Komu chýbali v reprezentácii hráči KHL? Šatan to riskol. Hokej už nespája, ale rozdeľuje

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan.
Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan. (Autor: TASR)
Boris Vanya|19. aug 2024 o 11:00

Hokejisti z KHL si zahrajú v kvalifikácii na ZOH 2026.

V tom dátume je azda aj kus symboliky. Deň pred výročím vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa sa do hokejovej reprezentácie oficiálne vrátili hráči z ruskej KHL.

Budú súčasťou tímu, ktorý zabojuje v Bratislave v kvalifikácii o postup na ZOH 2026 v Miláne. Nie je to žiadne prekvapenie, bola to len otázka času.

Keď vo februári 2022 Rusko vojensky zaútočilo na Ukrajinu, na agresiu zareagoval aj svet športu. Ale kým vo Švédsku, Fínsku, Česku či Lotyšsku zaujali hokejové federácie jasný postoj (stop hráčom z KHL v reprezentácii), vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja takticky vyčkávalo.

Ustálo znepokojenie niektorých reklamných partnerov a úspešne odrazilo aj ojedinelý útok morálky z vlastných radov v podaní jedného člena výkonného výboru.

Svetový šampionát v Lotyšsku 2023, aj v Česku 2024 predstavoval pre nomináciu hráčov z ruských klubov príliš veľké riziko. Nasadiť ich do hry v neprajnom prostredí a čeliť nepríjemným otázkam médií by bolo kontraproduktívne.

Tak sa ich neúčasť na poslednú chvíľu zdôvodnila pokojom v príprave (2023) alebo rodinnými, osobnými, zdravotnými a inými dôvodmi samotných hokejistov pôsobiacich v KHL (2024).

Ale pred bratislavským turnajom už hráčom z KHL nestojí nič a nikto v ceste.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Komu chýbali v reprezentácii hráči KHL? Šatan to riskol. Hokej už nespája, ale rozdeľuje