Slovan s ďalšou nečakanou prehrou, Prešov istým zostupujúcim

HC Slovan Bratislava.
HC Slovan Bratislava. (Autor: TASR)
TASR|3. mar 2023 o 20:33

V priamom súboji o štvrťfinále zvíťazili Nové Zámky nad Michalovcami.

ZVOLEN. Hokejisti Prešova zostúpia z Tipos Extraligy do druhej najvyššej súťaže. Definitívne o tom rozhodla ich prehra vo Zvolene (0:7) v predposlednom 43. kole a zároveň víťazstvo Liptovského Mikuláša nad vedúcim Slovanom Bratislava (3:1).

Liptáci sa udržali medzi slovenskou elitou, pred záverečným kolom majú pred posledným Prešovom šesťbodový náskok.

Bartánus tušil dobré správy z Liptova

Istotu účasti v prvej šestke majú napriek prehre v Košiciach (0:3) hráči Spišskej Novej Vsi, ktorá si tak prvýkrát v histórii zahrá štvrťfinále play off extraligy.

Košičania zvíťazili v siedmom zápase po sebe a výborným finišom sa priblížili víťazstvu v základnej časti. O ňom sa rozhodne až v poslednom kole, keďže líder Slovan aj Košice majú zhodne po 93 bodov.

"Belasí" mohli triumf v dlhodobej časti spečatiť už v piatok, ale na ľade Liptovského Mikuláša prehrali 1:3. Liptáci tak udržali v hre o Pohár Dušana Pašeka Košičanov.

"Keď naši diváci začali v 2. tretine skandovať "Liptovský Mikuláš," tak som si myslel, že priebežne vedie. Sme radi, že sme Slovan bodovo dorovnali a posledný zápas rozhodne o všetkom," poznamenal útočník Košíc Marek Bartánus.

Spišiaci sa v prvej tretine dostali k viacerým presilovkám, k dispozícii mali aj početnú výhodu o dvoch hráčov, ale ani v nej neprekonali Jaroslava Janusa.

"Bola to pre nás veľmi ťažká prvá tretina. Bolo veľmi dôležité, že sme ju zvládli. Súper mal neskôr problém nájsť silu do ďalšieho priebehu zápasu, keď nevyužil presilovku o dvoch hráčov," zhodnotil tréner HC Košice Dan Ceman.

Fanúšikovia HC Košice.
Fanúšikovia HC Košice. (Autor: TASR)

Podľa asistenta trénera Spišiakov Vladimíra Záborského rozhodla efektivita presiloviek. "V prvej tretine sme mali možnosť hrať päť na tri, ale nezužitkovali sme to. Neskôr sme mali aj ďalšie presilovky, no ani z nich sme nič nevyťažili. Súper, naopak, áno.

V záverečnej tretine sme ešte mali nejaké príležitosti, ale ani v nich sme neskórovali." Spišiaci sú pred posledným kolom základnej časti na 5. mieste a s určitosťou si zahrajú štvrťfinále play off.

Slovan nevyužil možnosť zaistiť si prvenstvo v základnej časti. Košice ho v piatok bodovo dorovnali a o víťazovi tak rozhodne až nedeľňajšie záverečné kolo.

Úradujúci majster má však stále všetko vo svojich rukách, ak zdolá doma Nové Zámky v riadnom hracom čase, s istotou obháji Pohár Dušana Pašeka.

V porovnaní s "oceliarmi", ktoré sa na záver predstavia v Banskej Bystrici, má lepšie vzájomné zápasy. Zvolen skončí v tabuľke s určitosťou na 3. mieste, štvrtá je Banská Bystrica, ktorá už mala pred 43. kolom takisto istý priamy postup do štvrťfinále.

V boji o priamy postup do play off naplno zabrali Nové Zámky, ktoré zdolali Michalovce 4:2 a posunuli sa na 6. miesto o dva body pred svojho súpera.

Týmto výsledkom pomohli aj Spišskej Novej Vsi, ktorá si definitívne zaistila prvú šestku. V nej bude chýbať Poprad, ktorý prehral doma s Banskou Bystricou 2:4 a predstaví sa v kvalifikácii play off.

Banská Bystrica ako na hojdačke

"Začali sme celkom dobre a dostali sme sa aj do vedenia. Vedeli sme, že to bude ťažký duel, keďže Popradu išlo o šestku. My sme však už chceli strhnúť to play off na našu stranu a podarilo sa nám to. Ubojovali sme to," povedal útočník hostí Michal Kabáč.

Kapitán Banskej Bystrice zhodnotil už v predstihu aj celú základnú časť: "Bolo to ako na hojdačke.

V príprave sme prehrali len jeden duel z ôsmich, ale začiatok ročníka bol hrozný až pomaly do októbra až novembra. Potom sme však začali vyhrávať aj sme dobre hrali.

Veľké zmeny však v tíme neboli okrem trénerských postov. Vedeli sme, že to v nás je. Potrebovali sme len nájsť cestu, čo sa nám podarilo a teraz sme tam, kde sme."

Naopak, domáci kouč Peter Mikula bol nespokojný s výkonom svojho mužstva: "Dnes nás čakal zápas s veľkým "Z" a vedeli sme, že keby sme ho dotiahli do úspešného konca, môžeme ešte hrať o prvú šestku.

Hlboko som však sklamaný z toho, čo som videl na ľade. Poviem to poeticky, ale chýbala mi taká vlčia dravosť, agresivita a do toho sa určite zaplietla aj stresová záležitosť.

Výkon mužstva bol taký melancholický. Myslím si, že v týchto prvkoch nás súper preskákal a zaslúžene vyhral."

Extraligový hokej po dvoch rokoch opäť vymizne z Prešova, ktorý utrpel debakel vo Zvolene a skončí s určitosťou na poslednom 12. mieste.

V tabuľke už nemôže predstihnúť jedenásty Mikuláš a v nedeľnom stretnutí na ľade Trenčína sa rozlúči s najvyššou súťažou. L. Mikuláš si víťazstvom nad Slovanom nielen udržal extraligovú príslušnosť aj pre budúcu sezónu, ale navyše si udržal šancu postúpiť do kvalifikácie play off.

Nitra totiž prehrala v Trenčíne 2:4 a pred Liptákmi má už iba trojbodový náskok, v nedeľu privíta Mikuláš doma pod Zoborom.

Tipos extraliga - 43. kolo


HK Dukla Trenčín - HK Nitra 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)

Góly: 6. Sojčík (Šťastný, Flick), 11. Petráš (Čacho, Tourigny), 24. Tourigny, 54. Čacho (Tourigny) - 49. Baláž (Krivošík, Tvrdoň), 56. Lacka (Tvrdoň, Gill)

Rozhodovali: Žák, Štefik - Junek, D. Konc ml., vylúčení: 8:10 na 2 min, presilovky: 3:2, oslabenia: 0:0

Diváci: 3148

Trenčín: Honzík - Starosta, Tourigny, Pietroniro, Nemčík, Ozols, Martiška, Kupec - Petráš, Čacho, Dalecký - Thelin, Flick, Drábek - Hudec, Sojčík, Šťastný - Krajčovič, Jakubec, Obdržálek

Nitra: O´Connor - Green, Mezei, Bodák, Gajdoš, Vitaloš, Stacha, Pupák – Krivošík, Baláž, Bajtek - Lacka, Gill, A. Sýkora - Elmer, Buncis, Tvrdoň - Čederle, Solenský, Knies

HC MIKRON Nové Zámky - HK Dukla Ingema Michalovce 4:2 (2:2, 1:0, 1:0)

Góly: 5. Loggins (Lee), 6. T. Mikúš (Ondrušek, Klempa), 27. J. Mikúš (Faith, Bezúch), 60. T. Mikúš (Farley, Mamčics) – 9. Macejko (Okoličány), 20. Galamboš

Rozhodovali: Výleta, Rojík – M. Orolín, Hajnik, vylúčení: 3:5 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1.

Nové Zámky: Kantor – Chovan, Lee, Michal Roman, L. Kozák, Ligas, Mamčics – Klempa, Johnson, Loggins – T. Mikúš, Jackson, Farley – Múčka, Ondrušek, Lapšanský – Bezúch, J. Mikúš, Faith - Laurenčík

Michalovce: Škorvánek – Bazevičs, Glazkov, Osburn, Hammond, Michalčin, Macejko - Pereskokov, Suja, Zabusovs – Garreffa, Galamboš, Paločko – Žitný, Buc, Bjalončík – Vašaš, Chalupa, Okoličány

HKM Zvolen – HC MV Transport Prešov 7:0 (2:0, 1:0, 4:0)

Góly: 5. M. Hecl (Sideroff), 5. Sideroff (Messner, Huntebrinker), 30. M. Hecl (Sideroff, Sládok), 45. Hain (M. Hecl, Huntebrinker), 47. Huntebrinker (Šiška), 47. R. Bondra (Jedlička, Marcinek), 51. Jedlička (Huntebrinker, Messner)

Rozhodovali: D. Konc st., Baluška – Synek, Gegáň, vylúčení: 6:4 na 2 min, navyše Mudrák – Ľalík obaja 5 + DKZ za bitku, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0

Diváci: 1596

Zvolen: Paterson – Messner, Rauhauser, Mudrák, Hanna, Kubka, Hain, Sládok – Jedlička, Marcinek, R. Bondra – M. Hecl, Huntebrinker, Sideroff – A. Barcík, Brumerčík, Csányi – Kolenič, Šiška, Stupka

Prešov: Bespalov (21. Rabčan) – F. Fekiač, Giles, Chlystov, Nátny, O. Turan, D. Jendroľ, Rajnoha – Gerlach, Girduckis, Nauš – Tkáč, Salituro, Avtsin – Žilka, T. Klíma, Ščurko – Ľalík, Šimun, K. Jendroľ - Thomka

MHk 32 Liptovský Mikuláš - HC Slovan Bratislava 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

Gól: 7. Diakov (Saari, Karsums), 25. Bokroš (Walega, Karsums), 28. Walega (Vähätalo, Handlovský) - 45. Zigo (Duke, Ščerbak)

Rozhodovali: Stano, Korba - Jedlička, Stanzel, vylúčení: 10:6 na 2 min., navyše Walega 5 min+DKZ za bitku - Török 5 min+DKZ za napadnutie, Golian 5 min za bitku, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0

Diváci: 1680

MHk 32 Liptovský Mikuláš: Valent - Mezovský, Ventelä, Bokroš, Diakov, Novajovský, Hudec, Kapičák, Braun - Karsums, Walega, Handlovský - Kriška, Saari, Kuru - Michalík, Vähätalo, Uhrík - Vankúš, Šmída, Štrauch

HC Slovan Bratislava: Coreau - Kallen, Golian, Beňo, Maier, Gachulinec, Sersen - Pecararo, Harris, Minárik - Fominych, Duke, Ščerbak - Kukumberg, Kytnár, Zigo - Török, Lipiansky, Petriska

HC Košice - HK GROTTO Spišská Nová Ves 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Góly: 22. Chovan (Fejes, Jääskeläinen), 24. Havrila (Olsson, Breton), 60. Bartánus (Fejes, Chovan)

Rozhodovali: T. Orolin, Krajčík - Jurčiak, Tvrdoň, vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0

Diváci: 3793

Košice: Janus - Breton, Olsson, Šedivý, Ferenc, Romančík, Southorn, A. Bartoš - Jääskeläinen, Slovák, Rogoň - Bartánus, Chovan, Fejes - Lamper, Linet, Paršin - Leskinen, Hovorka, Havrila

Spišská Nová Ves: Surák - Valach, Malina, Ališauskas, Žiak, Beaudry, Ordzovenský, Groch - Rapáč, Bortňák, Vandas - Verbeek, Kerbashian, Majdan - Laporte, Nellis, Giľák - Vartovník, Myklucha, Džugan

HK Poprad - HC '05 Banská Bystrica 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)

Góly: 10. Mlynarovič (Bubela, Kukuča), 49. Svitana (Betker, Drgoň) – 2. Kontos (Watling, Troock), 29. Bíreš (Kabáč), 36. Troock (Kontos), 59. Bačik (Tamáši)

Rozhodovali: J. Konc ml., Novák – Bogdaň, Knižka, vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1

Diváci: 1605

Poprad: Peters – Kotvan, Vainio, Meliško, Drgoň, Podlipnik, Betker, Jasečko – Záborský, Kolouch, Razgals – Peresunko, Špirko, Svitana – Bubela, Mlynarovič, Kukuča – Valigura, Petráš, Paločko – Sokoli

Banská Bystrica: Belányi – Luža, Bačik, Kojo, Ryczek, Holenda, Cormier, Frídel – Troock, Kontos, Watling – Šoltés, Tamáši, Jendek – Gašpar, Bíreš, Sukeľ – Gabor, Urbánek, Kabáč

Tabuľka Tipos extraligy

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Slovan s ďalšou nečakanou prehrou, Prešov istým zostupujúcim