Krutá prehra, vravel Podkonický. Fíni trestali každú chybu

Slovenskí hokejisti na ZOH 2022 v Pekingu.
Slovenskí hokejisti na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR - Jaroslav Novák)
Jakub Bobovič|10. feb 2022 o 13:15

Slováci na ZOH 2022 nestačili na Fínsko.

PEKING. Slovenskí hokejoví reprezentanti v prvom stretnutí na ZOH 2022 nestačili na Fínsko, ktorému podľahli 2:6.

Doplatili na chyby v defenzíve

Stretnutie proti Fínom nezačali Slováci vôbec zle. Do vedenia sme mohli ísť už v prvej minúte, Hrivík však po perfektnej prihrávke Cehlárika bekhendom minul.

Čo nevyšlo slovenskému kapitánovi, podarilo sa o pár minút neskôr Jurajovi Slafkovskému, ktorý dorazil nahodený puk od Romana, ktorý Säteri len vyrazil pred seba. Tínedžer, ktorý pôsobí práve v krajine tisícich jazier, sa stal najmladším strelcom na ZOH od roku 1984.

Zápas následne ovládli Fíni, na 1:1 vyrovnával po úniku Maninen, na 1:2 zvyšoval v presilovej hre po vyšachovaní obrannej štvorice Pesonen. Slováci mali v druhej polovici prvej tretiny vďaka takmer dvojminútovej presilovej hre o dvoch hráčov k dispozícii veľkú možnosť na vyrovnanie. Tú však využiť nedokázali, práve naopak, inkasovali, na rozdiel dvoch gólov zvýšil po prečíslení Aaltonen. 

Čiernu prvú tretinu prežil brankár Branislav Konrád, ktorý zo šiestich striel súpera inkasoval až tri góly a to ho ešte dvakrát zachránila žrď.

"Začali sme celkom dobre, dostali sme sa do šancí, dali sme aj gól. Fíni však vyrovnali a v presilovke sa dostali do vedenia. Následne sme sa dostali do výhody päť na tri, ale tú sme nevyužili. Aj dnes sme sa presvedčili, že Fínsko potrestá každú chybu. Z každej väčšej šance sme dostali gól," povedal po zápase pre RTVS obranca Martin Gernát.

Fíni si náskok ustrážili

Druhú tretinu začali lepšie Fíni, na 4:1 upravil Maninen. O dve minúty na to sa skóre menilo opäť, individuálne sa presadil Slafkovský. Práve checking-line v zložení Slafkovský, Roman, Regenda dosiahla oba slovenské góly.

"Začali sme veľmi dobre, mali sme tlak, vytvorili sme si šance. Potom sme, bohužiaľ, dostali dva góly. Fínsky náskok sa už ťažko doháňal. Boli tam dobré aj zlé veci, z tých zlých sa do ďalších zápasov musíme poučiť," povedal po zápase pre RTVS Miloš Roman.

Druhá tretina, aj napriek viacerým šanciam, už viac gólových momentov nepriniesla.

Nástup do tretej tretiny zvládli opäť lepšie Fíni, Hartikainen obral o puk Čerešňáka, našiel pred bránou Manninena, hráča zápasu, ktorý zavŕšil hetrik. V závere ešte Fíni po vylúčení Daňa zásluhou prudkej strely Aaltonena zvýšili na konečných 6:2.

Podkonický: Krutá prehra

Zápas pre RTVS v krátkosti zhodnotil aj asistent trénera Andrej Podkonický.

"Je to pre nás trošku krutá prehra. Nehrali sme zle. Fíni nás trestali za každú chybu, ktorú sme spravili. Zo začiatku sme pritom boli lepší, vytvorili sme si šance, boli aktívnejší, dali gól. Fíni hrajú jednoduchý, rýchly hokej. Dokážu udržať puk, všetko dávajú na bránku, majú výborný forčeking. Hrali veľmi dobre."

Druhý zápas na ZOH 2022 odohrajú Slováci už v piatok 11. februára o 9:40, ich súperom budú Švédi. Tí si vo svojom úvodnom stretnutí na turnaji poradili s Lotyšmi. 

"Pred zajtrajším stretnutím je potrebné sa pozrieť na chyby, ktoré sme dnes urobili a stavať na tom dobrom, čo sme predviedli. V prvom rade musíme zlepšiť hru v defenzíve," dodal Podkonický.

Všetko o hokeji na ZOH 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Krutá prehra, vravel Podkonický. Fíni trestali každú chybu