Prečo hrá Nemec tak často v útoku? Potrebuje niečo zistiť, vysvetľuje tréner

Šimon Nemec.
Šimon Nemec. (Autor: X / New Jersey Devils)
Šimon Čop|11. dec 2023 o 12:30

Juraj Slafkovský v minulom týždni utvoril nový slovenský rekord.

BRATISLAVA. Jednotka a dvojka draftu 2022 otvárajú najnovší diel rubriky o najzaujímavejších Slovákoch v zahraničných súťažiach. Takéto konštatovanie značí, že sa v NHL nestrácajú. 

Práve naopak. Juraj Slafkovský zaznamenal prvý gól v samostatných nájazdoch aj prvú bitku, Šimon Nemec zas prvý gól v najlepšej súťaži sveta. 

Sú tak mladí, že by stále mohli nastúpiť na MS do 20 rokov. Slovensko dávno nemalo takých výnimočných juniorov.

Skvelo ich dopĺňajú rovesníci v nižších a juniorských ligách, z ktorých sa do menoslovu dostal Juraj Pekarčík s 10-zápasovou bodovou šnúrou a novým osobným maximom.

Na európskych ľadoch oslovili okrem iných premiérový strelec Filip Krivošík a najlepší slovenský brankár v Česku Samuel Hlavaj. 

Juraj Slafkovský 

Talentovaný Juraj Slafkovský dostal dôveru v samostatných nájazdoch v NHL doposiaľ len dvakrát. Najprv koncom novembra a po druhý raz 9. decembra. 

Vždy skúšal rovnakú fintu. Zrejme ju má do detailov nacvičenú. Proti San Jose mu puk trochu ušiel z hokejky a k rozhodujúcemu zásahu mu chýbali milimetre.

Úspešný reparát zložil v noci zo soboty na nedeľu. Na ľade Buffala rozhodol kľučkou do bekhendu o výhre 3:2. Jeho oslavu prirovnali fanúšikovia k ikonickej scéne z filmu Gladiátor.

VIDEO: Víťazný samostatný nájazd Juraja Slafkovského

Ukázala jeho sebavedomie. Ako priznáva, má ho na rozdávanie: “Som sebavedomý. Chcem hrať s pukom, chcem tvoriť hru, nachádzať chalanov, lebo to isté robia oni voči mne. Chcem byť ako oni, hrám s najlepšími hráčmi v tíme.” 

Proti Sabres predviedol sebadôveru aj charakter bojovníka. Stal sa najmladším Slovákom, ktorý sa v NHL pobil. V tretej tretine zviedol súboj s Connorom Cliftonom, odniesol si z neho krvavý šrám. 

“Aby som bol úprimný, keď sa to začalo, už som veľmi nerozmýšľal, mal som zatmenie. Len som sa snažil pokračovať. Bolo to po prvý raz,” pospomínal si na bitku pred novinármi.

Kapitán Nick Suzuki ho za tento impulz pre tím pochválil: “Vyzerá, že sa čosi naučil od Arbera Xkehaja. Úprimne, je to monštrum, nebojí sa nikoho.”

Tento duel bol pre mladíka pamätný. V minulom týždni sa predstavil v štyroch dueloch a až na posledný proti Nashvillu predviedol zakaždým solídny výkon. Škoda len, že sa neprejavil na jeho štatistikách. Góly v samostatných nájazdoch sa totiž do kanadského bodovania nerátajú. 

Nepochybne však na ňom vidno rast. Týždeň ukončil s dvomi mínuskami, šiestimi strelami na bránku a siedmimi trestnými minútami. Priemerne však hrával zhruba 18 minút na stretnutie.

Juraj Slafkovský sa pobil s Connorom Clifton z Buffala
Juraj Slafkovský sa pobil s Connorom Clifton z Buffala (Autor: SITA/AP)

Šimon Nemec 

“Prvý gól je vždy prvý. Pamätáte si ho navždy.” 

Týmito slovami zhodnotil usmiaty Šimon Nemec stretnutie New Jersey proti Seattlu, ktoré rozhodol svojím premiérovým gólom v NHL. Na minulý štvrtok bude spomínať ešte dlho. 

Pri pohľade na jeho presný zásah sa mnohí môžu pýtať, čo vlastne robil v týchto miestach. Strelil ho zblízka bránky, z medzikružia. Nakorčuľoval si, keď uvidel, že súperi zabudli na zadné vrátka.

VIDEO: Prvý gól Šimona Nemca v NHL

V NHL odohral len 5 stretnutí, ale ofenzívnymi chúťkami je už teraz známy. Občas vďaka nim zahviezdi, miestami rezultujú do chýb. Vyvíja sa a postupne bude pozitív viac ako negatív. 

Kevin Dineen, kouč Uticy v AHL, kde si možno už nikdy nezahrá, ho dobre pozná. Pre jeho riskantné útočenie má vysvetlenie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Prečo hrá Nemec tak často v útoku? Potrebuje niečo zistiť, vysvetľuje tréner