Kanadské hokejistky? Boli ako žraloky, keď zacítia krv, vravel tréner súpera

Kanadské hokejistky strelili v semifinále Švajčiarkam desať gólov.
Kanadské hokejistky strelili v semifinále Švajčiarkam desať gólov. (Autor: TASR/AP)
SITA|14. feb 2022 o 13:57 (aktualizované 14. feb 2022 o 17:24)

Kanadské hokejistky nastúpia vo finále proti USA.

Hokej, ženy - semifinále:

Kanada - Švajčiarsko 10:3 (5:1, 3:2, 2:0)

Góly: 8. Thompsonová, 9. Rattrayová, 10. Turnbullová, 10. Fastová, 11. Ambroseová, 28. Poulinová, 29. Clarková, 34. Poulinová, 44. Maltaisová, 59. Jennerová – 19. Stalderová, 25. Müllerová, 30. Stalderová

USA - Fínsko 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)

Góly: 24. Barnesová, 39. Knightová, 56. Scamurraová, 60. Roqueová - 60. Tapaniová

PEKING. Hokejistky Kanady sa podľa predpokladov stali prvými finalistkami hokejového turnaja žien na ZOH 2022 v Pekingu.

Po štvrťfinálovej demolácii, kde si to odniesli hokejistky Švédska (11:0), to v semifinále schytali Švajčiarky. Kanaďanky zvíťazili presvedčivo 10:3 a rovnako ako na ZOH 2018 sú vo finále.

Tam sa stretnú s tímom USA. Američanky vyhrali druhé semifinále proti Fínkam.

"Sme tam, kde sme chceli byť od začiatku. Zahráme si o zlato a dáme do toho všetko," uviedla asistentka kapitánky kanadského tímu Brianne Jennerová.

"Strieľame veľa gólov, ale nie je to dielo náhody. Tvrdo na tom v celom tíme pracujeme a toto je naša odmena," doplnila skúsená 30-ročná útočníčka, autorka gólu aj asistencie proti Švajčiarkam.

Mali krátky výpadok prúdu

Kanaďanky natiahli svoju sériu účinkovaní v každom olympijskom finále, odkedy ženský hokej debutoval na ZOH v Nagane v roku 1998.

Výhra Američaniek nad Fínkami by znamenala už šieste meranie síl zo siedmich súbojov o zlaté olympijské medaily medzi Kanadou a USA.

Kanaďanky majú na konte štyri zlaté medaily, no zatiaľ poslednú bitku o zlato v Pjongčangu 2018 prehrali s Američankami tesne 2:3.

O víťazstve Kanaďaniek bolo rozhodnuté už v prvej tretine. Favoritky ju vyhrali 5:1.

Brankárka Švajčiarska mala od začiatku plné ruky práce, v úvodnej dvadsaťminútovke na ňu smerovalo až 28 pukov a Kanaďanky strelili päť gólov za tri a pol minúty už do polovice prvej tretiny.

Čestný úspech Švajčiarok na konci prvej tretiny priniesla využitá presilovka, keď sa presadila kapitánka Lara Stalderová.

"Mali sme výpadok prúdu na štyri minúty. Dali sme súperkám päťgólový náskok a bolo vybavené. Kanaďanky boli potom ako žraloky, keď zacítia krv," komentoval švajčiarsky tréner Colin Muller, ktorý je rodák z kanadského Toronta.

Tak kvalitne ešte nehrali

Druhú tretinu začali lepšie hokejistky Švajčiarska. Po efektnej prihrávke Stalderovej sa presadila členka bronzového tímu zo Soči 2014 Alina Mullerová.

Kanaďanky odpovedali dvomi gólmi v rozpätí jednej minúty. V 8. minúte druhej tretiny sa individuálne presadila kapitánka Poulinová a o desať sekúnd neskôr sa k nej pridala Emily Clarková.

Outsiderky boli efektívne v početnej výhode, svojim druhým presilovkovým gólom v zápase znižovala na 3:7 opäť Stalderová. V 33. minúte Poulinová pridala svoj druhý presný zásah a do kabín sa šlo za stavu 8:3.

Posledná tretina priniesla uvoľnenejší hokej. Majsterky sveta zo šampionátu 2021 v Calgary ju vyhrali po góloch Maltaisovej a Jennerovej 2:0.

Až štyri asistencie si pri kanadskom triumfe pripísala útočníka Sarah Nurseová. Dovedna ich má na konte už dvanásť, čo je vyrovnanie rekordu jej legendárnej krajanky Hayley Wickenheiserovej zo ZOH 2010.

"Myslím si, že sme našu hru pozdvihli do nových dimenzií. Ľudia to vnímajú cez výšku skóre v našich zápasoch, ale my naozaj na to tlačíme, ako to len ide. Nikdy predtým sme nehrali na ženských hokejových turnajoch tak kvalitne ako práve teraz," skonštatovala Nurseová.

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Kanadské hokejistky? Boli ako žraloky, keď zacítia krv, vravel tréner súpera