Hlavaja chvália, on žartuje. V druhej tretine mi bola zima, vravel po Kazachoch

Brankár Samuel Hlavaj pred zápasom Slovensko - Kanada vo štvrťfinále MS v hokeji 2024.
Fotogaléria (18)
Brankár Samuel Hlavaj pred zápasom Slovensko - Kanada vo štvrťfinále MS v hokeji 2024. (Autor: Palo Gašpar / Sportnet)
Šimon Čop|1. sep 2024 o 22:50

Hráči sa po úspešnej kvalifikácii zhodli, že najťažšie bolo prvé stretnutie.

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti sa kvalifikovali na olympijské hry. Druhýkrát po sebe splnili cieľ, ktorý sa dosahuje ťažšie, než sa zdá. Najmä pre nezvyčajný termín. 

V konkurencii Rakúska, Maďarska a Kazachstanu však nestratili ani bod. Po výhrach 2:1, 7:3 a 3:1 postúpili pomerne presvedčivo. 

Napriek tomu sa zhodli, že sa výhra v skupine nerodila ľahko. 

“Znamená to veľa. Neboli to ľahké zápasy, ako by si niekto mohol predstavovať. Som hrdý na chalanov - každý odovzdal na ľade sto percent. Teším sa do Milána,” zhodnotil Martin Pospíšil.

Ťažili z dobrého štartu

Posledný zápas odohrali reprezentanti v nedeľu. Priamy súboj o postup s Kazachstanom zvládli, súpera zdolali výsledkom 3:1. 

Skóre otvoril už v piatej minúte Róbert Lantoši. Presadil sa v presilovke. Pred prvou prestávkou ešte stihol zvýšiť Pavol Regenda. 

Posledný gól Slovenska strelil najlepší hráč zápasu Adam Liška v polovici duelu. Stav uzavrel Michailis v čase 35:52. 

Slováci vyhrali na strely 34:28 a väčšinou diktovali tempo hry. Kazachstan však hrýzol, najmä v treťom dejstve.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Kazachstan v kvalifikácii na ZOH 2026

Hlavaj príjemne prekvapil

A práve v tretej dvadsaťminútovke bol najdôležitejší výkon Samuela Hlavaja. Za svoj chrbát nepustil ani jeden z 15 pokusov. 

“V tretej tretine som dúfal, že Kazachovia budú niečo robiť, pretože v druhej tretine mi bola celkom zima. Dopadlo to tak, ako dopadlo. S chalanmi som spokojný. Vyhrali sme všetky tri zápasy, to je hlavné a ideme na olympiádu,” povedal s dávkou humoru. 

Tréner brankárov Ján Lašák ho napokon nechal odchytať všetky tri zápasy. Taký bol jeho plán a Hlavaj nesklamal. Dokopy dostal päť gólov a chytal s 92,9-percentnou úspešnosťou zákrokov. 

“Hlavne v prvom zápase som bol prekvapený. Bol to prvý zápas po dlhých mesiacoch a bol skvelý. Ukradol zápas, pre mňa bol najlepší hráč. Zápas s Maďarmi bol ako za trest, mal málo roboty. A dnes opäť ukradol zápas. Myslím si, že bol oproti Šutovovi o dve-tri triedy lepší,” ohodnotil ho Lašák. 

Chválou nešetrili ani jeho spoluhráči. Kapitán Tatar vyzdvihol jeho pokoj aj vo vypätých situáciách. 

“Myslím si, že teraz má okolo seba takú dobrú auru. Má pohodu a v dôležitých momentoch nás vie podržať. To je to, čo si želám od brankára, ktorý je za nami,” vyjadril sa. 

VIDEO: Ján Lašák

Uznali kvality súperov

Hlavaj označil za najťažší prvý duel v kvalifikácii. A súhlasili s ním všetci opýtaní. 

“Pre mňa bol najťažší prvý zápas, pretože skočiť do zápasu bez nulovej hernej prípravy, bolo naozaj ťažké. Zlepšovali sme sa od zápasu k zápasu. Kazachovia boli nepríjemní, ale dali sme rýchle góly a potom sme to kontrolovali,” povedal Tatar. 

“Každý tím mal šikovných hráčov. Klobúk dole aj pred Rakúšanmi a Maďarmi. Potrápili nás a som rád, že sme to nakoniec zvládli,” vyzdvihol kvality súperov Martin Pospíšil. 

Na túto kvalifikáciu len tak ľahko nezabudne. Po prvý raz si obliekol národný dres spolu s bratom Kristiánom. 

“Každý zápas to bolo lepšie a lepšie. Zvykali sme si na seba. Mali sme veľa šancí, aj dnes som mohol premeniť minimálne dve. Užíval som si to a verím, že to nie je poslednýkrát, čo sme spolu hrali v reprezentácii,” želá si. 

VIDEO: Martin Pospíšil

Chcú byť silnejší

Na olympijských hrách by mali po dvanástich rokoch nastúpiť i hokejisti z NHL. Neboli súčasťou turnajov v rokoch 2018 a 2022. 

“Pre všetkých z nás to veľa znamená. Ostatné krajiny sa posúvajú dopredu, majú draftovaných hráčov, ktorí potom ťahajú reprezentáciu. 

Verím, že do olympiády naskočí do NHL čo najviac našich chalanov, naberú skúsenosti a mužstvo bude o rok a pol opäť silnejšie.

Je to výnimočný turnaj, najmä s hráčmi z NHL. Sú tam najlepší z najlepších a má to veľkú úroveň,” vyhlásil Tatar, ktorý už jeden turnaj najlepších zažil - konkrétne v Soči v roku 2014. 

VIDEO: Tomáš Tatar

V roku 2026 budú Slováci obhajovať bronz z Pekingu, avšak medzi favoritov patriť nebudú. 

Zatiaľ nevedia ani to, v akej skupine nastúpia. V prípade, že Rusko bude hrať, odohrajú skupinovú fázu proti Rusku, USA a Lotyšsku. Ak však Rusov z turnaja vylúčia, stretnú sa v skupine so Švédskom, Fínskom a Dánskom. 

Tabuľka skupiny D v kvalifikácii ZOH 2026

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hlavaja chvália, on žartuje. V druhej tretine mi bola zima, vravel po Kazachoch