas bude vyvíjať, no vždy musíte nájsť cestu ako uspieť. Nám sa to dnes podarilo."

Patrick Fischer, tréner Švajčiarska: "Dnes hral súper umnejšie ako my. Priveľmi sme strácali puky a nechali sme si dať jednoduché góly. Proti Fínsku si niečo také nemôžete dovoliť. To rozhodlo."

Štvrťfinále na ZOH 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Program a tabuľky»Play off»Dva góly dali do prázdnej brány. Fíni porazili Švajčiarov a sú v semifinále