Hokejovým hoaxom mieria Rusi na Slovensko. Použili aj prezidentku Čaputovú

Ruskí hokejisti počas MS.
Ruskí hokejisti počas MS. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|13. jan 2024 o 08:00

Rusku hrozí vylúčenie z IIHF.

BRATISLAVA. Znelo to nanajvýš zvláštne, keď sa v stredu objavila správa, že slovenská hokejová reprezentácia by mala odohrať jeden alebo viac prípravných zápasov proti Rusku krátko pred majstrovstvami sveta. 

Slovenský zväz ľadového hokeja to rýchlo dementoval. Rokovania s Ruskou hokejovou federáciou sa neuskutočnili.  

„Ide o vymyslenú informáciu, ktorej pôvod nepoznáme a ktorá nás šokovala. Podobné špekulácie, ktoré zbytočne ešte viac rozdeľujú polarizovanú spoločnosť, dôrazne odmietame,“ doplnilo v stanovisku SZĽH. 

V krátkom čase sa však k potencionálnemu zápasu vyjadrilo viacero osobností ruského hokeja. Najskôr v nádeji, že zápas sa skutočne odohrá. Po zamietavom stanovisku od SZĽH, zase prišli negatívne reakcie. Zaujímavý na tom je však aj dôvod a pôvod takejto správy. 

Pomýlený Treťjak

Rusko je v hokejovej izolácii. 

Medzinárodná hokejová federácia ho vylúčila z medzinárodných súťaží krátko po začiatku ruskej agresie na Ukrajine. Jediné medzinárodné zápasy hrá s tímom Bieloruska, ktoré je rovnako dočasne vylúčené. 

Iné krajiny o zápasy s Ruskom záujem nemajú. Výnimku urobil Kazachstan. Vlani pred majstrovstvami sveta. 

Prečo vznikla fabulácia o tom, že Slovensko chce odohrať priateľský zápas s Ruskom? 

Ako prvá priniesla správu ruská televízia Matč TV

K tejto správe sa prakticky hneď pozitívne vyjadrilo viacero osobností medzi nimi Vladislav Treťjak, šéf Ruskej hokejovej federácie. Zápas by vraj privítal. Doplnil však, že nemá o tom viac informácií.  

Ak sa sám šéf hokejového zväzu vyjadrí, že o pripravovanom stretnutí nič nevie, v podstate tým dáva najavo, že buď nemá prehľad, čo sa v inštitúcii, ktorú vedie, deje, alebo skôr, že sa táto informácia nezakladá na pravde a ide o hoax. 

Rusi spomenuli aj prezidentku Čaputovú

Že ide o dezinformáciu podporuje aj to, že v pôvodnej správe vo vysielaní Matč TV odznelo, že SZĽH požiadal o schválenie priateľského zápasu prezidentku Zuzanu Čaputovú a čaká už len na jej súhlas.

Hokejový zväz však ohľadom prípravných zápasov s hlavou štátu nekomunikuje. Aj v prípade, že by išlo o zápas s Ruskom, nemá dôvod konzultovať to so Zuzanou Čaputovou.

Ani jej zamietavé stanovisko, by však nič nezmenilo na tom, ak by hokejisti takýto zápas plánovali odohrať. Preto celá správa pôsobí nedôveryhodne a takmer naisto ide o dezinformáciu.

Hoaxy a dezinformácie slúžia na presvedčenie ľudí o skutočnostiach, ktoré sa nezakladajú na pravde.

V tomto prípade sa ruská strana snaží vyvolať dojem, že v hokeji sa blíži koniec ich izolácie a hokejové krajiny majú záujem o stretnutia s nimi.

Dôveryhodnosť zápasu so Slovenskom niektoré portály podporovali tým, že v KHL predsa pôsobí deväť slovenských hráčov. Pred vianočnými sviatkami vyšli v médiách krátko po sebe rozhovory s Mislavom Rosandičom aj Michalom Čajkovským. Obaja si pôsobenie v KHL pochvaľovali. 

V Rusku sa objavujú pozitívne správy v spojení so slovenským hokejom.

Hrozí im úplné vylúčenie z IIHF

Ruskému hokeju však hrozí úplné vylúčenie z IIHF. Nie pre vojnu na Ukrajine, ale pre nerešpektovanie pravidiel Medzinárodnej hokejovej federácie.

Ide o prípad brankára Ivana Fedotova, ktorý zrejme po nátlaku zo strany funkcionárov nenaplnil svoj kontrakt v NHL s Philadelphiou a podpísal zmluvu s armádnym klubom CSKA Moskva.

Keďže sa KHL dohodla s NHL na vzájomnom rešpektovaní hráčskych kontraktov, IIHF ruskú stranu potrestala. Klubu zakázala medzinárodné prestupy na celú sezónu a hráčovi dala stop do konca kalendárneho roka. Lenže Fedotov ďalej chytal.

V tejto sezóne odchytal už 30 zápasov. Klub aj hráč trest neberú vážne. Fedotov stále nastupuje na zápasy.

V decembri však oba tresty potvrdila aj odvolacia komisia IIHF. Prezident IIHF Luc Tardif pripomenul, že pokiaľ Rusko nebude rešpektovať pravidlá, môže o členstvo v IIHF prísť. Znamenalo by to úplnú izoláciu ruského hokeja. 

Vylúčenie je však len jeden z možných trestov.

Rusi sa proti tomu zrejme snaží bojovať šírením dezinformácií o tom, že niektoré krajiny majú záujem, aby sa vrátili, ovplyvňujú verejnú mienku a vytvárajú dojem, že Slovensko má záujem na zlepšení vzťahov.

Hokej a šport dlhodobo Rusko využíva ako ideologický nástroj. Kluby KHL po začiatku invázie na Ukrajinu museli zobrazovať symbol Z a podporovať „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Mnohí hokejisti i tréneri otvorene podporujú prezidenta Vladimira Putina a reprezentačným trénerom výberu do 25 rokov je syn jedného z oligarchov z najužšieho Putinovho okruhu Roman Rotenberg.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hokejovým hoaxom mieria Rusi na Slovensko. Použili aj prezidentku Čaputovú