Gól za milión a pol? Ako peniaze hýbu svetom NHL

Tomáš Tatar a brankár New Jersey Jonathan Bernier.

Gól za milión a pol? Ako peniaze hýbu svetom NHL

Tomáš Tatar a brankár New Jersey Jonathan Bernier. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Tatar a brankár New Jersey Jonathan Bernier.
Tomáš Tatar a brankár New Jersey Jonathan Bernier. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|7. okt 2021 o 16:19

Kto zarobí najviac a kde sú Slováci?

BRATISLAVA. Tvrdenie, že šport už nie je o vášni, o ktorej býval, sa v modernej ére stalo zaužívaným klišé. Hýbu ním peniaze – ako všetkým okolo nás. Výnimkou nie je ani najprestížnejšia hokejová liga sveta.

NHL by mohla ísť ostatným ligám a športom príkladom, konštatuje nejeden kritik. Éra platových stropov v nej funguje už vyše pätnásť rokov a veta „najbohatší vyhráva“ tu neplatí.

A to – ako sa dočítate ďalej – v žiadnom ohľade.

Byť najbohatším majiteľom či najlepšie zarábajúcim hráčom dnes nikomu neprinesie Stanley Cup. NHL si pýta viac – taktiku, finančnú gramotnosť, schopnosť predvídať.

Peniaze ňou hýbu viac, a zároveň menej, než by si jeden predstavoval.

Ako to vlastne celé funguje?

NHL je pre fanúšikov lákadlom najmä svojou vyrovnanosťou. Hrá v nej 32 tímov, ktokoľvek môže poraziť kohokoľvek. Hovorí sa, že v športovom svete nie je nič náročnejšie, ako získať Stanley Cup.

Pravdivosť tohto tvrdenia má na svedomí z veľkej, ba možno najväčšej časti finančná politika súťaže.

Platové stropy boli súčasťou veľkej reformy fungovania NHL v sezóne 2004/05, ktorú pre výluku kompletne zrušili. Pred ňou sa stávalo, že kluby preplácali hráčov, čím získavali výhodu oproti chudobnejším.

Takúto taktiku v 90. rokoch či na začiatku nového tisícročia neváhali použiť New York Rangers alebo Detroit Red Wings. Červené krídla vyťažili zo svojej dominancie tri Stanleyho poháre, jazdci síce nakupovali vo veľkom, ale ich ambície sa končili tragicky. 

Účel platových stropov je jasný. Zabrániť bohapustému vyhadzovaniu peňazí.

Strop je v najzákladnejšej definícii hranica, ktorú kluby nesmú prekročiť pri platení hráčov. Je pohyblivý. Od ročníka 2005/06 sa zvýšil z vtedajších 39 miliónov na dnešných 81,5 mil. dolárov. Odvíja sa od trhu a možností majiteľov.

Kým v prvej sezóne po zavedení stropov bol najlepšie zarábajúcim hráčom Jaromír Jágr s platom 8,36 milióna dolárov, v poslednej sezóne tento titul prebral Auston Matthews s platom 15,9 mil. dolárov.

Existuje i platová podlaha, čiže minimálna suma, ktorú klub musí vyplatiť hráčom. V súčasnosti je na úrovni 60,2 mil. dolárov.

Po zavedení platového stropu v roku 2005 bol najlepšie zarábajúcim hráčom NHL Jaromír Jágr.
Po zavedení platového stropu v roku 2005 bol najlepšie zarábajúcim hráčom NHL Jaromír Jágr. (Autor: TASR/AP)

Mať peniaze je výhoda, ale nie v takom rozsahu, ako inde. Je dôležité vedieť s nimi narábať a vtesnať do sumy 81,5 milióna dolárov čo najlepší tím.

Taktika v NHL nie je doménou len trénerov, svoje kroky si vopred musí premyslieť každý manažér. Vyjednávanie, plat, bonusy, dĺžka zmluvy. To sú len niektoré z faktorov, ktoré vstupujú do budovania tímu.

Podvod či genialita?

Kolektívna zmluva medzi NHL a NHLPA však má medzery, vďaka ktorým sa dá strop istým spôsobom obísť. V poslednej sezóne to dokonale využilo vedenie Tampa Bay, za čo si vyslúžilo ovácie a slová nenávisti zároveň.

Podľa niektorých totiž vyhrali Stanleyho pohár podvodom. Lenže žiadne pravidlo neporušili.

Pravda je, že počas play-off boli pri sčítaní všetkých platov viac ako 17 miliónov nad platovým stropom. Hráčom platili dovedna 98 840 470 dolárov ročne. Za normálnych okolností by niečo také bolo nelegálne.

Julien BriseBois, generálny manažér „bleskov“, využil dieru v pravidlách. Troch hráčov zaradil na LTIR, tzv. listinu dlhodobo zranených. Ich platy sa podľa pravidiel NHL do stropu nezapočítavali, čo znamenalo, že kým pre zranenia nehrali, klub mohol zaplatiť iných korčuliarov.

Na listine boli Marián Gáborík, Anders Nilsson, no najmä Nikita Kučerov, zarábajúci v priemere 9,5 milióna dolárov ročne. Lightning ho na začiatku sezóny poslali na operáciu, aby sa zotavil do prvého zápasu play-off. Počas vyraďovacích bojov totiž platové stropy neplatia.

Krok to bol famózny. Kučerov žiaril, v 23 stretnutiach play-off nazbieral 32 bodov za 8 gólov a 24 asistencií. Suverénne ovládol bodovanie vyraďovacej časti a ani v najmenšom nebolo vidieť, že by mu absencia počas celej základnej časti ubrala z hokejového umenia.

Kto sa vyzná, ten profituje

K práci v štruktúrach organizácií NHL sa dá dostať aj skrz dokonalé poznanie pravidiel platových stropov. Kluby takých ľudí doslova vyhľadávajú, lebo mať majstrovské mužstvo znamená aj vedieť šikovne obísť strop. 

Napríklad v Toronte pracuje Brandon Pridham, muž, ktorý bol pri zrode súčasných regúl a pozná všetky možné varianty, ako na takéto finty. Lightning neboli jediným klubom nad stropom, v poslednom play-off sa k nim pridali aj St. Louis Blues alebo New York Islanders.

Hokejisti Tampa Bay Lighting v minulej sezóne opäť získali Stanleyho pohár.
Hokejisti Tampa Bay Lighting v minulej sezóne opäť získali Stanleyho pohár. (Autor: TASR/AP)

Tampa je len prvý klub za posledných päť rokov, ktorý vyhral Stanley Cup, pričom minul najviac peňazí zo všetkých.

V roku 2017 dosiahli na vrchol pittsburskí tučniaci, no najviac minuli Detroit Red Wings. O rok sa z pohára radovali Washington Capitals, hoci Toronto Maple Leafs vyplácalo až o 5,5 milióna viac. V roku 2019 sa šampiónmi stali St. Louis Blues, ale jasne najvyšší rozpočet mali opäť Red Wings. Pred rokom minulo hneď 17 organizácií viac peňazí ako víťazi z Tampy Bay Lightning. Až rok 2021 bol rokom, keď vyhral najbohatší. 

Najbohatší v novej sezóne

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gól za milión a pol? Ako peniaze hýbu svetom NHL