Derby, aké ešte nebolo. Spišiaci sa stretnú s Košičanmi ako rovný s rovným (prognóza)

Momentka zo vzájomného zápasu oboch tímov v 48. kola hokejovej Tipos extraligy.
Momentka zo vzájomného zápasu oboch tímov v 48. kola hokejovej Tipos extraligy. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|5. apr 2024 o 07:00

Semifinálovú sériu analyzuje Ondrej Rusnák.

V play off slovenskej hokejovej extraligy na seba narazia prvýkrát. Spišská Nová Ves túži po historickom výsledku, Košice sa naladili v sérii proti Slovanu, ktorú jasne ovládli. Séria štartuje v piatok a v sobotu v Spišskej Novej Vsi od 18.00. Ako dopadne?

HC Spišská Nová Ves - HC Košice

Vzájomné duely v sezóne

1:2pp (v), 2:1pp, 3:2 (v), 4:3pp, 1:5 (v), 3:2

HC Spišská Nová Ves 

Spišská Nová Ves vstupuje do semifinále s Košicami so snahou o prekročenie osobného maxima v extralige. Tým boli minuloročné bronzové medaily.

Zatiaľ čo minulý rok vstupovali Spišiaci do semifinále proti Zvolenu ako outsider, dnes do série proti obhajcovi titulu idú viac ako rovnocenný partner. V tabuľke základnej časti na Košice mali náskok šiestich bodov a aj vzájomné zápasy boli v prospech Spišiakov. 

V semifinále si poradili s Banskou Bystricou 4:0 na zápasy. Na prvý pohľad hladká séria, však mohla dopadnúť aj inak. V dvoch zápasoch vyhrali rysy skrz predĺženie a v ďalšom otočili stav v posledných dvoch minútach zápasu. 

Z útočníkov Spišskej Novej Vsi, ktorí hrali 4. zápas vo štvrťfinále, nebodovali za celú sériu len Dalibor Bortňák a Michael Drábek. To ukazuje, že sila útoku nie je len v prvej formácii, ktorá patrila k najlepším v celej extralige.

Spišská Nová Ves vyhrá, ak:

  • Marcel Melicherčík sa štatisticky vyrovná najlepšej brankárskej dvojici v lige.
  • Úspešnosť presilovej hry Košíc klesne v semifinále k úrovni 10-15 %.
  • Väčšina hráčov mimo prvej formácie (Džugan, Myklucha, Bakoš a ďalší) ostanú nad úrovňou priemeru pol bodu na zápas, teda tak ako vo štvrťfinále.

X faktor

Anthony Nellis 

Dôrazný kanadský útočník strelil 6 zo 17 strelených gólov svojho tímu v play a má so všetkých semifinalistov najväčší strelecký podiel na góloch svojho tímu vo štvrťfinále.

Ak sa pozrieme na Nellisovu produktivitu zo vzájomných zápasoch zo základnej časti proti Košiciam, vidíme na konte Nellisa veľkú nulu. Obrana Košíc si doteraz vedela poradiť s Nellisovou dravosťou a nedostávala ho do rýchlostných súbojov, v ktorých sa cíti Kanaďan ako ryba vo vode. Kto zo súboja Nellis verzus košická obrana vyjde ako víťaz?

HC Košice 

Košičania si v klasickom súboji so Slovanom poradili presvedčivo 4:0 na zápasy. Po nie úplne presvedčivom konci základnej časti opäť v play off pripomínali tím z minuloročnej majstrovskej jazdy, keď každú väčšiu chybu súpera vedeli kruto potrestať.

V priemere päť strelených gólov na zápas je najlepší počin zo všetkých štvrťfinalistov.

Kombinácia skúseného mužstva okolo kapitána Michala Chovana a skúseného trénera Dana Cemana vie v play off hrať taký hokej, aký v danej sérii potrebuje.

Najproduktívnejší hráč štvrťfinále je Brett Pollock s deviatimi bodmi. Ofenzívnych es majú však oceliari viac. Proti Slovanu mali hráči Košíc úspešnosť streľby na úrovni 16,5%, čo je v play off vstupenka do ďalšieho kola.

Košice vyhrajú, ak:

  • Najproduktívnejším hráčom série bude niekto z tímu Košíc. 
  • Vyhrajú jeden z prvých dvoch zápasoch série. Aj keď to neplatilo 100% v základnej časti, v play off sú Košice na vlastnom ľade veľmi silné.
  • Budú mať vyššiu úspešnosť presilových hier

X faktor

Joona Jääskeläinen

Fínsky útočník si na play off vybral zo stojana na hokejky tú najhorúcejšiu a po štvrťfinále je spoločne s Nellisom a Santosom z Michaloviec najlepším strelcom v play off. Výborne si rozumie s Brettom Pollockom a Tomášom Mikušom v druhej formácii oceliarov. 

Zároveň sa našiel v presilovej hre s Chovanom a Marekom Bartánusom, kde na ľavom kruhu ako jeden z mála hráčov v extralige dokáže byť neustálou hrozbou, či už po strele z prvej, zápästím, alebo nečakanou prihrávkou. Ak dostane od Spišskej Novej Vsi rovnako veľa priestoru na zakončenie ako od Slovanu, Jääskeläinen bude vo svojej streleckej potencii pokračovať aj v semifinále. 

Prognóza

4:2 pre Košice

Čaká sa dlhá semifinálová séria, ktorá by kvalitou hokeja mala byť o stupienok vyššie, ako tá medzi Michalovcami a Nitrou. Oba tímy mali dostatok času sa na seba pripraviť a napriek ich ofenzívnej sile sa veľa gólov neočakáva. Neprekvapí, ak séria prinesie tri, či štyri predĺženia. Rozhodnú presilové hry a brankári. V oboch ukazovateľoch sú Košičania lepší.

Ondrej Rusnák je bývalý hokejový útočník. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pôsobí ako spolukomentátor stanice Sport 1, pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Derby, aké ešte nebolo. Spišiaci sa stretnú s Košičanmi ako rovný s rovným (prognóza)