Slovan by v hokejovej škole prepadol, jednotku má iba senzačný líder

Gólová radosť hokejistov Spišskej Novej Vsi.
Gólová radosť hokejistov Spišskej Novej Vsi. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|11. dec 2023 o 18:30

Oznámkovali sme dvanásť tímov hokejovej extraligy.

Druhá reprezentačná prestávka v hokejovej extralige je príležitosťou odovzdať dvanástim tímom polročné vysvedčenie. Kto si ako počína v porovnaní s očakávaniami?

Spišská Nová Ves

Hodnotenie: výborný. Prognóza pred sezónou: 6. miesto

Prvý tím v tabuľke si ako jediný z extraligy zaslúži jednotku. Na Spiši zažívajú hokejové zlaté časy. V domácom prostredí v trinástich zápasov neokúsili pocit prehry a stratili jediný bod.

Spišská Nová Ves má stabilnú výkonnosť. Ako jediný tím extraligy nezažil dva zápasov bez bodu a iba raz sa stalo, že prehral dva zápasy za sebou. Olivier Archambault je s 38 bodmi najproduktívnejší hráč extraligy. Celý tím hrá ako dobre naolejovaný stroj.

Košice

Hodnotenie: chválitebný. Prognóza pred sezónou: 1. miesto

Po osem zápasovej sérii výhier Košice v 22. kole prehrali po predĺžení doma s Trenčínom. V tomto zápase majster dostal vyrovnávajúci gól zopár sekúnd pred koncom riadneho času a odvtedy akoby uťalo.

Košice s piatimi prehrami v rade aktuálne ťahajú najdlhšiu negatívnu sériu v extralige. Košice, ktoré do decembra prekypovali sebavedomím, sa v čase adventu stali ofenzívne neškodným tímom, ktorý nevie dať viac ako dva góly.

Jediným hráčom s priemerom aspoň bod na zápas je Hunter Fejes. Od majstrovského tímu sa v druhej polovici sezóny čaká viac. Dvojku majú s prižmúrenými očami.

Michalovce

Hodnotenie: chválitebný. Prognóza: 3. miesto

Michalovce si pred sezónou ušili na seba búdu.

Ondrej Rusnák je bývalý hokejový útočník. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pôsobí ako spolukomentátor stanice Sport 1, pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Jeho príbeh si môžete prečítať tu.

Vzhľadom na výkony v minuloročnom play off a zaujímavé letné nákupy sú na ne kladené vysoké nároky. V prvej štvrtine sa s nimi nevedeli vyrovnať.

Chvíľu boli až na 11. mieste. Namiesto zaužívaného vyhodenia trénera a väčších zmien v kádri, vyrazili Michalovčania počas prvej reprezentačnej prestávky do Tatier. Od tohto tímového stretnutia Michalovce neprehrali a ťahajú sériu deviatich výhier za sebou, čo je najdlhšia víťazná séria v extralige. Najviac zarezonovala výhra nad Slovanom Bratislava, ktorému dali desiatku.

Američan Chase Pearson patrí k najlepším strelcom extraligy, brankár Stanislav Škorvánek je najlepší brankár s úspešnosťou takmer 93%.

Banská Bystrica

Hodnotenie: chválitebný. Prognóza: 10. miesto

Banská Bystrica je jediný tím v prvej šestke, ktorý má negatívnu bilanciu strelených a inkasovaných gólov. Logicky tým pádom zvládaj vyhrávať tesné zápasy. Ako jediný tím v extralige dokázala už dvakrát ťahať päťzápasovú sériu výhier. Na tejto pozitívnej vlne sa nesú Bystričania aj aktuálne. Banská Bystrica je najlepšie umiestneným tímom, ktorý zmenil trénera, keď počas novembra Kanaďana Sheddena nahradil Raimo Helminen. Fínska hráčska legenda naštartovala tím bez väčších mien.

V dobrom svetle sa ukazuje prvá formácia zložená z troch kanadských hokejistov, Turnbulla, Velu a Wilkinsa. Ak sa k ním pridajú v priebehu sezóny ďalšie formácie, Bystričania môžu ísť vysoko.

Poprad

Hodnotenie: chválitebný. Prognóza: 2. miesto

Poprad si vyslúžil dvojku vzhľadom na aktuálnu formu. Veľké predsezónne očakávania, keď Podtatranci vyhrali aj kvalitne obsadený Tatranský pohár, zostali v úvode sezóny nenaplnené.

Odniesol si to tréner Aleš Totter a z časti aj manažér Ľudovít Juriniy, ktorý klub stabilizoval v minulosti. Po príchode manažéra Júliusa Kovala a dánskeho trénera Todd Bjorkstranda sa výsledky zlepšili.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Slovan by v hokejovej škole prepadol, jednotku má iba senzačný líder