Nie je to len NHL či AHL. Ako fungujú zámorské hokejové súťaže?

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
Sportnet, Oh my Hockey|1. nov 2022 o 06:00

Ako funguje zámorský hokej? Ktoré ligy sú profesionálne a ako vyzerá systém juniorských súťaží?

BRATISLAVA. Zámorský hokej – to nie je len NHL. Jej meno síce má najväčší cveng, no fanúšikovia v Severnej Amerike chodia aj na zápasy AHL, ECHL, WHL, QMJHL či OHL.

Čo tieto skratky znamenajú? Patria profesionálnym a juniorským ligám v zámorí.

Pod systém NHL patria ďalšie dve ligy

Najprestížnejšou súťažou nielen v Amerike, ale aj celkovo na svete, je Národná hokejová liga (NHL).

Hrávajú tam najlepší hokejisti sveta za 32 tímov. Už niekoľko desaťročí sú jej súčasťou aj slovenskí hráči, ktorých počet sa každoročne mení.

Pod NHL je American Hockey League (AHL). Tam hrajú tí, ktorí sú „na farme“. Toto slovné spojenie sa používa, keď si hráč nevybojuje miesto v NHL a je poslaný práve do tejto súťaže.

Medzi klubmi z NHL a AHL sú zmluvné vzťahy a každý klub má jednu svoju „farmu“. Tieto spolupráce fungujú buď tak, že jednotlivé kluby NHL vlastnia kluby z AHL, alebo tak, že klub z AHL je samostatným subjektom a s klubom NHL má iba dohodu o spolupráci.

Profesionálny hokej v zámorí (Top 3)

  1. NHL - National Hockey League
  2. AHL - American Hockey League
  3. ECHL - East Coast Hockey League

Ešte nižšie je ECHL, alias East Coast Hockey League. Aj tu môžu získať kluby NHL svoje „filiálky“, kam môžu posielať tých hráčov, ktorým sa miesto neujde ani v AHL.

To sú tri najväčšie zámorské profesionálne súťaže. Všetky patria pod systém NHL.

V zámorí sú však i ďalšie, menej známe seniorské ligy, menovite Southern Professional Hockey League (SPHL), Federal Prospects Hockey League (FPHL) či Ligue Nord-Américaine de Hockey (LNAH).

V kanadských juniorkách hrajú aj tímy z USA

Kluby si svojich hráčov nevychovávajú v akadémiách, ale získavajú ich draftom. Najviac mladíkov prichádza zo severoamerických junioriek.

Kanadské juniorské ligy sú známe pod spoločnou skratkou CHL (Canadian Hockey League). Tá združuje tri súťaže – Western Hockey League (WHL), Ontario Hockey League (OHL) a Québec Major Junior Hockey League (QMJHL).

Juniorské ligy v zámorí

Kanada:

CHL - Canadian Hockey League (združuje tri súťaže, v ktorých hrá aj niekoľko tímov z USA)

  1. WHL - Western Hockey League
  2. OHL - Ontario Hockey League
  3. QMJHL - Québec Major Junior Hockey League

U Sports - univerzitný hokej v Kanade

USA:

USHL - United States Hockey League (je ekvivalentom kanadskej CHL)

NCAA - univerzitná súťaž v USA

Súťaže sú rozdelené z dôvodu vysokého počtu tímov a v snahe o lepšiu logistiku zápasov. Vo WHL, teda „západnej“ súťaži, hrá aj niekoľko mužstiev z USA.

V OHL hrajú primárne kluby z provincie Ontario, v QMJHL zase z Quebecu. Nájdu sa však i výnimky - kluby z iných provincií či z USA.

Hráči sa do ligy dostávajú – podobne ako do NHL – draftom. V CHL môžu hrať aj draftovaní hokejisti, ak spĺňajú vekové podmienky.

Kluby z CHL sa na konci sezóny stretnú v tradičnom a ostro sledovanom turnaji o Memorial Cup. Tradične je tento turnaj zložený z troch víťazov spomínaných súťaží a klubu, ktorý zápasy hostí na domácom štadióne.

Juniorky dopĺňa aj univerzitná NCAA

Americkým ekvivalentom CHL je USHL (United States Hockey League). V tej hrávajú výhradne kluby sídliace v Spojených štátoch amerických.

Zrejme najprestížnejšou juniorskou súťažou v zámorí je univerzitná NCAA. Má osobitný status, lebo kým v juniorských ligách hrávajú hráči do 20 rokov, v univerzitnej pôsobia aj starší hráči študujúci na univerzitách.

Univerzitný hokej sa hrá aj v Kanade, je známy pod názvom U Sports.

Ako pri profesionálnych ligách, tak aj tu platí, že existujú ďalšie menej známe a menej významné súťaže.

V systéme juniorských líg v Kanade sú to ligy patriace pod kategóriu „Hockey Canada junior A leagues“, pod ktorú podlieha celkom desať súťaží. Existujú aj kategórie „B“, „C“ a „D“. Americká NCAA je rozdelená do troch divízií.

Aké sú platy v zámorských ligách?

NHL platovo kraľuje nad ostatnými profesionálnymi hokejovými ligami. Kým v nej je minimálny zárobok 750 tisíc dolárov a stále sa zvyšuje, v AHL je minimálna mzda len 52 500 dolárov.

Viac o finančných pomeroch v NHL sme písali v tomto článku.

Zmluvy v NHL fungujú dvojakým spôsobom. Buď sú jednocestné a hráč zarobí rovnakú sumu v NHL i v AHL, alebo dvojcestné, a zárobok sa líši často aj v státisícoch dolárov.

Peniaze nemusia byť vyplácané len v rámci klasickej výplaty, ale aj ako podpisové či výkonnostné bonusy.

Kontrakty sa delia na nováčikovské, štandardné a zmluvy pre hráčov nad 35 rokov.

V sezóne 2022/23 má najvyšší priemerný ročný plat kapitán Edmontonu Oilers Connor McDavid, ktorý z platového stropu ukrajuje 12 500 000 dolárov.

Spomedzi Slovákov v ročníku 2022/23 najlepšie zarába Tomáš Tatar, konkrétne 4 500 000 dolárov ročne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Nie je to len NHL či AHL. Ako fungujú zámorské hokejové súťaže?