Tvár mu zdobila krv aj úsmev. Slafkovský pokoril ďalší slovenský rekord

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: NHL.com)
Šimon Čop|10. dec 2023 o 12:22

Po zápase sa vyjadril k nájazdu i k bitke.

BUFFALO. Po takmer každom zápase Montrealu sa nájde niekto, kto zahlási: "Toto bol najlepší zápas Juraja Slafkovského v NHL."

Svedčí to o raste draftovej jednotky. Slovenský talent bol dlho kritizovaný, za výkony aj nedostatok bodov. Dojmy z jeho hry sú však v jeho druhej sezóne v NHL poväčšine opačné.

Inak to nebolo ani v v noci zo soboty na nedeľu. Proti Buffalu Sabres potvrdil hernú pohodu a rozhodol o výhre 3:2 šikovným blafákom v nájazdovej lotérii. Spôsobom jemu vlastným môžeme poznamenať, že Devona Leviho poslal "do bufetu".

A do šatne poslal protihráča Connora Cliftona. S omnoho skúsenejším zadákom sa totiž pobil a hanbu si neurobil.

Zvládol reparát

Nájazdovú fintu, akou obalamutil brankára "šablí", neskúšal po prvý raz. Podobným spôsobom mohol rozhodnúť pred dvoma týždňami proti San Jose Sharks, keď sa mu puk v poslednej chvíli skĺzol z čepele a chýbali centimetre.

"Keď som to skúšal naposledy v San Jose, nepodarilo sa mi to. Dnes som zvládol reparát. Máme dva body a to je skutočne dôležité," vyhlásil.

VIDEO: Víťazný samostatný nájazd Juraja Slafkovského

Priznal, že sa na ľade cíti dobre.

"Som sebavedomý. Chcem hrať s pukom, chcem tvoriť hru, nachádzať chalanov, lebo to isté robia oni voči mne. Chcem byť ako oni, hrám s najlepšími hráčmi v tíme," pochválil kolegov.

Nastúpil totiž v prvom útoku. V jeho strede hral Nick Suzuki a na opačnom krídle ostrostrelec Cole Caufield.

Keď premenil rozhodujúci nájazd, hala nestíchla. Napriek tomu, že Habs hrali vonku, si cestu do Buffala našlo množstvo ich fanúšikov.

Slafkovský v pozápasovom rozhovore veľmi ocenil ich prítomnosť. Vyhlásil o nich, že sú najlepší fanúšikovia na svete.

"Už počas rozcvičky som mal pocit, akoby sme hrali v play-off," povedal. "Je skvelé, že aj na zápasy vonku nás chodí podporovať toľko fanúšikov."

Pri bitke nerozmýšľal

Tí mohli vidieť aj nový slovenský rekord. Slafkovský sa vo veku 19 rokov, 8 mesiacov a 9 dní stal najmladším Slovákom, ktorý sa v NHL pobil. Prekonal prvenstvo Mariána Hossu, ktorý v ročníku 1998/99 čelil Vincentovi Lecavalierovi.

Po pästnom súboji s Connorom Cliftonom sa mu na tvári objavil šrám. Pohľad bojovníka z trestnej lavice naznačil, že ešte v stretnutí nepovedal posledné slovo.

VIDEO: Prvá bitka Juraja Slafkovského v NHL

"Bola to dobrá výhra. Ideme ďalej, zajtra pokračujeme. Nezáleží na tom, ako vyzerá moja tvár," usmieval sa dobre naladený forvard.

"Aby som bol úprimný, keď sa to začalo, už som veľmi nerozmýšľal, mal som zatmenie. Len som sa snažil pokračovať. Bolo to po prvý raz," pokračoval.

Clifton je omnoho skúsenejším bitkárom. Navzdory tomu mu bol Slafkovský rovnocenným súperom a po dueli mal aj pri otázkach o súboji úsmev na tvári.

"Vo Fínsku som sa nezvykol biť, čas od času som bol v nejakej potýčke. Ale odvtedy sa mi až dodnes nič také nestalo," priznal.

Jeho gól v samostatných nájazdoch sa mu do štatistík nezapísal, a tak platí, že v prvých 27 zápasoch sezóny strelil iba 2 góly. Nepochybne však patril k momentom noci.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tvár mu zdobila krv aj úsmev. Slafkovský pokoril ďalší slovenský rekord