V kvalifikácii budú hráči z KHL. Sme apolitickí, chceme zjednotiť spoločnosť, vraví Šatan

Slovenskí hokejisti na MS 2024.
Slovenskí hokejisti na MS 2024. (Autor: Tlačová agentúra SR)
Šimon Čop|19. aug 2024 o 09:51

Hráči z KHL chýbali len na dvoch vrcholových turnajoch.

BRATISLAVA. Slovenský zväz ľadového hokeja usporiadal v pondelok 19. augusta tlačovú konferenciu, na ktorej zverejnil nomináciu na kvalifikáciu na ZOH 2026.

Gro nominácie tvoria hráči zo zámoria. Pozvanie prijali Martin Pospíšil, Tomáš Tatar, Šimon Nemec, Martin Fehérváry, Pavol Regenda, Miloš Kelemen, Patrik Koch, Adam Sýkora a Samuel Hlavaj.

V národnom drese sa predstavia aj hokejisti z Kontinentálnej hokejovej ligy. Pôjde o obrancov Mária Grmana a Martina Gernáta a útočníka Adama Lišku.

Z reprezentačných stálic chýbajú v kádri Juraj Slafkovský a Peter Cehlárik. Šatan dodal, že "niektorí hráči sa sami rozhodli, že nebudú hrať" a zväz tak rátal iba s hokejistami, ktorí s reprezentáciou chcú dosiahnuť cieľ postúpiť na olympiádu.

Nominácia Slovenska na kvalifikáciu na ZOH 2026

Brankári: Denis Godla, Samuel Hlavaj, Stanislav Škorvánek

Obrancovia: Peter Čerešňák, Martin Fehérváry, Martin Gernát, Mário Grman, Michal Ivan, Samuel Kňažko, Patrik Koch, Šimon Nemec

Útočníci: Lukáš Cingel, Róbert Lantoši, Adam Liška, Marek Hrivík, Libor Hudáček, Miloš Kelemen, Kristián Pospíšil, Martin Pospíšil, Pavol Regenda, Miloš Roman, Marián Studenič, Matúš Sukeľ, Adam Sýkora, Tomáš Tatar

Nominácia je apolitická

Hokejisti z KHL budú reprezentovať po prvý raz od majstrovstiev sveta 2022. Za Slovensko si po prvý raz zahrajú hokejisti, ktorí podpísali zmluvy v Rusku po začiatku invázie na Ukrajine.

Mário Grman sa vyjadril, že ich do reprezentácie pozvali, keďže sa zmenila vláda. Vedenie zväzu s tým ostro nesúhlasí.

"Rozmýšľali sme, že Mária Grmana vylúčime z kádra pre toto vyjadrenie. My sme apolitická organizácia," zdôraznil Miroslav Šatan.

VIDEO: Miroslav Šatan oznámil nomináciu na kvalifikáciu ZOH 2026

Craig Ramsay, ktorý zároveň oznámil, že zostane v reprezentácii ešte minimálne jednu sezónu, taktiež nepripustil podobný tlak.

"Nebol na mňa vytváraný žiaden tlak. Stále mám pocit, že pokiaľ ide o rozhodovanie, mám posledné slovo. Viedli sme rôzne diskusie, ale v každom prípade, žiaden tlak som nepociťoval," povedal.

Zákaz nedostali

Slovenskí hokejisti hrajúci v KHL nemali nikdy oficiálny zákaz reprezentovať, čo zdôraznil Miroslav Šatan na tlačovej konferencii.

"Vieme, že nominácia spôsobuje trenice v spoločnosti už dva roky. Dnes máme účasť troch hráčov z KHL a vieme, že to rozdeľuje spoločnosť. Chceme byť však príklad, ktorý zjednocuje spoločnosť. Naša filozofia je, aby hráči s rovnakým pasom mohli reprezentovať Slovensko," vyhlásil.

V roku 2023 neboli títo hokejisti súčasťou mužstva na majstrovstvách sveta po oficiálnom verdikte zväzu, ktorý ho zdôvodnil potrebou "pokojnej prípravy a stopercentnej koncentrácie".

O rok neskôr sa už vedenie vyjadrilo ohľadom ich štartu súhlasne, avšak ich neúčasť na svetovom šampionáte v Česku bola údajne spôsobená tým, že sami pozvanie odmietli pre zdravotné, rodinné či osobné dôvody.

Slovenský zväz ľadového hokeja tak nikdy nezaujal stanovisko podobné tým, ktoré priniesli iné popredné európske hokejové krajiny. S reprezentáciou sa môžu rozlúčiť Česi, Švédi či Fíni, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú hrať v Rusku.

Rozkol a zmeny

Situácia ohľadom hráčov z KHL si už v minulosti vyžiadala aj personálne zmeny. Z Výkonného výboru SZĽH odišiel napríklad Michal Handzuš.

Bývalý útočník a dlhoročný reprezentant totiž nesúhlasil so stanoviskom ohľadom možnosti reprezentovania Slovenskej republiky hráčom z KHL. Jeho názor, že hokejisti, ktorí sa rozhodli ísť do Ruska po začiatku vojny, by nemali byť reprezentantmi, zostal vo výbore menšinový.

"Ako som komunikoval aj na zasadnutí Výkonného výboru, je to pre mňa hodnotová otázka a preto si neviem ďalej predstaviť moje ďalšie pôsobenie pri takomto smerovaní organizácie," uviedol v septembri 2022, keď odstupoval.

Odvtedy je zväz v týchto otázkach navonok jednotný.

Spomedzi hokejistov sa pred kvalifikáciou ozvali bratia Martin a Kristián Pospíšilovci. Aj oni však napriek výhradám napokon budú reprezentovať v kvalifikácii.

"Ale naša chuť reprezentovať Slovensko a pomôcť dosiahnuť tie najlepšie možné výsledky je pre nás priorita," vyhlásili v spoločnom stanovisku.

V minulosti sa proti hráčom z KHL v reprezentácii vyjadril aj Róbert Lantoši. Aj on však nastúpi v reprezentačnom drese spolu s nimi.

Kluby nerozhodli

Poslednou významnou udalosťou, ktorá predchádzala rozhodnutiu nominovať hráčov z KHL, bolo hlasovanie klubov o tejto otázke.

Podľa tohto prieskumu bolo 52 percent klubov za účasť hokejistov z KHL v reprezentácii. Proti bolo 38 percent klubov, pričom 10 percent sa zdržalo.

"Hokejové hnutie sa v názorovom prieskume teda prikláňa k verzii, že reprezentácia by mala byť na jednotlivých turnajoch v čo najsilnejšom možnom zložení bez ohľadu na klubovú príslušnosť hráčov," informoval zväz v stanovisku po zverejnení výsledkov hlasovania začiatkom augusta.

Inicioval ho Dušan Mráz, prezident HKM Zvolen. Zdôvodnil to tým, že by Výkonný výbor mal poznať názor klubov, teda členov zväzu.

"Nech už anketa dopadla akokoľvek, rozhodnutie hlasovaním urobil práve výbor a určite ho neprezentoval ako rozhodnutie klubov, ale ako svoje vlastné," myslí si.

Generálny sekretár SZĽH Miroslav Lažo na tlačovej konferencii uviedol, že za finálny verdikt je vyložene zodpovedný Výkonný výbor, nie kluby.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»V kvalifikácii budú hráči z KHL. Sme apolitickí, chceme zjednotiť spoločnosť, vraví Šatan