Slovenskí hokejisti oslavujú postup na ZOH 2026, kvalifikáciu ukončili bez straty bodu

Pavol Regenda sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Kazachstan v skupine D v kvalifikácii na ZOH 2026.
Fotogaléria (18)
Pavol Regenda sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Kazachstan v skupine D v kvalifikácii na ZOH 2026. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|1. sep 2024 o 20:18 (aktualizované 1. sep 2024 o 22:10)

Hokejisti Slovenska dnes zdolali Kazachstan v kvalifikácii na ZOH 2026, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Kvalifikácia ZOH 2026 - skupina D

Slovensko - Kazachstan 3:1 (2:0, 1:1, 0:0)

Góly: 5. Lantoši (Hrivík, Čerešňák), 13. Regenda (Kňažko), 31. Liška (Sýkora) - 36. Michailis (Metalnikov, Starčenko)

Rozhodovali: Schrader (Nemecko), Kaukokari - Hautamäki (obaja Fínsko), Gustafson (USA). Vylúčení: 2:4 na 2 min, navyše Regenda (SR) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0

Diváci: 10.055

Slovensko: Hlavaj - Čerešňák, Gernát, Nemec, Ivan, Grman, Koch, Gajdoš - Lantoši, Hrivík, Tatar - Hudáček, Cingel, Kelemen - K. Pospíšil, M. Pospíšil, Regenda - Liška, Sukeľ, Sýkora - Roman

Kazachstan: Šutov - Metaľnikov, Orechov, Stepanenko, Gaitamirov, Beketajev, Breus, Michajlov, Ospanov- Starčenko, Šestakov, Michajlov - Rymarov, Muchametov, Savickij - Paňukov, Lichotnikov, Asetov - Rachmanov, Ďomin, Kajyržan

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti si vybojovali postup na ZOH 2026. V priamom kvalifikačnom súboji o postup v domácej skupine D zdolali Kazachstan 3:1 a skupinu ovládli bez straty bodu.

Do Talianska sa kvalifikovali okrem hráčov Slovenska aj Dáni a Lotyši, ktorí uspeli vo svojich kvalifikačných skupinách.

ZOH sa uskutočnia od 6. do 22. februára 2026 a dvanástku účastníkov tvoria okrem troch úspešných kvalifikantov Kanada, Švédsko, Švajčiarsko, Fínsko, Česko, Nemecko, USA, Rusko a domáce Taliansko.

Ak vo februári Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) predĺži Rusku zákaz štartu pre inváziu na Ukrajinu, na hrách bude štartovať aj najlepšie mužstvo z druhých miest v kvalifikácii. Tým je o skóre Francúzsko.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Kazachstan v kvalifikácii na ZOH 2026

Pre slovenských hokejistov to bude siedma účasť na ZOH v hlavnom turnaji, predtým na hrách štartovali v roku 1994 v Lillehammeri, v Turíne 2006, vo Vancouveri 2010, v roku 2014 v Soči, v roku 2018 v Pjongčangu a pred dvoma rokmi v Pekingu.

Pod piatimi kruhmi sa predstavili aj v rokoch 1998 v Nagane a 2002 v Salt Lake City, ale do hlavnej časti turnaja nepostúpili.

Tabuľka skupiny D - kvalifikácia na ZOH 2026

Priebeh zápasu Slovensko - Kazachstan v kvalifikácii ZOH 2026

I. tretina:

Slováci začali výborne, mali od úvodu prevahu v ofenzíve a to najmä zásluhou dobrého korčuľovania.

Prvú šancu zahodil Martin Pospíšil, keď mu v tandeme nechal puk Regenda, ďalšiu mal Hudáček. Ale ani jeden puk neskončil v bránke.

VIDEO: Róbert Lantoši a Pavol Regenda a ich góly na 2:0

Do siete ho dopravil až Lantoši v nasledujúcej presilovke, keď zužitkoval výbornú prácu Hrivíka. Hlavaj mal viac práce až v polovici prvého dejstva, keď predviedol dobré zákroky pri početnej výhode Kazachov.

Potom mali viac z hry opäť Slováci a ich prevahu potvrdil v 13. minúte ďalším gólom Regenda.

II. tretina:

Aj v druhej tretine boli Slováci lepší a po piatich minútach mali k dispozícii ďalšiu početnú výhodu. Tú nevyužili, ale ich tlak narastal a v 31. minúte dorazil Liška do siete strelu Sýkoru - 3:0.

VIDEO: Adam Liška a jeho gól na 3:0

Hráči Kazachstanu sa do útočného pásma dostávali sporadicky, no v 36. minúte vyšla individuálna akcia Michailisovi a po peknej sťahovačke prestrelil Hlavaja - 3:1.

III. tretina:

Pohodlný náskok si už zverenci Craiga Ramsayho v tretej tretine postrážili. Pozorne bránili, hrali jednoducho v obrannom pásme, ale naďalej Kazachom podkurovali aj v ofenzíve.

Blysol sa však aj Hlavaj a to najmä po strele Starčenka. Prácu mal aj sedem minút pred koncom, keď hrali jeho spoluhráči v oslabení.

Kľúčovými zákrokmi ich však nasmeroval k víťazstvu. To mohol ešte potvrdiť Martin Pospíšil, ktorý unikol obrane súpera, ale v nájazde neuspel.

VIDEO: Tréner Craig Ramsay

VIDEO: Hodnotenie hráčov

VIDEO: M. Šatan


Hlasy po zápase

Craig Ramsay, tréner SR: "S výsledkom som určite spokojný. Myslím si, že sme mali skvelý začiatok zápasu a mali sme niekoľko šancí dostať sa do viacgólového vedenia. Kazachstan skúšal proti nám niekoľko rôznych vecí, tak sme aj my museli niečo zmeniť. Všetci naši hráči odviedli kus práce. Prišli sme na 10 minút o Regendu, ale mali sme Romana. Pre hráčov je veľmi ťažké chvíľu sedieť na striedačke a potom sa hodiť do hry, takže sme sa snažili dostať všetkých na ľad a do hry, keď sme to potrebovali. Som rád, že s tým nebol žiadny problém."

Samuel Hlavaj, brankár SR: "Zápas sme kontrolovali. Boli tam aj zlé momenty, ale myslím si, že sme to mali pevne v rukách. Počas druhej tretiny mi bola celkom zima, lebo som nemal veľa práce. Ale v tretej tretine som si zachytal."

Martin Pospíšil, útočník SR: "Nebolo to ľahké, ako si to možno niekto predstavoval. Nechali sme na ľade všetko a som rád, že sme to dokázali. Maďari i Rakúšania nás potrápili, ale teším sa do Milána."



Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slovenskí hokejisti oslavujú postup na ZOH 2026, kvalifikáciu ukončili bez straty bodu