Keď Československo zdolalo aj ZSSR. Pred 50 rokmi dosiahli hokejisti slávny titul

Hokejový brankár Jiří Holeček.
Hokejový brankár Jiří Holeček. (Autor: IDNES.CZ/ Cinema Time)
TASR|7. apr 2022 o 00:00

Československo sa tak po 23 rokoch tešilo z titulu majstrov sveta.

BRATISLAVA. Prvý titul majstrov sveta v ľadovom hokeji dosiahol výber Československa v Prahe v roku 1947.

Z titulu svetových šampiónov sa krajina tešila aj o dva roky neskôr v Štokholme. Na ďalšie zlato z MS však československí fanúšikovia čakali 23 rokov.

Pred 50 rokmi sa v Prahe začali v poradí 39. majstrovstvá sveta, na ktorých zvíťazila reprezentácia Československa a prerušila deväť rokov trvajúcu hegemóniu sovietskej "zbornej".

Majstrovstvá sveta sa konali od 7. do 22. apríla 1972. Všetky zápasy sa odohrali v pražskej Športovej hale ČSTV. Na MS sa okrem Československa zúčastnili tímy Sovietskeho zväzu, Fínska, Švédska, Švajčiarska a vtedajšej Nemeckej spolkovej republiky (NSR).

Hralo sa dvojkolovo, systémom každý s každým. Na turnaji nehrali Spojené štáty americké (USA), ktoré v tom čase bojovali v B-kategórii o postup medzi elitu a tiež hokejisti Kanady, ktorá pražské majstrovstvá bojkotovala.

Za favorita turnaja bola považovaná sovietska "zborná", ktorá triumfovala pár mesiacov predtým na zimnej olympiáde v Sappore. Súboje medzi Sovietskym zväzom a reprezentačným výberom Československa mali aj politický nádych.

V auguste roku 1968 došlo totiž k invázii vojsk Sovietskeho zväzu a Varšavskej zmluvy do Československa.

Československý výber na MS v hokeji 1972

brankári: Jiří Holeček, Vladimír Dzurilla

obrancovia: Oldřich Machač, František Pospíšil, Jiří Bubla, Josef Horešovský, Milan Kužela, Rudolf Tajcnár, Vladimír Bednář

útočníci: Jan Klapáč, Jaroslav Holík, Jiří Holík, Jiří Kochta, Václav Nedomanský, Július Haas, Vladimír Martinec, Ivan Hlinka, Bohuslav Šťastný, Josef Paleček, Richard Farda

Tréneri: Vladimír Kostka a Jaroslav Pitner

Československo na ceste za zlatom nezískalo iba jeden možný bod po remíze so Sovietskym zväzom, ostatné zápasy vyhralo.

Nad Švajčiarskom 19:1 a 12:1, nad NSR dvakrát v pomere 8:1, nad Fínskom v prvom zápase 5:3 a v druhom 8:2 a Švédov najprv zdolalo 4:1 a v druhom dueli 2:0.

Prvý zápas so "zbornou" sa 12. apríla skončil remízou 3:3. Rozhodujúci duel z 20. apríla však československí reprezentanti zvládli a výber Sovietskeho zväzu porazili 3:2.

Jeden z gólov strelil aj vtedajší kanonier Slovana Bratislava Václav Nedomanský, ktorý na šampionáte skóroval celkovo deväťkrát.

Československo sa tak po 23 rokoch tešilo z titulu majstrov sveta. Vicemajstrami sa stali hráči Sovietskeho zväzu a bronz si z Prahy odniesli Švédi. Do B-kategórie zostúpilo Švajčiarsko.

Za najlepšieho brankára bol vyhlásený Fín Jorma Valtonen. Najlepším obrancom turnaja sa stal československý reprezentant František Pospíšil a útočníkom Alexander Maľcev zo "zbornej".

V All stars turnaja figurovali: brankár Jiří Holeček (ČSSR), obrancovia Oldřich Machač, František Pospíšil (obaja ČSSR) a sovietski útočníci Valerij Charlamov, Alexander Maľcev a Vladimir Vikulov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Keď Československo zdolalo aj ZSSR. Pred 50 rokmi dosiahli hokejisti slávny titul