Slovenskí hokejisti odštartovali boj o olympiádu víťazne, Rakúšania ich však potrápili

Zľava Michal Ivan, úspešný strelec Miloš Kelemen a Libor Hudáček sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Rakúsko v skupine D v kvalifikácii na ZOH 2026.
Fotogaléria (11)
Zľava Michal Ivan, úspešný strelec Miloš Kelemen a Libor Hudáček sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Rakúsko v skupine D v kvalifikácii na ZOH 2026. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|29. aug 2024 o 20:19 (aktualizované 29. aug 2024 o 21:48)

Hokejisti Slovenska dnes zdolali Rakúsko v kvalifikácii na ZOH 2026, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Kvalifikácia ZOH 2026 - skupina D

Slovensko - Rakúsko 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Góly: 33. Gernát (Pospíšil, Pospíšil), 35. Kelemen (Kňažko, Ivan) - 40. Heinrich (Reinbacher, Zwerger)

Rozhodovali: Campbell (Kanada), Kaukokari (Fínsko) - Briganti, Gustafson (obaja USA). Vylúčení: 4:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0

Diváci: 10.055

Slovensko: Hlavaj - Gernát, Čeresňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Kňažko - Tatar, Hrivík, Lantoši - Kelemen, Cingel, Hudáček - Regenda, M. Pospíšil, K. Pospíšil - Sýkora, Sukeľ, Liška - Roman

Rakúsko: Kickert - Reinbacher, Heinrich, Maier, Unterweger, Nickl, Wolf, Stapelfeld - Schneider, Kasper, Zwerger - Baumgartner, Haudum, Huber - Nissner, Wukovits, Bischofberger - Rohrer, Ganahl, Herburger - Huber

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti odštartovali kvalifikáciu na ZOH 2026 dôležitou výhrou. Pred domácimi priaznivcami na Štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave zdolali v skupine D Rakúsko 2:1.

Vo svojom druhom stretnutí nastúpia v piatok o 18.00 h proti Maďarsku a turnaj uzavrú v nedeľu tiež o 18.00 h proti Kazachstanu.

Na ZOH 2026 do Milána a Cortiny d'Ampezzo postúpi iba víťaz každej z troch finálových kvalifikačných skupín.

Okrem bratislavskej skupiny D sa rovnaký turnaj hrá aj v Rige (Lotyšsko, Francúzsko, Slovinsko, Ukrajina) a Aalborgu (Dánsko, Nórsko, Veľká Británia, Japonsko).

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Rakúsko v kvalifikácii na ZOH 2026

Tabuľka skupiny D - kvalifikácia na ZOH 2026

Priebeh zápasu Slovensko - Rakúsko v kvalifikácii ZOH 2026

I. tretina:

Slováci začali aktívne a po úvodnom tlaku hrali už po dvoch minútach presilovú hru. Prvú šancu mal Nemec a po ňom dvakrát Hrivík, ale Kickert podržal Rakúšanov.

V prvej tretine sa hral rýchly hokej, oba tímy dobre korčuľovali, hráči si držali vysoké tempo. Pri ďalšom vylúčení hostí mal šancu Hudáček, ale ani jeho prudká strela neskončila v bránke.

Potom zasahoval aj Hlavaj, keď sa pred ním ocitol osamotený Wolf. Gól napokon nepriniesla ani tretia presilovka Slovákov, Tatar namieril len do brankára.

II. tretina:

V druhej tretine mal prvú veľkú šancu K. Pospíšil, ale brankár mu jeho možnosť zmaril. Na opačnej strane zasiahol Hlavaj po Wukovitsovej strele. Potom už mali Slováci opäť viac z hry a dokázali sa v krátkom čase dvakrát presadiť.

Kickerta najskôr prepálil Gernát a o dve minúty po ňom aj Kelemen. Šancu na tretí gól mal Tatar, ale opäť narazil na pozorného rakúskeho brankára.

V závere druhej časti hry však boli slovenskí hokejisti nedisciplinovaní a Rakúšania využili presilovú hru zásluhou Kaspera.

III. tretina:

Od úvodu tretej tretiny bola hra vyrovnaná, Rakúšania cítili možnosť na vyrovnanie a začali hrať viac s rizikom. Ich prvú šancu mal Unterweger, ale Hlavaj ho vychytal.

Neuspeli ani v nasledujúcej presilovke, po jej skončení sa peknou individuálnou akciou blysol Lantoši.

Bola to na dlhší čas jediná ofenzívna akcia Slovákov, po nej sa museli brániť tlaku rakúskemu tlaku.

Ten trval až do konca duelu, no ďalší gól už nepadol a to ani pri hre Rakúšanov bez brankára.

VIDEO: Martin Pospíšil hodnotí zápas

VIDEO: Tomáš Tatar hodnotí zápas

Hlasy po zápase

Craig Ramsay, tréner SR: "Mali sme veľa dobrých príležitostí, škoda, že sme nedali viac gólov, mohlo to byť pokojnejšie. Mali sme v hre skvelého brankára, ten nás držal v hre. Myslím si, že sme odviedli celkom slušnú prácu, ale vieme, v čom musíme byť lepší."

Miloš Kelemen, strelec druhého gólu SR: "Tri body sú pre nás super, išli sme si od začiatku po víťazstvo. Pribrzdil nás gól na 2:1, ale zvládli sme to. Bol to náročný zápas, od zajtra to bude lepšie."

Tomáš Tatar, kapitán SR: "Očakávali sme náročný zápas a aj bol. Rakúšania boli viac ´vyjazdení´ ako my. Škoda, že sme nepremenili presilovky, mali sme šance odskočiť, potom sme ich zbytočne pustili do zápasu. Ale zvládli sme to a máme dôležité tri body."

Samuel Hlavaj, brankár SR: "Bol to náročný duel, lebo to bol aj prvý duel pre mňa v tejto sezóne. Od druhej polovici zápasu to bolo dosť ťažžké. Pri góle Rakúšanov bol teč, inak by som to mal. Zvládli sme to a to je dôležité."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slovenskí hokejisti odštartovali boj o olympiádu víťazne, Rakúšania ich však potrápili