Američania nominovali na MSJ, v kádri nechýba syn slovenských rodičov

Americkí reprezentanti sa tešia zo zlata na MSJ.
Americkí reprezentanti sa tešia zo zlata na MSJ. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|16. dec 2021 o 16:15

USA zverejnili finálnu súpisku na juniorské MS.

NEW YORK. Čaká ich cesta za obhajobou minuloročného zlata. Americkí tréneri v stredu oznámili záverečnú nomináciu na hokejové MS hráčov do 20 rokov.

Svoju púť naprieč šampionátom začnú 27. decembra o 3.30 SELČ. Čeliť budú Slovensku, pre ktoré to takisto bude úvodný duel turnaja.

Slovenské meno

Pre Slovákov je najzaujímavejším členom nominácie Matthew Knies. Ten je pôvodom čistokrvný Slovák.

Do americkej Arizony sa jeho rodičia presťahovali z Bratislavy ešte pred jeho narodením. Líder Minnesotskej univerzity nedávno v rozhovore pre NHL Network hovoril o udržiavaní slovenských tradícií v rodine.

"U nás doma stále rozprávame po slovensky, keďže starí rodičia vôbec nehovoria po anglicky," povedal. "Varíme slovenské jedlá a podobne. Snažíme sa udržať si tradície."

Knies sa zároveň priznal, že nevie, komu vo vzájomnom zápase proti Slovensku budú fandiť jeho rodičia. Devätnásťročného útočníka draftovali v druhom kole draftu 2021 Toronto Maple Leafs.

Dvaja nedraftovaní

Do národného tímu sa dostali dvaja Američania, ktorí neboli draftovaní, no vekovo už výberom mohli prejsť.

Prvým je Dominic James. Devätnásťročný útočník momentálne hrá za univerzitu v meste Duluth. Druhým je brankár Kaidan Mbereko. Ten chytá za Lincoln Stars v juniorskej USHL a vlani reprezentoval USA na MS do 18 rokov.

Okrem nich zatiaľ neprešli draftom ani ďalší dvaja členovia mužstva, všetci však na draft zatiaľ čakajú. Ide o brankára Dylana Silversteina a útočníka Logana Cooleyho.

Piati z prvého kola

Američania zažili celkom vydarený draft v roku 2021.

V prvej päťke mali až dvoch zástupcov. Druhé miesto obsadil Matthew Beniers, štvrté Luke Hughes. Obaja sa dostali do nominácie.

Okrem nich boli v prvom kole vybratí aj útočníci Matt Coronato (13. miesto), Chaz Lucius (18.) a Mackie Samoskevich (24.).

Jediným Američanom z prvého kola posledného draftu, ktorý sa nedostal do finálnej zostavy, je Tyler Boucher. Ottawa si ho vybrala na desiatom mieste a okamžite za tento výber schytala veľkú kritiku, ktorá sa ukazuje ako oprávnená.

Záverečná nominácia USA na MSJ:

Brankári: Drew Commesso (Chicago), Kaidan Mbereko, Dylan Silverstein (draft 2022)

Obrancovia: Brock Faber (Los Angeles), Luke Hughes (New Jersey), Wyatt Kaiser (Chicago), Tyler Kleven (Ottawa), Ian Moore (Anaheim), Scott Morrow (Carolina), Jack Peart (Minnesota), Jake Sanderson (Ottawa)

Útočníci: Matthew Beniers (Seattle), Brett Berard (NY Rangers), Logan Cooley (draft 2022), Matt Coronato (Calgary), Tanner Dickinson (St. Louis), Dominic James, Matthew Knies (Toronto), Chaz Lucius (Winnipeg), Carter Mazur (Detroit), Sasha Pastujov (Ducks), Machie Samoskevich (Florida), Red Savage (Detroit), Landon Slaggert (Chicago), Ty Smilanic (Florida)

(V zátvorke je klub, ktorému patrí daný hráč v rámci NHL.)

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Američania nominovali na MSJ, v kádri nechýba syn slovenských rodičov