Na Bielorusov pôjdu tvrdo. Provokácie? Pozor na oplácanie, varuje Pospíšil

Slovenskí hokejisti v kvalifikácii na ZOH 2022.
Slovenskí hokejisti v kvalifikácii na ZOH 2022. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|28. aug 2021 o 20:00

Zvládnu Slováci zápas o všetko?

BRATISLAVA. Posledný krok býva najťažší. Slovenskí hokejisti sú len kúsok od toho, aby sa na budúci rok predstavili na zimnej olympiáde v Pekingu.

V záverečnom zápase olympijskej kvalifikácie budú zverenci trénera Craiga Ramsayho čeliť Bielorusku.

Posledný vzájomný duel s týmto súperom odohrali na MS v hokeji 2021 v Rige. V základnej skupine triumfovali Slováci 5:2.

Po stretnutí sa spomínal predovšetkým moment, ktorý sa udial v úplnom závere.

Bieloruský kapitán Jegor Šarangovič nepremenil trestné strieľanie. Keď schádzal z ľadu, prekorčuľoval pred slovenskou striedačkou so vztýčeným prostredníkom.

Reagoval vraj na provokáciu zo slovenskej strany. Po zápase svoj čin oľutoval a slovenským hokejistom sa ospravedlnil.

Šarangovič strelil v zápase s Rakúskom dva góly a aj proti Slovákom by mal predstavovať najväčšiu ofenzívnu hrozbu.

V minulej sezóne patril k najproduktívnejším hráčom v tíme NHL New Jersey Devils, kde je jeho spoluhráčom aj slovenský útočník Marián Studenič.

„Určite si na neho treba dať pozor. Na druhej strane si nemyslím, že je potrebné ho špeciálne brániť. Ak budeme hrať náš systém s pukom na hokejke, bude to pre neho ťažké,“ povedal na tlačovej konferencii Studenič.

Snažia sa nájsť správnu cestu

Slovenskí hokejisti budú v stretnutí s Bieloruskom papierovým favoritom. Na postup by im za istých okolností stačila aj prehra o dva góly.

Slováci však nekalkulujú a do zápasu pôjdu s cieľom vyhrať.

„Vieme všetci, aký dôležitý je tento zápas pre celé Slovensko. Pôjdeme do toho na sto percent. Verím, že sa nám podarí uspieť a splniť náš cieľ,“ vyhlásil Kristián Pospíšil.

Rodák zo Zvolena hrá vo formácii s Adam Ružičkom a Róbertom Lantošim.

V stretnutí s Poliakmi si dokázali vytvoriť viacero dobrých pozícií a zatlačiť súpera. Všetci traja sa bodovo podieľali na piatom slovenskom góle, ktorý si pripísal Ružička.

Ten skóroval aj v úvode. Jeho nahrávku si zrazil do bránky poľský obranca.

„Je to pre nás ťažšie. Hráme spolu prvýkrát. Snažíme sa pomôcť a nájsť správnu cestu, ako si na ľade rozumieť. Snažíme sa dostať puk pred bránku. V dueli s Poľskom nám to vychádzalo,“ skonštatoval Pospíšil.

Hrať tvrdo, ale férovo

Proti Bielorusom, ktorí majú v tíme viacero šikovných ofenzívnych hráčov, bude dôležité, aby Slováci trávili čo najmenej času na trestnej lavici.

Hráč fínskeho Lukko Rauma varuje pred zbytočnými faulmi.

„Treba si dávať pozor najmä na oplácanie po odpískaní. To sa nám nesmie stávať. Špeciálne ja si na to budem dávať pozor, ale určite aj ostatní chlapci. Treba hrať tvrdo, ale férovo,“ povedal Pospíšil.

Brankár Slovenska Branislav Konrád.
Brankár Slovenska Branislav Konrád. (Autor: TASR - Martin Baumann)

Svoju fyzickú prevahu sa snaží na ľade často využívať. V osobných súbojoch máva väčšinou navrch. Pre tím je však platný aj vďaka svojim ofenzívnym schopnostiam.

„Určite nie som typ hráča, ktorý by sa chcel len biť a zrážať. Patrí to však k mojej hre. Aj vďaka tomu som sa dostal tam, kde som. Na mojej tvrdosti teda nebudem rozhodne nič uberať,“ uviedol Pospíšil.

Do bránky aj do tretice Konrád 

Tretíkrát sa do bránky postaví Branislav Konrád. V úvodných dvoch stretnutiach na turnaji podržal slovenský tím. Od Rakúšanov aj Poliakov inkasoval len po jednom góle.

„Máme v pláne, že bude chytať znovu Braňo. Budú to pre neho tri zápasy za štyri dni, ale myslím si, žeby to mal určite zvládnuť,“ povedal asistent Andrej Podkonický.

Bielorusi po neúspešných MS v Rige pristúpili k zmene na trénerskom poste.

Michaila Zacharova vystriedal Kanaďan Craig Woodcroft. Ten vzal na olympijskú kvalifikáciu omladený káder.

„Ich herný štýl sa oproti MS zmenil. Hrajú rýchlo. Obrancovia podporujú útok a rýchlo prechádzajú stredným pásmom. Sú technicky veľmi vyspelí. Majú šikovných hráčov. Vieme, že si na to musíme dávať pozor,“ skonštatoval Podkonický.

Tabuľka skupiny D

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Na Bielorusov pôjdu tvrdo. Provokácie? Pozor na oplácanie, varuje Pospíšil