Zvolen začal nový ročník jasnou výhrou, Michalovce predviedli skvelý obrat

Andrej Kukuča a Matúš Holenda (vpravo) v zápase HK Dukla Ingema Michalovce - HC Nové Zámky.
Andrej Kukuča a Matúš Holenda (vpravo) v zápase HK Dukla Ingema Michalovce - HC Nové Zámky. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|24. sep 2021 o 19:26 (aktualizované 24. sep 2021 o 23:19)

Slovan si poradil s Trenčínom, Košice neuspeli.

BRATISLAVA. Úradujúci slovenský hokejový majster HKM Zvolen vstúpil do novej sezóny Tipos extraligy víťazne. V piatkovom súboji úvodného kola zdolal na domácom ľade nováčika HK Spišská Nová Ves 5:2.

Hlavnou postavou duelu bol domáci útočník Peter Zuzin, ktorý sa blysol hetrikom a pridal aj jednu asistenciu. Štvorbodový večer uzavrel gólom do prázdnej bránky, bol to jeho jubilejný 300. bod v extralige (119+181).

Prešov sa vrátil po 22 rokoch víťazne

Spišiaci sa vrátili do najvyššej súťaže po jedenástich rokoch (naposledy v nej účinkovali v sezóne 2009/2010), ich prvý gól pri návrate strelil poľský center Damian Tyczinski.

V prvom zápase predviedli sympatický výkon, no domáci boli v ofenzíve efektívnejší a narozdiel od súpera dvakrát využili presilovku.

Viac sa darilo Prešovu, ktorý sa dočkal obnovenej premiéry v najvyššej súťaži po 22 rokoch. Prešovčania, ktorí pred sezónou prevzali extraligovú licenciu od Detvy, zvíťazili doma nad Banskou Bystricou 5:4.

K víťazstvu ich nasmeroval útočník Brett Welychka, kanadský útočník pri svojom debute na slovenských klziskách strelil štyri góly a pripísal si aj jednu asistenciu.

Víťazný gól vsietil dve minúty a dve sekundy pred koncom riadneho hracieho času. Predtým posledné extraligové buly na prešovskom zimnom štadióne vhodili ešte v roku 1999.

Michalovce zabrali v záverečnej tretine

V poradí 29. ročník najvyššej slovenskej súťaže odštartoval v piatok kompletnými šiestimi zápasmi, po troch sezónach s maďarskou účasťou tvoria extraligový pelotón iba slovenské kluby.

Úspešný vstup zaznamenal Poprad, ktorý vyhral v podtatranskom derby na ľade Liptovského Mikuláša 4:2. Vicemajster viedol v 45. minúte už 4:0, domácim sa podarilo v závere už len znížiť zásluhou Sameliho Venteläho a Petra Obdržálka.

Parádny obrat sa podaril Michalovciam. V domácom dueli s Novými Zámkami prehrávali ešte v 48. minúte 1:3, ale tromi gólmi otočili skóre a zvíťazili v dráme 4:3. Víťazný gól domácich dosiahol v 55. minúte obranca Miroslav Macejko.

Tesné víťazstvo vydrela aj Nitra, ktorá si pod Zoborom poradila s Košicami 3:2. Najvyššia návšteva bola v Bratislave, kde zápas Slovana s Trenčínom sledovalo 2641 divákov. Domáci zdolali Duklu 4:1.

Tipos extraliga - 1. kolo:

Michalovce - Nové Zámky 4:3 (0:0, 1:3, 3:0)

Góly: 30. Kukuča (Tibenský), 48. Regenda (Valtola, Žitný), 53. Valtola (Mráz, Pavlin), 55. Macejko (Bokroš) - 22. Šiška (Bull), 35. Kurbatov, 40. Šiška (Varga, Števuliak)

Rozhodovali: Müllner, Novák - Hercog, Jedlička, vylúčení: 6:5 na 2 min., presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0

Michalovce: Kaarlehto - Bokroš, Macejko, Pavlin, Valtola, Mudrák, Ťavoda, Stripai - Keränen, Suja, Erkinjuntti - Fourier, Cameranesi, Regenda - Žitný, Galamboš, Mráz - Kukuča, Tibenský, Hajnik - Chalupa

Nové Zámky: Engstrand - Hatala, Holenda, Ligas, Bull, Reini, Šeliga - Mišiak, Jackson, Farley - Števuliak, Šiška, Klempa - Varga, Barto, Hrabčák - Tóth, Ferenyi, Ondrušek

Hlasy po zápase

Tomek Valtonen, tréner Michaloviec: "Mali sme celkom dobrý vstup do zápasu, no naše špeciálne formácie vôbec nefungovali. V tom bol rozdiel oproti nášmu výkonu v hre piatich proti piatim. Súhlasím s tým, že druhá tretina vyznela pre súpera herne aj gólovo. My sme do tretej časti dali všetko. Urobili sme v nej oveľa viac dobrých vecí, no musíte mať aj trochu šťastia. Teším sa, že sme našli cestu k víťazstvu."

Gergely Majoross, tréner Nových Zámkov: "Musíme sa rýchlo učiť. Prvých 40 minút sme hrali dobre, sústredili sme sa na svoju hru. Najmä druhá sa nám vydarila a nehovorím to preto, že sme v nej dali tri góly, ale celkovo sme v nej hrali dobre. Neskôr sme sa viac sústredili na skóre než na hru a to nie je dobre. Máme mladý tím, ktorý potrebuje aj takéto skúsenosti.

Liptovský Mikuláš - Poprad 2:4 (0:1, 0:2, 2:1)

Góly: 52. Ventelä (Haluška, Kalousek), 60. Obdržálek (Hovorka, Varttinen) - 7. Svitana (Skokan, Livingston), 27. Mešár (Vandas, Šišovský), 40. Vandas (Livingston), 45. M. Hudec (Skokan, Livingston)

Rozhodovali: Jobbágy, Kalina - Bogdaň, Hajnik, vylúčení: 4:9 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0

Divákov: 850 divákov

Liptovský Mikuláš: Vošvrda - Ventälä, Varttinen, Kurali, Salija, Ilenčík, Mezovský, Krempaský - Matúš Paločko, Hovorka, Obdržálek - Michalík, Walega, Jurík - Kriška, Urban, Uhrík - Haluška, S. Petráš, Kalousek

Poprad: Čiliak - D. Brejčák, Drgoň, Rymsha, Dalhusein, Novajovský, Ulrych, Šotek, M. Hudec - Livingston, Skokan, Svitana - Handlovský, Mešár, Vandas - Šišovský, Bjalončík, Basaraba - Matej Paločko, Jevoš, Valigura

Prešov - Banská Bystrica 5:4 (1:0, 2:1, 1:3)

Góly: 4. Welychka, 22. Welychka (Charbonneau), 35. Bakala (Welycka), 55. Welychka (Charbonneau, Rais), 58. Welychka (Čacho) - 28. Berger, 43. Bubela (Ihnačák, Crevier-Morin), 50. Mistele (Ihnačák), 56. Ihnačák (Crevier-Morin, Mistele)

Rozhodovali: D. Konc st., Goga - Crman, P. Tvrdoň, vylúčení: 6:5 na 2. min., presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0

Divákov: 2483

Prešov: Bespalov - Mat. Bača, Růžička, V. Fekiač, Lalík, Rais, Bakala, Turan, Jendroľ - Šimun, V. Fekiač, T. Klíma - Charbonneau, Čacho, Welychka - Jokinen, Zagrapan, J. Sýkora - Magdolen, Miškuf, Krasničan

Banská Bystrica: Belányi - Žiak, Brejčák, Cardwell, Ďatelinka, Crevier-Morin, Breton, K. Jendroľ - Mistele, Tamáši, Fafrák - Fossier, Berger, Šoltés - Bubela, Ihnačák, Galbavý - Výhonský, Gabor, Kabáč

Hlasy po zápase

Ernest Bokroš, tréner Prešova: "Vedeli sme o dobrej fyzickej hre Banskej Bystrice. Na úvod to bol veľmi zaujímavý zápas pre prešovského diváka a lepšiu pozvánku na ďalšie zápasy si neviem predstaviť. Bolo tam veľa emócií a snahy. Sú to iba ľudia a veľmi chceli vyhrať. Z toho vyplynuli chyby aj fauly a skoro stále sme viedli. Bolo by mi ľúto, keby sme dnes stratili body. V pondelok sme sa všetci nechali zaočkovať, možno aj to malo dôsledky. Po dnešku by som nikoho nekritizoval."

Tomáš Surový, asistent trénera Banskej Bystrice: "Bol to vyrovnaný zápas. Domáci podali veľmi dobrý výkon. Bol to pre ich prvý domáci zápas, my sme očakávali určitý tlak. Postupne sme hru vyrovnali, no vlastnými chybami a nedisciplinovanosťou sme sa pripravili o lepší výsledok. Pre mňa je to iná pozícia než keď som hral. Som rád, že som súčasťou trénerského štábu."

Zvolen - Spišská Nová Ves 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)

Góly: 15. Zuzin (Hain), 25. J. Mikúš (Zuzin, Hraško), 32. Zuzin (Viedenský), 52. Jedlička (Viedenský, J. Mikúš), 59. Zuzin (Jedlička, Kotvan) - 3. Tyczinski (Džugan, Petgrave), 37. Giľák (Černý). Rozhodovali: Hronský, Žák - Frimmel, Valo, vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 925 divákov.

Zvolen: Rahm - Hain, Kotvan, Roy, Hraško, Kubka, Barcík, Meliško - Jedlička, Viedenský, Zuzin - Saracino, Puliš, Ully - Török, J. Mikúš, Marcinek - Chlepčok, Gubančok, Csányi - Ďuriš

Spišská Nová Ves: Melicherčík - Ouelett-Beaudry, Petgrave, Ordzovenský, Romaňák, Česánek, Malina, Petrek, Olejník - Hamráček, Kuru, Štrauch - Ščurko, Halama, Vrábeľ - Giľák, Černý, Džugan - Tomala, Tyczinski, Vartovník

Hlasy po zápase

Peter Oremus, tréner Zvolena: "Každý vstup do sezóny je dôležitý, víťazstvo preto veľmi teší. Odohrali sme dobrý zápas, vytvorili sme si šance, v našej hre bolo síce trochu nepresností, ale to patrí k úvodu sezóny. V ďalšom zápase musíme byť lepší. Zuzinov hetrik teší, ale je za tým práca celého útoku a celého mužstva."

Peter Zuzin, strelec troch gólov Zvolena: „Hetrik sa mi podaril dosiahnuť vďaka celému tímu, vďaka našej päťke, ukázalo sa, že sme dobre zohratí. Už od začiatku sme hrali dobrý hokej, vytvárali sme si šance, strieľali sme na bránku, vytvárali si tlak. Inkasovali sme žiaľ nešťastný gól.

Avšak sme z minulého roka ponaučení, nesklonili sme hlavy, hrali sme svoj hokej, prišli aj presilovky, ktoré sme využili a dostali sa tak do dobrého tempa a hernej pohody. Pri tých mojich góloch to potom išlo samé. Dôležité bolo vstúpiť do súťaže dobrou hrou a dobrým výsledkom. Podarilo sa, ale musíme v tom pokračovať aj naďalej.“

Miroslav Mosnár, tréner Spišskej Novej Vsi: "Mali sme slabší začiatok, napriek tomu sme sa ujali vedenia, no nevyťažili sme z toho. V osobných súbojoch sme boli slabší, na tom musíme popracovať. Druhá tretina bola z našej strany lepšia, vypracovali sme si šance, tie však musíme využívať."

Nitra - Košice 3:2 (0:1, 2:0, 1:1)

Góly: 34. Tvrdoň (Raskob, Honzík), 37. Varga (Pupák), 57. Buček (Tvrdoň, Rockwood) - 14. Bartánus (McPherson), 59. Bartánus (McPherson)

Rozhodovali: Baluška, Stano - Kacej, Junek, vylúčení: 3:5, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0

Divákov: 1500

Nitra: Honzík - Mezei, Raskob, Pupák, Š. Nemec, Vitaloš, Bodák, J. Štefanka ml. - Tvrdoň, Hrnka, Buček - Krivošík, Rockwood, Holešinský - Bajtek, Baláž, R.Varga - Múčka, A. Sýkora, Drábek - Ridzoň

Košice: Košarišťan - Saucerman, Tansey, Cibák, Romančík, Deyl, Novota, Jacko, Ragan - Bartánus, Slovák, McPherson - Pereskokov, Chovan, Jokeľ - Lapšanský, Klhůfek, Belluš - Milý, Havrila, Frič

Hlasy po zápase

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Hostia začali zápas lepšie. Mali sme tam viacero nervóznych momentov. Je to však prirodzené, keďže je začiatok sezóny. V druhej tretine sme zlepšili plynulosť, dali si viac presných prihrávok, vďaka tomu sme išli do vedenia 2:1. Neskôr sme hrali zo zabezpečenej obrany. Myslel som si, že náš tretí gól definitívne ukončí zápas, no hostia napokon bojovali do poslednej sekundy. Pre nás je to cenné víťazstvo proti veľmi silnému súperovi."

Kalle Kaskinen, tréner Košíc: "V prvom rade chcem pogratulovať domácemu tímu a kolegovi Stavjaňovi k víťazstvu. Vedeli sme, že nás tu nečaká ľahký zápas. Pozeral som pár zápasov Nitry a vedel som, že hrajú veľmi dobrý hokej. Mali sme dobrý začiatok a plynulosť, ktorú sme v druhej tretine stratili. Nitra začala viac tlačiť a naši útočníci začali strácať puky na modrej čiare. Je to pre nás lekcia a ideme ďalej."

Slovan Bratislava - Trenčín 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)

Góly: 24. Urbánek, 42. MacKenzie (Takáč, Preisinger), 43. Jääskeläinen (Yogan, Rapuzzi), 59. Takáč (Gašpar) - 55. Paukovček (Beták, Valach)

Rozhodovali: Snášel, Orolín – Ordzovenský, Šoltés, vylúčení: 9:8, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0

Divákov: 2641 divákov

Slovan: Gudlevskis - MacKenzie, Golian, Gachulinec, Sersen, Valach, Maier, Štajnoch Gašpar, Harris, Takáč - Jääskeläinen, Rapuzzi, Yogan - Zigo, Preisinger, Matoušek - Urbánek, Kytnár, Sukeľ

Trenčín: Valent - Crinon, Kudla, Martiška, Starosta, Lemcke, Nemčík, Miklovič, Nátny - Tybor, Mikyska, Krajč - Valach, Paukovček, Rehuš - Beták, J. Švec, Minárik - Krajčovič, Honzek, Stránsky

Hlasy po zápase

Róbert Döme, tréner Slovana: "Odohrali sme celkom solídny zápasy, až na nejaké fázy v tretej tretine. Som spokojný, ako sme hrali v oslabeniach. Trenčín je nebezpečný a vedeli sme, že budú hrať až do konca. Ale dnes sme boli o niečo lepší."

Ján Pardavý, tréner Trenčína: "Gratulujem Slovanu k víťazstvu. My sme sa tešili, ale náš výkon nebol ideálny. Málo tlačili dopredu, mali sme veľmi veľa vylúčených a tým nám niektorí hráči vypadli z tempa. Aj keď sme dostali presilovku, hrali sme miestami až katastrofálne. Prebudili sme sa až za stavu 0:3."

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Zvolen začal nový ročník jasnou výhrou, Michalovce predviedli skvelý obrat